Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Veniturile din contractele de mandat pot fi cumulate cu pensia?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Nov. 2022
Veniturile din contractele de mandat pot fi cumulate cu pensia?
Tags: pensie, contracte de mandat, venituri  

Asociat unic, administrator, in cazul in care acesta este pensionar anticipat se poate sa cumuleze pensia anticipata cu venituri din contractul de mandat pentru care va plati si declara contributiile sociale prin D 112?

Mentionez ca se doreste a se incheia acest contract de mandat pentru a fi indeplinite conditiile de a ramane microintreprindere. Multumesc.

 

Conform art. 118 alin. (11) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu exceptia celor realizate din situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II, urmatoarele categorii de pensionari:
 
a) pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I sau II de invaliditate, precum si pensionarii de urmas incadrati in gradul I sau II de invaliditate;
b) pensionarii de invaliditate incadrati in gradul III de invaliditate, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
c) pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate partiale;
d) sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas.
 
Remuneratia de administrator/director acordata in baza unui contract de mandat reprezinta venit din activitati dependente.
Din prevederea legala mai sus citata la lit. c) rezulta ca c) pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate partiale pot cumula aceste tipuri de pensii cu venituri din activitati dependente. Sunt excluse situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II in sensul ca in cazul acestora nu se poate realiza cumulul.
 


Situatiile interzise prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II sunt:
I.
a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca;
b) functionarii publici;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
 
Prin urmare, veniturile obtinute in baza contractului de mandat nu se incadreaza in situatiile interzise a se cumula cu pensia anticipata/anticipata partial. De aceea, consideram ca se pot cumula veniturile din contract de mandat cu pensia anticipata/anticipata partial.




Raspuns oferit in luna noiembrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Veniturile din contractele de mandat pot fi cumulate cu pensia?":
Rating:

Nota: 3.07 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016