Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

D112 in 2023: Cum se completeaza in formular contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Apr. 2023
D112 in 2023: Cum se completeaza in formular contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului?
Tags: d112, completare d112, contravaloare transport salariati

O societate platitoare de TVA si impozit pe profit, in baza unui contract de prestari servicii de transport persoane cu un tert, in baza facturii emise de transportator, asigura transportul salariatilor la si de la locul de munca. Aceasta cheltuiala este contabilizata ca si cheltuiala sociala. Incepand cu anul 2023 acest transport trebuie evidentiat ca venit neimpozabil la nivelul salariatului si trebuie declarat in D112? Multumesc!

Completare D112 – raspunsul specialistului:

 

Potrivit art. 76 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: a) (...), contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

Potrivit Instructiunilor de completare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" aprobate prin Ordinul comun nr. 165/7/1272/456/2023 al ANAF/CNPP/CNASS/ANOFM,

Randul 8.4. "Venituri neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) si alin. (4 1) din Codul fiscal, din care:" - se completeaza cu totalul veniturilor din salarii si asimilate salariilor neimpozabile, astfel cum sunt prevazute la art. 76 alin. (4) si (4 1) din Codul fiscal.

In formularul D112 veniturile extrasalariale neimpozabile care trebuie detaliate sunt urmatoarele:
8.4.1.Indemnizatii de delegare neimpozabile, cf.art.76 alin.(4) lit.h) din CF (E3_62)
8.4.2.Indemnizatii de detasare neimpozabile, cf.art.76 alin.(4) lit.h) din CF (E3_63)
8.4.3.Indemnizatii specifice detasarii transnationale nempozabile cf.art.76 alin.(4) lit.h) din CF (E3_64)
8.4.4.Prestatii suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate neimpozabile, cf.art.76 alin.(2) si alin.(4 1) lit.a) din CF (E3_65)


8.4.5. Avantajele sub forma dreptului la stock options plan, la momentul acordarii si la
momentul exercitarii acestora, cf.art.76 alin.(4) lit.r) din CF (E3_66)
8.4.6. Contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cumodificarile si completarile ulterioare, precum si contributiile la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate
stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anualpentru fiecare persoana, cf. art.76 alin.(4 1) lit.e) din CF (E3_67)
8.4.7. Primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoana, cf. art.76 alin.(4 1) lit.f) din CF (E3_71)
8.4.8. Contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern,
cf. art.76 alin.(4 1) lit.d) din CF (E3_68)
8.4.9. Contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive, in vederea
practicarii sportului si educatiei fizice, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita echivalentul in lei a 400 euro anual, cf. art. 76 alin. 4 1 lit. h) din CF (E3_76)
8.4.10. Contravaloarea hranei acordate de catre angajator pentru angajatii proprii, cf. art. 76 alin. 4 1 lit. b) din CF (E3_77)
8.4.11. Cazarea si contravaloarea chiriei pentru spatiile de cazare/de locuit puse de catre angajatori la dispozitia angajatilor propriii, cf. art. 76 alin. 4 1 lit. c) din CF (E3_78)
8.4.12. Sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca, cf. art. 76 alin. 4 1 lit. g) din CF (E3_79)

Printre veniturile extrasalariale neimpozabile care trebuie detaliate in D112 nu se numara si contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, astfel ca aceasta se completeaza doar la rd. 8.4.Venituri neimpozabile, cf.art.76 alin.(4) si alin.(4 1) din CF, din care: (E3_69) cumulata cu alte venituri neimpozabile si nu se detaliaza separat.



Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "D112 in 2023: Cum se completeaza in formular contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016