Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Analizam mai jos cazul unei societati care a achizitionat marfa de la un stat membru UE. In timpul transportului, pe teritoriul Romaniei, marfa este distrusa in intregime. Vom stabili astfel daca se va factura dauna catre transportator fara TVA, daca societatea e obligata sa colecteze TVA si daca este deductibila cheltuiala cu marfa deteriorata (lipsa din gestiune).
Solutia consultantului:
Pentru bunurile expediate de catre partenerul intracomunitar, cumparatorul din Romania este obligat sa aplice regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA chiar daca bunurile respective nu mai intra in gestiune, fiind complet distruse. Valoarea achizitiei intracomunitare efectuate se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18, cat si prin declaratia cod 390 VIES cu simbolul A. Bunurile facturate de catre furnizorul extern se inregistreaza in evidenta contabila 371 = 401 intr-un cont analitic distinct. In prima etapa, pentru suma TVA din debitul contului 4426, cumparatorul isi poate exercita dreptul de deducere.
Pentru recuperarea pagubei de la transportator, beneficiarul emite o factura prin care inscrie suma totala a pagubei, dar fara a evidentia, distinct, suma TVA colectata la valoarea despagubirii. In acest context am in vedere faptul ca baza de impozitare a TVA nu se cuprind sumele solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale. Acest aspect fiscal este reglementat prin art. 137 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal " Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele: …..b) sumele reprezentand ……..penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate;".
Practic, suma facturata de catre cumparator pe numele transportatorului cuprinde si TVA, beneficiarul transportului fiind indreptatit sa recupereze de la transportator atat costul bunurilor livrate de catre vanzator, cat si suma TVA pentru care si-a exercitat dreptul de deducere a TVA prin formula contabila 4426 = 4427 rezultata din aplicarea regimului de taxare inversa pentru achizitia intracomunitara de bunuri efectuata pe teritoriul Romaniei.
In a doua etapa, pentru regularizarea sumei TVA deduse aferente A.I.C. efectuate, cumparatorul este obligat sa ajusteze suma TVA dedusa pentru bunurile distruse pe parcursul transportului. Ajustarea se efectueaza in conformitate cu prevederile art. 148 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal "(1) In conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri:……
c) persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate in cazul unor evenimente precum modificari legislative, modificari ale obiectului de activitate, alocarea de bunuri/servicii pentru operatiuni care dau drept de deducere si, ulterior, alocarea acestora pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere, bunuri lipsa din gestiune, inclusiv bunuri furate".

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Pentru scoaterea din evidenta contabila a marfurilor care nu au mai ajuns la destinatie, inregistrate in baza facturii emise de catre furnizor (371 = 401 si 4426 = 4427), se efectueaza inregistrarea contabila:
658 = %
371
4426
Valoarea acestei operatiuni se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 22.
Cheltuiala inregistrata in debitul contului 658 este deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil deoarece cumparatorul primeste o despagubire din partea transportatorului pentru nerespectarea clauzelor contractuale de a transporta bunurile in deplina siguranta in vederea asigurarii integritatii acestora.
Aceasta abordare fiscala a situatiei prezentate de dvs. se regaseste in circulara M.F.P. 50446/14.02.2008 in care, la sectiunea II, este prezentat tratamentul fiscal al bunurilor constatate lipsa pe timpul transportului pentru care furnizorul este despagubit de catre transportator. Acesta este textul preluat din circulara:
"Daca potrivit contractului incheiat intre transportator si beneficiarul transportului, societatea de transport este obligata sa-l despagubeasca pe beneficiar pentru contravaloarea bunurilor constate lipsa pe timpul transportului, suma respectiva constituie o despagubire acordata pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale (respectiv a contractului de transport).
Potrivit art. 137 din Codul fiscal, aceste sume nu se cuprind in baza de impozitare a TVA.
Totusi, beneficiarul transportului, care este proprietarul bunurilor, va trebui sa colecteze TVA pentru bunurile lipsa pe timpul transportului, potrivit art. 128 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, aceasta operatiune reprezentand o autolivrare pentru care se va emite autofactura prevazuta la pct. 70 alin. (1) din norme. Taxa colectata, care in acest caz este o cheltuiala pentru proprietarul bunurilor, se va recupera de la societatea de transport prin includerea in contravaloarea despagubirii.
In practica economica, aceste despagubiri se factureaza catre societatile de transport pentru a avea un document justificativ pentru inregistrarea in evidentele contabile. Desi potrivit art. 155 alin. (1) din Codul fiscal nu este obligatorie facturarea separata a despagubirilor, nu se interzice emiterea de facturi, dar se va tine cont ca aceste despagubiri nu se cuprind in baza impozabila a TVA, si prin urmare pe factura nu se va mentiona TVA."
