Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contracte de mandat. Modificare vector fiscal. Formular 010

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Mai. 2020 Exclusiv
Tags: contracte de mandat, modificare vector fiscal

O societate nu are salariati. In vectorul fiscal are numai impozit pe veniturile microintreprinderilor. Incepand cu 1 apr.2020 are 3 contracte de mandat (pt. cenzori). Pentru veniturile acestora trebuie sa se retina la sursa impozit, CAS, CASS (fara CAM) si sa transmita declaratia 112, lunar.

Am incercat modificarea vectorului fiscal pt. introducerea impozitului pe veniturile asimilate salariilor, CAS si CASS (fara CAM) si am primit eroare. Eroarea consta in faptul ca nu am introdus in vector si CAM (Impozitul pe salarii, CAS, CASS si CAM se modifica numai simultan).

Intrebare: Nu trebuie modificat vectorul fiscal pentru contractele de mandat (cenzori) chiar daca se retine impozit pe venit, CAS si CASS si se transmite declaratia 112 sau se introduce si CAM in vector chiar daca nu se datoreaza? Imi puterti preciza art. pe baza caruia fundamentati opinia dumneavoastra?

Raspunsul consultantului fiscal Irina Dumitrescu:
 
Obligatiile fiscale care formeaza vectorul fiscal sunt reglementate la art. 4 din OPANAF nr. 3725/2017 astfel:
 
Art. 4. - Categoriile de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent, care se inscriu in vectorul fiscal sunt: 
a) taxa pe valoarea adaugata; 
b) impozitul pe profit; 
c) impozitul pe veniturile microintreprinderilor; 
d) accizele; 
e) impozitul pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor; 
f) impozitul pe reprezentanta; 
g) contributia de asigurari sociale datorata de persoanele fizice care au calitatea de salariati; 
h) contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care au calitatea de salariati; 
i) contributia asiguratorie pentru munca; 
j) redeventele miniere; 
k) redeventele petroliere; 
l) contributia pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii;
m) impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural; 
n) impozitul asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale; 
o) impozitul pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale; 
p) taxe datorate potrivit legislatiei din domeniul jocurilor de noroc; 
q) impozit specific unor activitati. 
 
Contributia asiguratorie de munca a fost introdusa incepand cu 01 ianuarie 2018.
 
Potrivit art. 5 din ordinul mai sus mentionat, contributia asiguratorie pentru munca se inscrie, cu data de 1 ianuarie 2018, in vectorul fiscal al contribuabililor care, la data de 31 decembrie 2017, au calitatea de angajatori sau sunt asimilati acestora. Modificarea vectorului fiscal se realizeaza, din initiativa organului fiscal competent, pana la data de 15 ianuarie 2018. 
 
Instructiunile de completare a formularului 010 stabilesc ca, la Randul 5.6. Contributie asiguratorie pentru munca (datorata de angajator) se marcheaza cu "X" de contribuabilii care au calitatea de angajatori sau sunt asimilati acestora,care au obligatia sa declare aceasta contributie, potrivit prevederilor Codului fiscal.
 
Conform art. 220 indice 1 din Codul fiscal sunt contribuabili obligati la plata contributiei asiguratorii pentru munca persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, pentru cetatenii romani, cetateni ai altor state sau apatrizii, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte. Baza de calcul al contributiei asiguratorii pentru munca cuprinse veniturile mentionate la art. 220 indice 4.
 
La art. 220 indice 7 din Codul fiscal, obligatia de declarare a contributiei asiguratorie pentru munca revine persoanelor prevazute la art. 220 indice 1 pentru contributia datorata potrivit prevederilor acestui capitol.
 
Din instructiune de completare a formularului 010 (si ale formularului 700 prin care se inregistreaza / modifica online categoriile de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal) nu rezulta ca aceasta contributie asiguratorie se inscrie in vectorul tuturor persoanelor care au calitatea de angajatori sau sunt asimilati acestora, chiar daca veniturile platite nu intra in baza de calcul a contributiei conform art. 220 indice 4 din Codul fiscal. Insa, avand in vedere ca in formularul 010 la rd 5 sunt cuprinse impozitul pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, precum si contributiile sociale (impozit si contributii defalcate la rd. 5.2 – 5.5, inclusiv CAM) precum si faptul ca aceasta contributie asiguratorie pentru munca a fost atribuita la 01 ianuarie 2018 tuturor contribuabililor care, la data de 31 decembrie 2017, aveau calitatea de angajatori sau sunt asimilati este posibil ca sistemul de evidenta al ANAF sa nu permita declararea obligatiilor doar de la rd. 5.2-5.4 (impozit, CAS si CASS).



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contracte de mandat. Modificare vector fiscal. Formular 010":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016