Capitolul VI - Venituri din pensii------------Cap. VI din Titlul III a fost introdus de pct. 2 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 138 din 29 decembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. ...
Capitolul VI - Venituri din pensii
------------
Cap. VI din Titlul III a fost introdus de pct. 2 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 138 din 29 decembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.281 din 30 decembrie 2004.
ART. 68 - Definirea veniturilor din pensii
Veniturile din pensii reprezinta sume primite ca pensii de la fondurile infiintate din contributiile sociale obligatorii facute catre un sistem de asigurari sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative si cele finantate de la bugetul de stat.
------------
Art. 68 a fost modificat de pct. 48 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
------------
*) NOTA C.T.C.E. S.A. Piatra-Neamt:
Cap. V anterior din Titlul III a fost eliminat, intrucat prin modificarea adusa de ORDONANTA DE URGENTA nr. 138 din 29 decembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.281 din 30 decembrie 2004 asupra acestui act normativ, a fost inlocuit in totalitate Titlul III, inclusiv a fost schimbata pozitionarea capitolelor din acest titlu.
ART. 69 - Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii
Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei si a contributiilor obligatorii calculate, retinute si suportate de persoana fizica.
-------------
Art. 69 a fost modificat de pct. 23 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 106 din 4 octombrie 2007, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 703 din 18 octombrie 2007.
ART. 70 - Retinerea impozitului din venitul din pensii
(1) Orice platitor de venituri din pensii are obligatia de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l retine si de a-l vira la bugetul de stat, potrivit prevederilor prezentului articol.
(2) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere de 16% asupra venitului impozabil lunar din pensii.
(3) Impozitul calculat se retine la data efectuarii platii pensiei si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se face plata pensiei.
(4) Impozitul retinut este impozit final al contribuabilului pentru veniturile din pensii.
(5) In cazul unei pensii care nu este platita lunar, impozitul ce trebuie retinut se stabileste prin impartirea pensiei platite la fiecare din lunile carora le este aferenta pensia.
(6) Drepturile de pensie restante se defalcheaza pe lunile la care se refera, in vederea calcularii impozitului datorat, retinerii si virarii acestuia.
(7) Veniturile din pensiile de urmas vor fi individualizate in functie de numarul acestora, iar impozitarea se va face in raport cu drepturile cuvenite fiecarui urmas.
(8) In cazul veniturilor din pensii si/sau al diferentelor de venituri din pensii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculeaza asupra venitului impozabil lunar si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit.
------------
Alin. (8) al art. 70 a fost introdus de pct. 50 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
(9) Impozitul pe veniturile din pensii se vireaza si se retine integral la bugetul de stat.
-------------
Alin. (9) al art. 70 a fost introdus de pct. 24 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 106 din 4 octombrie 2007, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 703 din 18 octombrie 2007.
------------
Art. 70 a fost modificat de pct. 2 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 138 din 29 decembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.281 din 30 decembrie 2004.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Facturare avans servicii intracomunitare. Impozit nerezidenti
Intrebare:
Va rugam sa ne sprijiniti in validarea tratamentului fiscal aferent unei viitoare prestare de servicii intracomunitare, astfel:
Societatea noastra urmeaza sa incheie un contract de prestare servicii/intermediere achizitie spatiu publicitar de la statiile TV din Romania pentru un site ce vinde jocuri online- clientul fiind o companie inregistrata fiscal cu TVA in Ungaria. Vom incasa in avans toata valoarea contractului la sfarsitul lunii februarie, iar serviciile vor fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Utilitati la spatii inchiriate
Intrebare:
Societatea are punct de lucru in spatiu inchiriat de la persoana fizica (unic asociat).
Spatiul este utilizat exclusiv pentru dezmembrarea autoturismelor uzate.
Intrebare: cheltuielile cu utilitatile - apa, gaz, energie electrica - sunt pe numele proprietarului, persoana fizica. Se pot deconta pe firma, sunt cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri din alte surse persoane fizice
Intrebare:
O persoana fizica are o platforma pentru reclame, publicitate de produse pentru un SRL unde potentiali clienti pot face si comenzi. Aceasta platforma o poate inchiria ca serviciu SRL-ului respectiv, pe baza de contract astfel incat sa incaseze bani pentru asta in contul pesonal? Cum isi poate declara persoana fizica la Anaf aceste venituri prin Declaratia Unica? La venituri din inchirieri sau la alte surse?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Aplicabilitate OUG 1562024 in cazul hotararilor judecatoresti. Declaratia 112
Intrebare:
Un fost angajat al unei regii autonome caruia i s-a desfacut disciplinar contractul de munca a castigat in instanta urmatoarele:
- inlocuirea sanctiunii de desfacere a contractului de munca cu sanctiunea reducerii salariului de baza cu 10 % pe o perioada de 3 luni;
- reintegrarea in functia detinuta anterior, cu plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care acesta ar fi beneficiat incepand cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<