keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Noul Cod fiscal: Facilitati fiscale acordate persoanelor din conducerea societatilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: noul cod fiscal, diurna, indemnizatii, administrator

In prezent, diurna poate fi acordata doar persoanelor incadrate cu contract individual de munca, iar in cazul institutiiilor publice si functionarilor publici.


La nivelul unei societati pot exista si functii care nu sunt indeplinite in baza unui contract individual de munca cum este functia de administrator, director, membru al directoratului sau al consiliului de supraveghere. Drept urmare, persoanele care ocupa respectivele functii nu au calitatea de salariat intrucat activitatea lor nu este desfasurata in baza unui contract individual de munca. In cazul societatilor pe actiuni administratorul/directorul nu pot avea calitatea de salariat. Cu acestia se pot incheia  contracte de mandat/administrare, in temeiul carora acestia pot fi indemnizati.

Conform prevederilor Codului fiscal actual nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.

Rezulta, asadar, ca la momentul actual, doar diurna acordata salariatilor nu intra in baza de calcul al impozitului si al contributiilor sociale in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice nu si diurna acordata persoanelor care nu au calitatea de salariati.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2016 noul Cod fiscal stabileste aplicarea aceluiasi regim fiscal aplicabil salariatilor si pentru sumele primite pe perioada deplasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii reprezentand diurne acordate  administratorilor, directorilor, membrilor directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere precum si managerilor, in baza contractului de management prevazut de lege astfel cum este prevazut in raportul juridic incheiat.

Prin urmare, vor beneficia de diurna neimpozabila si scutita de contributii sociale in limita a 2,5 nivelul stabilit pentru institutii publice  administratorii si directorii care au incheiat contracte de mandat/ administrare , membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere dar si managerii care au incheiat contracte de management prevazute de lege.

Textul din Codul fiscal impune si o conditie anume aceea ca scutirea se acorda pentru diurna astfel cum este stabilit prin raportul juridic incheiat. Va trebui astfel reglementat prin contractele incheiate cu persoanele care ocupa aceste functii modalitatea de acordare a diurnei.

Tot noul Codul fiscal stabileste ca nu sunt venituri impozabile cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatilor, administratorilor stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat si directorilor care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, astfel cum este prevazut in raporturile juridice respective, pregatire legata de activitatea desfasurata de persoanele respective pentru angajator/platitor.

Vor fi astfel scutite de taxe si cheltuielile cu formarea profesionala acordate de societate directorilor si administratorilor cu contract de administrare/mandat. Pentru acordarea scutirii, pregatirea profesionala trebuie sa fie legata de activitatea desfasurata pentru platitor. Mai mult, conditiile pregatirii profesoniale, suportarea chltuielilor de catre angajator trebuie sa fie prevazute in  contractul de administrare/mandat.

Reamintesc ca in prezent doar   cheltuielile efectuate de angajator pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatului in legatura cu activitatea desfasurata de acesta pentru angajator nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.


Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016