Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O SRL doreste sa plateasca pentru salariatii ei asigurarea privata la pilonul 3. Care este procedura de urmat pentru ca aceste beneficii sa fie neimpozabile? Multumesc!
Pilonul III de pensii - raspunsul specialistului:
Potrivit art. 76 alin. (1), (2) si (5) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative,
(1) Contributiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform regulilor acelei scheme de pensii facultative, se retin si se vireaza de catre angajator sau, dupa caz, de catre participant, odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii, in contul fondului de pensii specificat in actul individual de aderare.
(2) Contributia la un fond de pensii facultative poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un fond de pensii facultative. (...)
(5) Angajatorul constituie si vireaza lunar contributia datorata de fiecare angajat care a aderat la un fond de pensii facultative, pe baza unui exemplar al actului individual de aderare la prospectul schemei de pensii facultative incheiat cu un administrator.
Asadar, salariatul trebuie sa adere la un fond facultativ de pensii, iar angajatorul retine si vireaza contributia la fondul de pensii facultative.
Salariatul adera la un fond de pensie facultativa printr-un act individual de aderare si il comunica angajatorului un exemplar din contractul incheiat. Angajatorul constituie si vireaza lunar suma reprezentand contributia la fondul de pensii facultative pe baza actului individual de aderare.
Prin urmare, trebuie sa existe un act individual de aderare al salariatului la fondul de pensii administrat privat.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Tratament CONTABIL si FISCAL pentru acordarea voucherelor de vacanta, pensia facultativa si asigurarile voluntare de sanatateScutiri fiscale in IT. Cum se determina impozitul scutit in cazul salariilor peste plafonul de 10.000 lei?Guvernul a adoptat proiectul de lege care reglementeaza cadrul legal privind infiintarea pensiilor ocupationalePrecizare ITM: 6 modificari importante aduse Codului Muncii prin Legea 283/2022Contributia la pensia facultativa pilonul III. In ce masura este impozabila la calculul impozitului pe venit al salariatului?Ultimele articole
Se pot acorda tichete de masa si vouchere de vacanta in cazul contractelor de mandat?Infografic: Elemente de noutate in forma finala a Codului fiscalAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"