Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Se pot acorda tichete de masa si vouchere de vacanta in cazul contractelor de mandat?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Mai. 2022
Se pot acorda tichete de masa si vouchere de vacanta in cazul contractelor de mandat?
Tags: tichete de masa, vouchere de vacanta, contracte de mandat

In cazul unui contract de mandat se pot acorda tichete de masa, tichete sau vouchere de vacanta si aplica prevederile cu privire la pensia facultativa, cu respectarea prevederilor legale aplicabile salariilor? Societatea beneficiaza de facilitatile fiscale din domeniul constructiilor. Multumesc!

Raspunsul specialistului nostru: 

Referitor la tichetele de masa, potrivit art. 11 alin. (1) din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, Tichetele de masa sunt bilete de valoare acordate angajatilor lunar, ca alocatie individuala de hrana, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare.
 
Referitor la voucherele de vacanta, potrivit prevederilor art. 34 1 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, asa cum a fot modificat prin OUG nr. 226/2020, pana la data de 1 ianuarie 2027 prevederile prezentei legi nu se aplica voucherelor de vacanta.
 
Asadar, Legea nr. 165/2018 se aplica, in ceea ce priveste voucherele de vacanta, incepand cu data de 1 ianuarie 2027. Pana la aceasta data se aplica prevederile OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, dar si prevederile HG nr. 215/2009 privind Normele metodologice de acordare a voucherelor de vacanta.
 
Conform art. 1 alin. (1) din OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, cu modificarile si completarile ulterioare, (...) pentru recuperarea si intretinerea capacitatii de munca a personalului salarial, angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca pot acorda, in conditiile legii, bonuri de valoare, denumite in continuare vouchere de vacanta. (...) .
 
Asadar, atat tichetele de masa cat si vocherele de vacanta se acorda angajatilor, iar calitatea de angajat se obtine prin incheierea unui contract individual de munca.
 
Tichetele de masa si voucherele de vacanta pot fi acordate doar personalului incadrat cu CIM, astfel ca persoanele care isi desfasoara activitatea in baza unui contract de mandat nu vor beneficia de tichete de masa si nici de vouchere de vacanta.
 
Referitor la pensia facultativa, potrivit art. 76 alin. (4) lit. s) din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: (...) s) contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana; 
 
Asadar, pensia facultativa nu este impozabila doar daca este suportata de angajator pentru angajatii proprii, astfel ca persoana care isi desfasoara activitatea in baza unui contract de mandat nu poate beneficia de pensie facultativa neimpozabila, ci valoarea acesteia este cosiderata indemnizatie.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Se pot acorda tichete de masa si vouchere de vacanta in cazul contractelor de mandat?":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016