Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari - obligatii fiscale si completare D112

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mar. 2019 Exclusiv
Tags: asociatie de proprietari, administrator, declaratia 112, obligatii declarative

Care sunt obligatiile declarative ale unei asociatii de proprietari in legatura cu indemnizatia presedintelui cu contract de mandat care e si pensionar? Cum se completeaza declaratia 112, ce tip de asigurat este acesta? A, B sau C?

 

Raspunsul specialistului


Potrivit art. 76 alin. (2) lit. g) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari, in baza contractului de mandat, potrivit Legii privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, reprezinta venit asimilat salariilor. Ca atare, pentru remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari se datoreaza impozit pe venit care se calculeaza si se retine la sursa de catre asociatia de proprietari prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul stabilita ca diferenta intre venitul brut si contributiile sociale obligatorii aferente. 
 
Contributiile sociale datorate obligatoriu potrivit Legii nr. 227/2015 privinsd Codul fiscal sunt:
 a) contributia de asigurari sociale (CAS) in cota de 25% (conform art. 139 alin. (1) lit. n) );
 b) contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) in cota de 10% (conform art. 157 alin. (1) lit. q)).
 
Pentru aceste venituri nu se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca (CAM) potrivit Anexei 4 la Ordinul nr. 1931/1615/598/2018 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
Nu exista exceptii sau scutiri pentru remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari, daca are calitatea de pensionar.
 
Contributiile sociale si impozitul pe venit se declara prin declaratia 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, la Sectiunea A la 1. Tip asigurat din punctul de vedere al contractului de munca: (4)4-Membri in comisia de cenzori/ comitetul de audit/consilii, comisii, comitete; persoana cu contract de mandate in asoc. de proprietari.”
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari - obligatii fiscale si completare D112":
Rating:

Nota: 4.81 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016