Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia 112 in 2023: Ce venituri neimpozabile trebuie trecute in formular?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Feb. 2023
Declaratia 112 in 2023: Ce venituri neimpozabile trebuie trecute in formular?
Tags: declaratia 112, venituri neimpozabile, diurna

In Declaratia 112 ce venituri neimpozabile, pe care le-au primit salariatii, trebuie trecute? De exemplu, daca un salariat pleaca 3 zile in delegatie si primeste diurna legala aferenta celor 3 zile, calculata conform legii (suma minima dintre 2.5 ori diurna de la bugetari si plafonul de trei salarii aferente postului...) mai trebuie trecuta in declaratia 112?

Sau se va trece doar suma care a depasit acest plafon, dar care totusi nu se impoziteaza deoarece nu a depasit plafonul de 33% ce se poate acorda lunar? 

 

De asemenea, daca unui salariat i se deconteaza cheltuielile de transport la si de la domiciliu la locul de munca, acesta locuind la mai mult de 5 km de localitatea unde isi are locul muncii se trec in D112? Nu sunt considerate cheltuieli in scopul desfasurarii activitatii?

 


Raspuns: 

In declaratia D112 se declara si veniturile din salarii si asimilate salariilor (avantajele) neimpozabile, astfel cum sunt ele prevazute si reglementate la art. 76 alin. 4 si 4 1 din Codul fiscal si care sunt precizate in instructiunile de completare a formularului aprobate prin Ordinul comun ANAF/CNPP/CNAS/ANOFM 165/7/1272/456/2023 (anexa 1.2, sectiunea E.3, randurile 8.4.1-8.4.12 din formular).

In cazul diurnei = indemnizatiei pentru delegare, se va trece la rd. 8.4.1 suma neimpozabila prevazuta la art. 76 alin. 4 lit. h din Codul fiscal, chiar daca ea este acordata in limita plafonului neimpozabil prevazut la art. 76 alin. 2 lit. k din Codul fiscal(suma minima dintre 2,5 ori nivelul stabilit prin HG pentru autoritati si institutii publice si limita de 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat).

In cazul indemnizatiei de delegare/diurnei nu se aplica plafonul lunar de 33% (acela se refera, intre altele, la prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate potrivit legii, altele decat cele prevazute la alin. 2 lit. k, in limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia de delegare/detasare deci la sume suplimentare in baza clauzei de mobilitate acordata in baza art. 25 din Codul muncii, nu la indemnizatia pentru delegarea conform art. 43 din Codul muncii a se vedea art. 76 alin. 4 1 lit. a din Codul fiscal).


Cheltuielile de transport pe distanta dus-intors de la domiciliu sau resedinta la locul de munca decontate salariatilor nu sunt considerate avantaje salariale conform exceptiei de la art. 76 alin. 3 lit. a din Codul fiscal si nu se declara in D112. Ele reprezinta cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitati si sunt deductibile la calculul impozitului pe profit conform art. 25 alin. 1 si 2 din Codul fiscal.



Raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia 112 in 2023: Ce venituri neimpozabile trebuie trecute in formular?":
Rating:

Nota: 4.72 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016