Capitolul VI - Venituri din pensii------------Cap. VI din Titlul III a fost introdus de pct. 2 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 138 din 29 decembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. ...
Capitolul VI - Venituri din pensii
------------
Cap. VI din Titlul III a fost introdus de pct. 2 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 138 din 29 decembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.281 din 30 decembrie 2004.
ART. 68 - Definirea veniturilor din pensii
Veniturile din pensii reprezinta sume primite ca pensii de la fondurile infiintate din contributiile sociale obligatorii facute catre un sistem de asigurari sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative si cele finantate de la bugetul de stat.
------------
Art. 68 a fost modificat de pct. 48 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
------------
*) NOTA C.T.C.E. S.A. Piatra-Neamt:
Cap. V anterior din Titlul III a fost eliminat, intrucat prin modificarea adusa de ORDONANTA DE URGENTA nr. 138 din 29 decembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.281 din 30 decembrie 2004 asupra acestui act normativ, a fost inlocuit in totalitate Titlul III, inclusiv a fost schimbata pozitionarea capitolelor din acest titlu.
ART. 69 - Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii
Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei si a contributiilor obligatorii calculate, retinute si suportate de persoana fizica.
-------------
Art. 69 a fost modificat de pct. 23 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 106 din 4 octombrie 2007, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 703 din 18 octombrie 2007.
ART. 70 - Retinerea impozitului din venitul din pensii
(1) Orice platitor de venituri din pensii are obligatia de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l retine si de a-l vira la bugetul de stat, potrivit prevederilor prezentului articol.
(2) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere de 16% asupra venitului impozabil lunar din pensii.
(3) Impozitul calculat se retine la data efectuarii platii pensiei si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se face plata pensiei.
(4) Impozitul retinut este impozit final al contribuabilului pentru veniturile din pensii.
(5) In cazul unei pensii care nu este platita lunar, impozitul ce trebuie retinut se stabileste prin impartirea pensiei platite la fiecare din lunile carora le este aferenta pensia.
(6) Drepturile de pensie restante se defalcheaza pe lunile la care se refera, in vederea calcularii impozitului datorat, retinerii si virarii acestuia.
(7) Veniturile din pensiile de urmas vor fi individualizate in functie de numarul acestora, iar impozitarea se va face in raport cu drepturile cuvenite fiecarui urmas.
(8) In cazul veniturilor din pensii si/sau al diferentelor de venituri din pensii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculeaza asupra venitului impozabil lunar si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit.
------------
Alin. (8) al art. 70 a fost introdus de pct. 50 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
(9) Impozitul pe veniturile din pensii se vireaza si se retine integral la bugetul de stat.
-------------
Alin. (9) al art. 70 a fost introdus de pct. 24 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 106 din 4 octombrie 2007, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 703 din 18 octombrie 2007.
------------
Art. 70 a fost modificat de pct. 2 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 138 din 29 decembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.281 din 30 decembrie 2004.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa imi spuneti incasarea unei facturi pentru prestari servicii, intermediere persoane din Sri Lanka la munca in Romania, de la persoane fizice straine se poate face in valuta? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma din USA factureaza catre o firma din Romania - workshop. Workshop-ul se desfasoara la Vulcan, Romania. Factura respectiva se inregistreaza cu taxare inversa sau nu? Eu as merge pe varianta de taxare inversa, dar as dori sa am si o alta parere. Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea noastra livreaza produse cu risc fiscal ridicat, deci incepand cu data de 01 iulie 2022 este obligata sa foloseasca sistemul de facturare electronica. Intrebare: este obligatorie si depunerea declaratiei 084, privind inregistrare in Registrul RO e-Factura?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O intreprindere familiala s-a infiintat in 2021, la norma de venit. Pentru 2021 a depus declaratia unica cu venitul estimat conform normei, pentru lunile de activitate. Pentru 2022 trebuie sa depuna declaratie unica cu venitul estimat sau depune direct declaratie unica cu impozitul definitiv pana in Mai 2023 pentru 2022? Estimatul la norma de venit se declara sau nu?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Suntem un S.R.L care factureaza distribuirea de apa potabila prin reteaua publica de distributie catre persoane fizice si juridice. Facturile emise catre societatile comerciale (B2B) trebuie raportate pe e-factura? De asemenea facturam si prestari servicii catre Primarie. Aceste facturi trebuie raportate pe e-factura (se incadreaza in B2G)?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: PFA platitoare de TVA, decontare lunara, am achizitionat online bilet de avion intern pentru deplasare de la Bucuresti la Iasi si retur, de pe Kiwi.com s.r.o (booking), companie aeriana din Cehia. Factura primita de la societatea din Cehia este in RON, FARA TVA, in cuprinsul careia, la datele vanzatorului nu are precizat niciun cod de TVA, doar la datele cumparatorului. La o verificare in registrul VIES pentru validarea codului de TVA, codul companiei cehe (l-am gasit pe Google) a fost validat....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<