Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Asociat unic, administrator, in cazul in care acesta este pensionar anticipat se poate sa cumuleze pensia anticipata cu venituri din contractul de mandat pentru care va plati si declara contributiile sociale prin D 112?
Mentionez ca se doreste a se incheia acest contract de mandat pentru a fi indeplinite conditiile de a ramane microintreprindere. Multumesc.
Conform art. 118 alin. (11) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu exceptia celor realizate din situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I sau II de invaliditate, precum si pensionarii de urmas incadrati in gradul I sau II de invaliditate;
b) pensionarii de invaliditate incadrati in gradul III de invaliditate, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
c) pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate partiale;
d) sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas.
Remuneratia de administrator/director acordata in baza unui contract de mandat reprezinta venit din activitati dependente.
Din prevederea legala mai sus citata la lit. c) rezulta ca c) pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate partiale pot cumula aceste tipuri de pensii cu venituri din activitati dependente. Sunt excluse situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II in sensul ca in cazul acestora nu se poate realiza cumulul.

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Examen Consultant Fiscal 2025
Situatiile interzise prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II sunt:
I.
a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca;
b) functionarii publici;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
Prin urmare, veniturile obtinute in baza contractului de mandat nu se incadreaza in situatiile interzise a se cumula cu pensia anticipata/anticipata partial. De aceea, consideram ca se pot cumula veniturile din contract de mandat cu pensia anticipata/anticipata partial.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Venituri din drepturi de proprietate intelectuala si chirii. CAS. CASS - Stagiu de cotizare in sistemul de pensiiCampanie nationala ITM in 2024 privind cazurile de munca nedeclarata. Care sunt cele mai frecvente neconformitatiCodul fiscal 2008 - Capitolul IV. Impozitul pe mijloacele de transport - art. 261-265Codul Fiscal 2010 TITLUL IX - Capitolul IV - Impozitul pe mijloacele de transportVioleta Alexandru anunta ca talonul mov de PENSIE poate fi primit si in format electronicUltimele articole
PFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaCum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaControale ITM: 190 de muncitori depistati pe santierul Autostrazii A7 NU aveau contracte de muncaPeste 3,8 milioane de pensionari primesc pensii mai mari din septembrie 2024Articole similare
CONTRACTE DE MANDAT. Modificare vector fiscal. Formular 010Se pot acorda tichete de masa si vouchere de vacanta in cazul contractelor de mandat?Noutati legislatie Fiscala 10-14 noiembrie 2008 - Monitorul OficialAvantaje salariale pentru persoanele care au CONTRACTE DE MANDAT si cote de impozitare in acest cazManualul Contabilului Incepator: exemple de situatii practice cu care se confrunta un contabil in orice firmaUltimele articole
Plafon de 33% venituri neimpozabile. Ce facilitati se pot acorda persoanelor cu contract de mandat?Asociatiile de proprietari in 2021. Declararea si plata impozitelor si contributiilor aferente veniturilor din contractele de mandatStabilirea cotelor pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Baza legalaNoul Cod fiscal: Facilitati fiscale acordate persoanelor din conducerea societatilorContract de mandat. Cum se stabilesc contributiile datorate?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"