Capitolul VI - Venituri din pensii------------Cap. VI din Titlul III a fost introdus de pct. 2 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 138 din 29 decembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. ...
Capitolul VI - Venituri din pensii
------------
Cap. VI din Titlul III a fost introdus de pct. 2 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 138 din 29 decembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.281 din 30 decembrie 2004.
ART. 68 - Definirea veniturilor din pensii
Veniturile din pensii reprezinta sume primite ca pensii de la fondurile infiintate din contributiile sociale obligatorii facute catre un sistem de asigurari sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative si cele finantate de la bugetul de stat.
------------
Art. 68 a fost modificat de pct. 48 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
------------
*) NOTA C.T.C.E. S.A. Piatra-Neamt:
Cap. V anterior din Titlul III a fost eliminat, intrucat prin modificarea adusa de ORDONANTA DE URGENTA nr. 138 din 29 decembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.281 din 30 decembrie 2004 asupra acestui act normativ, a fost inlocuit in totalitate Titlul III, inclusiv a fost schimbata pozitionarea capitolelor din acest titlu.
ART. 69 - Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii
Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei si a contributiilor obligatorii calculate, retinute si suportate de persoana fizica.
-------------
Art. 69 a fost modificat de pct. 23 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 106 din 4 octombrie 2007, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 703 din 18 octombrie 2007.
ART. 70 - Retinerea impozitului din venitul din pensii
(1) Orice platitor de venituri din pensii are obligatia de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l retine si de a-l vira la bugetul de stat, potrivit prevederilor prezentului articol.
(2) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere de 16% asupra venitului impozabil lunar din pensii.
(3) Impozitul calculat se retine la data efectuarii platii pensiei si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se face plata pensiei.
(4) Impozitul retinut este impozit final al contribuabilului pentru veniturile din pensii.
(5) In cazul unei pensii care nu este platita lunar, impozitul ce trebuie retinut se stabileste prin impartirea pensiei platite la fiecare din lunile carora le este aferenta pensia.
(6) Drepturile de pensie restante se defalcheaza pe lunile la care se refera, in vederea calcularii impozitului datorat, retinerii si virarii acestuia.
(7) Veniturile din pensiile de urmas vor fi individualizate in functie de numarul acestora, iar impozitarea se va face in raport cu drepturile cuvenite fiecarui urmas.
(8) In cazul veniturilor din pensii si/sau al diferentelor de venituri din pensii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculeaza asupra venitului impozabil lunar si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit.
------------
Alin. (8) al art. 70 a fost introdus de pct. 50 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
(9) Impozitul pe veniturile din pensii se vireaza si se retine integral la bugetul de stat.
-------------
Alin. (9) al art. 70 a fost introdus de pct. 24 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 106 din 4 octombrie 2007, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 703 din 18 octombrie 2007.
------------
Art. 70 a fost modificat de pct. 2 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 138 din 29 decembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.281 din 30 decembrie 2004.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: SITUATIE AN 2023 In trimestrul I si II in anul 2023 am fost microintreprindere, sponsorizarea posibila calculata de 20% din impozitul datorat . - Trim I: 10.781 x 20% = 2.156 lei; - Trim II: 10.407 x 20% =2.081 lei. Nu s-au acordat sponsorizari, iar sumele reprezentand impozit pe venit au fost achitate integral. In trimestrul III si IV in anul 2023 societatea a trecut la impozit pe profit si calculul estimat ca posibil cu sponsorizarile este urmatorul: - TRIM III: Cifra de afaceri x...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: SC - platitoare impozit profit, vinde mijloace fixe, echipamente si aparatura, amortizate partial, valoarea de vanzare este sub valoarea de inregistrare, valoarea acestora a fost dedusa integral la calculul profitului impozabil, cf. art. 28(20), la data punerii in functiune. Valoarea neamortizata este deductibila la calculul profitului impozabil? Daca se poate am dori si o monografie contabila! Multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate platitoare de TVA are ca obiect principal de activitate Inchirierea de spatii rezidentiale, pentru care a depus notificare pentru optiunea de taxare. Aceste spatii se afla situate intr-un bloc. Asociatiile de proprietari emit facturi / NOTE pentru cheltuielile admininistrative fara TVA. Intrebare: factura pentru recuperarea acestor cheltuieli se emite cu TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea a organizat un curs pentru perfectionarea salariatilor. Acesta s-a tinut la sediul sociatatii, unii salariati venind din afara localitatii de domiciliu. Cum privim din punct de vedere fiscal cheltuiala cu sustinerea acestui curs (cheltuiala pentru prestarea serviciului de instruire, cazarea trainer-ului, transportul salariatilor pana la sediu - cu transport auto, tren, masina personala, cheltuiala cu masa)? Sunt aceste cheltuieli deductibile si care sunt inregistrarile contabile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate de costructii din Romania, Antreprenor intr-un proiect de autostrada, incheie un contract de executie lucrari de constructii cu o firma din Polonia. Lucrarile se realizeaza in Romania sunt de lunga durata si implica mobilizarea resurselor umane si utilaje care sunt in sarcina prestatorului polonez. Mentionez ca facturile de lucrari se fac de catre firma poloneza fara TVA catre Antreprenor. Intrebare: 1. Ce obligatii fiscale trebuie sa aplice Antreprenorul pentru a achita prestatia...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: La luna iunie am calculat si inregistrat eronat impozitul pe profit, am declarat un impozit mai mare, am observat la sfarsitul lunii iulie cand am verificat scaderile de marfa din gestiune. Cum pot corecta eroarea si daca impozitul achitat in plus se poate compensa cu alte obligatii catre buget? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<