Totusi, pentru aplicarea prevederilor cuprinse in circulara M.F.P., trebuie retinut faptul ca prin OG 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, s-a modificat tratamentul fiscal al sumei TVA deduse in sensul ca, valoarea bunurilor pierdute pe parcursul transportului nu mai este considerata operatiune asimilata unei livrari de bunuri pentru care este obligatorie emiterea autofacturii pentru aplicarea prevederile art. 128 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, fiind suficienta ajustarea dreptului de deducere conform prevederilor art. 148 alin. (1) lit. c) inregistrata d.p.d.v. contabil prin formula 658 = % 371, 4426 cu raportarea operatiunii la randul 22 din decontul de TVA cod 300.
Anterior intrarii in vigoare a OG 8/2013, pentru aplicarea tratamentului fiscal prezentat in circulara mentionata se efectua inregistrarea contabila formula 658 = % 371, 4427 cu raportarea operatiunii la randul 9 din decontul de TVA cod 300 in baza autofacturii emise.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Achizitie UE intreprindere mica. Incadrare corecta si declarareTAXE SI IMPOZITE: CE este nou si MODUL in care afecteaza companiile din RomaniaContributiile celor cu venituri din drepturi de autor, aproape duble din 2011Taxa uriasa de autorizare pentru vehiculele de marfa care tranziteaza RomaniaPatronatele trag de maneca noul Guvern si cer reducerea TVA si CASUltimele articole
Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier TAXE SI IMPOZITE implineste 30 de ani!E-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile onlineFacilitatea privind neimpozitarea sumei de 300 lei in 2025. Exemplu util contribuabililorDistribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieArticole similare
TVA redus la 9% la inca 8 tipuri de lucrari agricoleCe trebuie sa stie firmele despre protectia maternitatii la locul de muncaTarifele RCA se plafoneaza pe o perioada de 6 luni, la un nivel stabilit de Autoritatea de Supraveghere FinanciaraCasa de expeditie si factura externa. Cum declaram in D 390?Nereguli identificate de inspectorii de munca in urma controalelor din domeniul ComertuluiUltimele articole
Masuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernTarifele politelor de asigurare obligatorie raman plafonate pana la 31 decembrie 2024ASF, prin MF, propune plafonarea pretului politelor de asigurare obligatorie pana la 30 septembrie 2024 Politele RCA ar putea fi plafonate pentru 6 luniMONOGRAFIE contabila pentru veniturile din despagubirile autoArticole similare
Platitor de TVA: Ce inseamna, cand si cum devii. Avantaje si dezavantajeCheltuieli deductibile PFA. Ce cheltuieli pot deduce persoanele fizice autorizate in anul 2022?Ghidul aferent actiunii de sprijin pentru IMM-uri in vederea depasirii crizei economice, publicat de Ministerul Fondurilor EuropeneCare e regimul TVA pentru servicii de TRANSPORT? Cum facturam?Analiza consultant. Proiect de lege privind anularea unor obligatii fiscaleUltimele articole
Deductibilitate cheltuieli. Impozitul auto si alte aspecte fiscale relevante pentru firmePiata muncii si impactul TVA asupra salariilor si beneficiilorDecontare TRANSPORT angajati. Acte necesare si cum se inregistreaza in contabilitateControl ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleTVA deductibil. Cum se deduc bonurile fiscale de combustibilArticole similare
Impozit pe veniturile microintreprinderilor 2013 | Conditii de aplicareVanzarea terenurilor construibile catre persoane afiliate la valoarea contabilaAchizitie combustibil: Exercitarea dreptului de deducere pe baza bonului fiscalLegea 169 din 2013 a modificat Codul fiscal. Vezi tabelul complet cu noile prevederi!Cine depune obligatoriu formularul 221 in 2013?Ultimele articole
Documentar fiscal: Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul profitului impozabilVanzare imobil catre parti afiliate. Care vor fi implicatiile fiscale?Achizitie cereale pe baza de borderou. Ce tratament fiscal se aplica veniturilor din activitati agricole?Servicii prestate de nerezidenti in afara Romaniei. Ce impozit platim?Vanzare reviste cota diminuata si conditii microintreprindere. Cum deducem TVA?Articole similare
Societate declarata inactiva pentru expirare sediu. Cum depunem Declaratia 010 cand firma redevine activa?Corectarea sau anularea inregistrarii unei operatiuni dupa emiterea bonului fiscalAnunt Finante privind livrarile de bunuri prin organele de executare silitaTVA dedusa pentru bunuri aport in natura la capitalul social. Ce tratament fiscal se aplica?Refacturare costuri catre client. Tratament TVA cheltuieliUltimele articole
TVA de recuperat. Cand se prescrie si o MONOGRAFIE utila contribuabililorSpatii de inchiriat. Cum se aplica TVA de catre firmele care inchiriaza spatiiNerezidentii inregistrati in scopuri de TVA in Romania sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?Factura achizitie non-UE. Care este regimul TVAFacturile de avans. Cota de TVA va fi de 9% sau de 19%
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"