Tags: oug 132/2020, tichete de masa somaj tehnic, acordarea tichetelor de masa
Cu referire la OUG nr. 132 din 07.08.2020.
Articolul 1
(7) Indemnizatia prevazuta la alin. (4) reprezinta venit de natura salariala si este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale, in conditiile legii. Pentru calculul impozitului pe venit se aplica regulile prevazute la art. 78 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
si al
(10) Pe perioada de aplicabilitate a masurii prevazute la alin. (1), salariatul beneficiaza de toate celelalte
drepturi prevazute in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca, proportional cu timpul efectiv lucrat.
Intrebare:
1. Se pot acorda tichete de masa?
2. Daca da,cate se pot acorda?
Potrivit art. 1 alin. (4) din OUG 132/2020, pe durata reducerii timpului de munca, in cazul reducerii temporare a activitatii determinate de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu, in conditiile legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca, salariatii afectati de masura beneficiaza de o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca si salariul de baza brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de munca, in completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.
Alin. (5) si (7) al aceluiasi articol prevad intr-adevar ca indemnizatia pentru reducerea timpului de munca este suportata de angajator si se achita la data platii salariului aferent lunii respective, urmand a se deconta din bugetul asigurarilor pentru somaj dupa indeplinirea de catre angajator a obligatiilor declarative si de plata aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea in conformitate cu prevederile Codului fiscal. Indemnizatia reprezinta venit de natura salariala si este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale, in conditiile legii.
Prin urmare, se datoreaza impozit pe salarii, contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari sociale de sanatate si contributia asiguratorie pentru munca.
Pentru calculul impozitului pe venit se aplica regulile prevazute la art. 78 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
Totodata, potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, reducerea timpului de munca in conditiile prevazute la alin. (1) se stabileste prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5
zile lucratoare consecutive, angajatorul avand obligatia de stabilire a programului de munca pentru intreaga luna. Reducerea timpului de munca se aplica si in cazul programului de munca in ture, precum si in cazul programului de munca inegal. De asemenea, asa cum se prevede si la alin. (10) al art. 1 din OUG 132/2020, pe perioada de aplicabilitate a masurii, salariatul beneficiaza de toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca, proportional cu timpul efectiv lucrat.
Cu privire la numarul de tichete de masa cuvenite salariatilor, salariatul poate utiliza, lunar, astfel cum se precizeaza la art. 12 alin. (4) din Legea 165/2018, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate. In acelasi sens, si art. 10 alin. (3) din Normele de aplicare aprobate prin HG 1045/2018 prevede ca salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate (in care sunt pontati ca desfasurand activitate), iar acest numar nu poate depasi numarul de
zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele, nefiind considerate zile lucrate, potrivit art. 10 alin. (1) din Normele de aplicare aprobate prin HG 1045/2018, zilele de concediu de odihna, zilele libere platite, de delegare/detasare sau de concediu pentru incapacitate temporara de munca.
Totodata din coroborarea alin. (3) si (4) al art. 10 din Normele de aplicare aprobate prin HG 1045/2018 rezulta ca si in cazul in care norma de munca este inferioara normei intregi de munca (cum este cazul contractelor de munca cu timp partial), prevederile alin. (3) se aplica in mod corespunzator, salariatii beneficiind asadar lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate. In aceste conditii, consideram ca in situatia in care salariatii sunt evidentiati cu zile lucrate, acestia sunt indreptatiti sa primeasca tichete de masa in numar egal cu numarul zilelor lucrate fara insa ca numarul acestora sa poata depasi numarul de zile lucratoare din luna. In contrapartida, in zilele libere in care acestia nu sunt prezenti la lucru nu vor fi indrepatiti sa primeasca tichete de masa, intrucat pot utiliza, lunar, potrivit art. 12 alin. (4) din Legea 165/2018, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate.
Pe cale de consecinta si in cazul reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca in conditiile OUG 132/2020, acordarea tichetelor de masa se va realiza in conformitate cu prevederile Legii 165/2018 in corelatie cu zilele efectiv lucrate. Singura restrictie privind modul de calcul al zilelor lucrate reglementata de Legea 165/2018 vizeaza cazul salariatilor a caror durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 8 ore - in regim de tura, numarul de zile pentru care se acorda tichete de masa determinandu-se prin impartirea numarului de ore in care salariatul a fost prezent la lucru la durata normala a timpului de munca de 8 ore. Fractiile rezultate din calcul se considera zi de prezenta la lucru, cu conditia ca totalul zilelor rezultat sa nu depaseasca numarul de zile lucratoare, stabilit potrivit art. 10 alin. (5) din HG 1045/2018.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O firma cu sediul in Romania, neplatitoare de TVA, neavand cod special pentru servicii intracomunitare, factureaza prestari de servicii online catre o firma platitoare de TVA cu sediul in Olanda. Facturile sunt lunare. Doresc sa stiu cum ar trebuie sa procedez in aceasta speta: trebuie ca societatea din Romania sa isi ia cod intracomunitar? Care este regimul fiscal al acestor servicii? Multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate incadrata la mari contribuabili, care are obligatia depunerii D406 incepand cu luna iulie 2022, a depus in ianuarie 2023 declaratiile D406 aferente anului 2022. Tinand cont ca la decembrie 2022 balanta nu este finalizata pana la depunerea bilantului, pentru luna ianuarie 2023 avea obligatia sa retrimita D406 cu noile solduri initiale, iar la februarie 2023 sa depuna rectificativa si la dec 2022, si la ianuarie 2023? Cum se va proceda pana la finalizarea lunii decembrie 2022,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Nu stim cum sa calculam impozitul datorat de un angajat caruia angajatorul ii acorda servicii turistice, pe perioada concediului. Va rugam sa ne ajutati: art.76, al. 4.1) "Urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat: d) contravaloarea serviciilor turistice si/sau tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Una dintre problemele mult discutate recent se refera la obligatia depunerii formularului 700, pana cel tarziu 31 martie 2023, de catre entitati care a fost microintreprindere in 2022 si indeplinesc conditiile specifice de la art. 47 Codul fiscal si la 31 dec 2022 pentru a aplica regimul micro si in 2023. Cu alte cuvinte, pentru ca regimul micro a devenit optional incepand cu 1 ian 2023, se pune intrebarea daca, in aceasta situatie, o microintreprindere trebuie sa-si exercite optiunea pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In aplicarea Legii 448/2006 si 193/2020, este deductibil TVA-ul din factura de achizitie de la o Unitate Protejata autorizata (inregistrata TVA)? Va multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea A are incheiat un contract de colaborare cu o persoana fizica B in vederea executarii de catre B a unor servicii in numele lui A. Soc. A suporta cheltuielile cu transportul si cazarea, in acest sens emitandu-se facturi pe numele soc. A (cu mentiunea pe document a numelui persoanei fizice B). Stiu ca aceste sume vor reprezenta venituri impozabile realizate de catre B, respectiv sunt supuse impozitului pe venit corespunzator. Intrebarea mea este cum evidentiez prin inregistrari...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<