keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

OUG 132/2020 si reducerea timpului de munca. Se mai pot acorda tichete de masa angajatilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Dec. 2020 Exclusiv
Tags: oug 132/2020, tichete de masa somaj tehnic, acordarea tichetelor de masa

Cu referire la OUG nr. 132 din 07.08.2020. Articolul 1 (7) Indemnizatia prevazuta la alin. (4) reprezinta venit de natura salariala si este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale, in conditiile legii. Pentru calculul impozitului pe venit se aplica regulile prevazute la art. 78 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

si al
 
(10) Pe perioada de aplicabilitate a masurii prevazute la alin. (1), salariatul beneficiaza de toate celelalte
 
drepturi prevazute in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca, proportional cu timpul efectiv lucrat.
 

Intrebare:
 
1. Se pot acorda tichete de masa?
 
2. Daca da,cate se pot acorda?

 

Raspunsul consultantului fiscal Dani Cucu:
 

Potrivit art. 1 alin. (4) din OUG 132/2020, pe durata reducerii timpului de munca, in cazul reducerii temporare a activitatii determinate de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu, in conditiile legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca, salariatii afectati de masura beneficiaza de o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca si salariul de baza brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de munca, in completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.
 
Alin. (5) si (7) al aceluiasi articol prevad intr-adevar ca indemnizatia pentru reducerea timpului de munca este suportata de angajator si se achita la data platii salariului aferent lunii respective, urmand a se deconta din bugetul asigurarilor pentru somaj dupa indeplinirea de catre angajator a obligatiilor declarative si de plata aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea in conformitate cu prevederile Codului fiscal. Indemnizatia reprezinta venit de natura salariala si este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale, in conditiile legii.
 
Prin urmare, se datoreaza impozit pe salarii, contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari sociale de sanatate si contributia asiguratorie pentru munca.
 
Pentru calculul impozitului pe venit se aplica regulile prevazute la art. 78 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
 
Totodata, potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, reducerea timpului de munca in conditiile prevazute la alin. (1) se stabileste prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare consecutive, angajatorul avand obligatia de stabilire a programului de munca pentru intreaga luna. Reducerea timpului de munca se aplica si in cazul programului de munca in ture, precum si in cazul programului de munca inegal. De asemenea, asa cum se prevede si la alin. (10) al art. 1 din OUG 132/2020, pe perioada de aplicabilitate a masurii, salariatul beneficiaza de toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca, proportional cu timpul efectiv lucrat.
 
Cu privire la numarul de tichete de masa cuvenite salariatilor, salariatul poate utiliza, lunar, astfel cum se precizeaza la art. 12 alin. (4) din Legea 165/2018, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate. In acelasi sens, si art. 10 alin. (3) din Normele de aplicare aprobate prin HG 1045/2018 prevede ca salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate (in care sunt pontati ca desfasurand activitate), iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele, nefiind considerate zile lucrate, potrivit art. 10 alin. (1) din Normele de aplicare aprobate prin HG 1045/2018, zilele de concediu de odihna, zilele libere platite, de delegare/detasare sau de concediu pentru incapacitate temporara de munca.
 
Totodata din coroborarea alin. (3) si (4) al art. 10 din Normele de aplicare aprobate prin HG 1045/2018 rezulta ca si in cazul in care norma de munca este inferioara normei intregi de munca (cum este cazul contractelor de munca cu timp partial), prevederile alin. (3) se aplica in mod corespunzator, salariatii beneficiind asadar lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate. In aceste conditii, consideram ca in situatia in care salariatii sunt evidentiati cu zile lucrate, acestia sunt indreptatiti sa primeasca tichete de masa in numar egal cu numarul zilelor lucrate fara insa ca numarul acestora sa poata depasi numarul de zile lucratoare din luna. In contrapartida, in zilele libere in care acestia nu sunt prezenti la lucru nu vor fi indrepatiti sa primeasca tichete de masa, intrucat pot utiliza, lunar, potrivit art. 12 alin. (4) din Legea 165/2018, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate.
 
Pe cale de consecinta si in cazul reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca in conditiile OUG 132/2020, acordarea tichetelor de masa se va realiza in conformitate cu prevederile Legii 165/2018 in corelatie cu zilele efectiv lucrate. Singura restrictie privind modul de calcul al zilelor lucrate reglementata de Legea 165/2018 vizeaza cazul salariatilor a caror durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 8 ore - in regim de tura, numarul de zile pentru care se acorda tichete de masa determinandu-se prin impartirea numarului de ore in care salariatul a fost prezent la lucru la durata normala a timpului de munca de 8 ore. Fractiile rezultate din calcul se considera zi de prezenta la lucru, cu conditia ca totalul zilelor rezultat sa nu depaseasca numarul de zile lucratoare, stabilit potrivit art. 10 alin. (5) din HG 1045/2018.
 
In concluzie, in luna in care salariatii beneficiaza de reducerea timpului de munca, consideram ca acestia vor putea beneficia de tichete de masa, insa numai pentru zilele efectiv lucrate.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016