Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Achizitie cereale pe baza de borderou. Ce tratament fiscal se aplica veniturilor din activitati agricole?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, achizitie cereale, activitati agricole, venituri, og 8/2013

Vom analiza mai jos cazul unui PFA care achizitioneaza de la persoane fizice cereale.Vom stabili astfel daca pentru persoanele care nu fac dovada ca sunt producatori individuali se vor retine la sursa 16% si 5.5% contributii pentru sanatate din valoarea produselor.



Incepand cu data de 1 februarie 2013, prin OG 8/2013 a fost modificat regimul fiscal aplicabil veniturilor din anumite activitati agricole, veniturilor din silvicultura si din piscicultura.

Veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute, individual sau intr-o forma de asociere, din:

a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea;
c) cresterea st exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

In raport cu veniturile cultivarea produselor agricole vegetale (cereale) modificarile legislative au vizat, in principal, stabilirea regimului de impozitare pentru veniturile din activitati agricole, pe baza normelor anuale de venit (art. 71 alin. (1) din Codul fiscal) si respectiv in sistem real pentru activitatile agricole pentru care nu au fost stabilite norme de venit (art. 71 alin. (5) din Codul fiscal), obligatiile declarative si de plata revenind persoanelor fizice care realizeaza astfel de venituri.

In aceeasi linie au fost modificate si prevederile Cap. II din Titlul IX indice 2 din Codul fiscal referitoare la contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice.

In cazul contribuabililor care realizeaza venituri agricole prevazute la art. 71 alin. (1) din Codul fiscal, obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se determina pe baza declaratiei prevazute la art. 74 alin. (2), prin aplicarea cotei individuale de asigurari sociale de sanatate asupra valorii anuale a normei de venit. Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar in decizia de impunere prevazuta la art. 74 alin. (4), iar plata se efectueaza in doua rate egale, pana la data de 25 octombrie inclusiv si 15 decembrie inclusiv.

Asadar, in cazul in care achizitia de produse agricole pe baza de borderou se face ulterior datei de 1 februarie 2013, platitorul de venit nu are obligatia calculului, platii si declararii nici a impozitului pe venit si nici a contributiei de asigurari sociale de sanatate, acestea revenind persoanei fizice in functie de situatia in care se incadreaza. Prevederile care impuneau asemenea obligatii in sarcina platitorului de venit sunt abrogate odata cu 1 februarie 2013, iar Codul fiscal nu contine prevederi tranzitorii aplicabile platitorilor de venit.

Conform pct. 149 indice 2 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 71 din Codul fiscal, veniturile din activitati agricole mentionate la art. 71 alin. (1) lit. a)-c) din Codul fiscal, pentru care sunt stabilite norme de venit conform art. 73 din Codul fiscal, sunt impozabile indiferent daca se face sau nu dovada valorificarii produselor. De asemenea, veniturile din activitati agricole supuse impunerii pe baza de norme de venit in conformitate cu prevederile art. 73 din Codul fiscal
cuprind veniturile rezultate din cultivarea terenurilor, cresterea si exploatarea animalelor detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda.

Astfel, impunerea veniturilor din activitati agricole nu este stabilita in functie de venitul realizat (productia agricola vanduta), ci este prevazuta o impunere forfetara, pe baza de norme de venit pe unitate de suprafata detinuta. Codul fiscal nu creeaza posibilitatea de a solicita furnizorului justificarea provenientei cerealelor achizitionate, organele fiscale fiind cele care pot determina conditiile de valorificare ale acestora (comert cu cereale sau vanzarea productiei agricole proprii) in functie de care si regimul fiscal aplicabil la nivelul persoanei fizice este diferit.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016