Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce avantaje salariale pot fi acordate administratorilor care au contract de mandat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Aug. 2022
Ce avantaje salariale pot fi acordate administratorilor care au contract de mandat
Tags: administratori, avantaje salariale, contract de mandat

Un SRL ai caror administratori au contract de mandat pot beneficia de anumite avantaje salariale? Daca da, care sunt acestea si care sunt cotele de impozitare? Multumesc.

• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 10-49 angajati
• Platitoare TVA: Da
• Cod CAEN: 6920

Raspunsul consultantului fiscal Dani Cucu: 

Avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate generatoare de venituri din salarii sau asimilate salariilor potrivit art. 76 alin. (1) alin. (2) din Codul fiscal, precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor neimpozabile prevazute la art. 76 alin. (4) din Codul fiscal, reprezinta venituri impozabile supuse impozitului pe venit. Avantajele se refera la utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii sau inchiriat de la o terta persoana, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu sau resedinta la locul de munca/locul desfasurarii activitatii, cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei, imprumuturi nerambursabile, abonamentele si costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, in scop personal, permise de calatorie pe orice mijloace de transport, folosite in scopul personal s.a. asemenea.

Temeiul legal il constituie art. 76 alin. (3) din Codul fiscal coroborat cu pct. 12 alin. (2) (9) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 76 alin. (3) din Codul fiscal.

Prin urmare, orice beneficii in natura acordate administratorilor numiti potrivit actului constitutiv sau adunarii generale a asociatilor/actionarilor reprezinta, din punct de vedere fiscal, avantaje impozabile supuse tratamentului fiscal obisnuit aplicat remuneratiei primite de acestia. Impozitul pe salarii datorat se calculeaza aplicand cota de 10% la venitul net determinat ca diferenta intre indemnizatia bruta si contributiile sociale obligatorii datorate, potrivit algoritmului de calcul reglementat de art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.

Din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii datorate, remuneratia administratorilor societatilor este cuprinsa in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale in cota de 25%, conform art. 139 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cota de 10%, potrivit art. 157 alin.(1) lit. e) din Codul fiscal si al contributiei asiguratorii pentru munca in cota de 2,25%, potrivit art. 220 indice 4 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal.

Pentru cazurile particulare in care sunt aplicate facilitatile in constructii si sectorul agricol si industriei alimentare, urmeaza a fi avute in vedere dispozitiile art. 60 pct. 5 si 7 din Codul fiscal coroborate cu cele ale OMF 1525/2022 si OMF 1528/2022.

Exceptie de la includerea sumelor acordate administratorilor printre avantajele impozabile fac doar acele beneficii care pot fi acordate acestei categorii de persoane si care se incadreaza drept venituri neimpozabile conform art. 76 alin. (4) din Codul fiscal. Acesta este cazul spre exemplu al indemnizatiilor si oricaror alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, in limita plafonului neimpozabil stabilit la de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin HG 714/2018 sau HG 518/1995, in limita a 3 remuneratii prevazute in raportul juridic, precum si celor primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare pe aceasta perioada.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce avantaje salariale pot fi acordate administratorilor care au contract de mandat":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016