Tags: contracte de mandat, modificare vector fiscal
O societate nu are salariati. In vectorul fiscal are numai impozit pe veniturile microintreprinderilor. Incepand cu 1 apr.2020 are 3 contracte de mandat (pt. cenzori). Pentru veniturile acestora trebuie sa se retina la sursa impozit, CAS, CASS (fara CAM) si sa transmita declaratia 112, lunar.
Am incercat modificarea vectorului fiscal pt. introducerea impozitului pe veniturile asimilate salariilor, CAS si CASS (fara CAM) si am primit eroare. Eroarea consta in faptul ca nu am introdus in vector si CAM (Impozitul pe salarii, CAS, CASS si CAM se modifica numai simultan).
Intrebare: Nu trebuie modificat vectorul fiscal pentru contractele de mandat (cenzori) chiar daca se retine impozit pe venit, CAS si CASS si se transmite declaratia 112 sau se introduce si CAM in vector chiar daca nu se datoreaza? Imi puterti preciza art. pe baza caruia fundamentati opinia dumneavoastra?
Raspunsul consultantului fiscal Irina Dumitrescu:
Obligatiile fiscale care formeaza vectorul fiscal sunt reglementate la art. 4 din OPANAF nr. 3725/2017 astfel:
Art. 4. - Categoriile de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent, care se inscriu in vectorul fiscal sunt:
a) taxa pe valoarea adaugata;
b) impozitul pe profit;
c) impozitul pe veniturile microintreprinderilor;
d) accizele;
e) impozitul pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor;
f) impozitul pe reprezentanta;
g) contributia de asigurari sociale datorata de persoanele fizice care au calitatea de salariati;
h) contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care au calitatea de salariati;
i) contributia asiguratorie pentru munca;
j) redeventele miniere;
k) redeventele petroliere;
l) contributia pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii;
m) impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural;
n) impozitul asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale;
o) impozitul pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale;
p) taxe datorate potrivit legislatiei din domeniul jocurilor de noroc;
q) impozit specific unor activitati.
Contributia asiguratorie de munca a fost introdusa incepand cu 01 ianuarie 2018.
Potrivit art. 5 din ordinul mai sus mentionat, contributia asiguratorie pentru munca se inscrie, cu data de 1 ianuarie 2018, in vectorul fiscal al contribuabililor care, la data de 31 decembrie 2017, au calitatea de angajatori sau sunt asimilati acestora. Modificarea vectorului fiscal se realizeaza, din initiativa organului fiscal competent, pana la data de 15 ianuarie 2018.
Instructiunile de completare a formularului 010 stabilesc ca, la Randul 5.6. Contributie asiguratorie pentru munca (datorata de angajator) se marcheaza cu "X" de contribuabilii care au calitatea de angajatori sau sunt asimilati acestora,care au obligatia sa declare aceasta contributie, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Conform art. 220 indice 1 din Codul fiscal sunt contribuabili obligati la plata contributiei asiguratorii pentru munca persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, pentru cetatenii romani, cetateni ai altor state sau apatrizii, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte. Baza de calcul al contributiei asiguratorii pentru munca cuprinse veniturile mentionate la art. 220 indice 4.
La art. 220 indice 7 din Codul fiscal, obligatia de declarare a contributiei asiguratorie pentru munca revine persoanelor prevazute la art. 220 indice 1 pentru contributia datorata potrivit prevederilor acestui capitol.
Din instructiune de completare a formularului 010 (si ale formularului 700 prin care se inregistreaza / modifica online categoriile de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal) nu rezulta ca aceasta contributie asiguratorie se inscrie in vectorul tuturor persoanelor care au calitatea de angajatori sau sunt asimilati acestora, chiar daca veniturile platite nu intra in baza de calcul a contributiei conform art. 220 indice 4 din Codul fiscal. Insa, avand in vedere ca in formularul 010 la rd 5 sunt cuprinse impozitul pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, precum si contributiile sociale (impozit si contributii defalcate la rd. 5.2 – 5.5, inclusiv CAM) precum si faptul ca aceasta contributie asiguratorie pentru munca a fost atribuita la 01 ianuarie 2018 tuturor contribuabililor care, la data de 31 decembrie 2017, aveau calitatea de angajatori sau sunt asimilati este posibil ca sistemul de evidenta al ANAF sa nu permita declararea obligatiilor doar de la rd. 5.2-5.4 (impozit, CAS si CASS).
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie UE. SAF-T. Ajustare tva
Intrebare:
Va rog sa imi spuneti care vor fi inregistrarile, Tax type, Tax code, Tax amount-urile in SAF-t aferente urmatoarei situatii:
Achizitie intracomunitara de materiale pentru nevoile personale ale administratorului.
Nu se deduce TVA, si se impoziteaza cu cota de 10% toata achizitia, si se declara in 100 la "Venituri din alte surse".
3028 = 401 100
4426 = 4427 19
635.2 = 4426 19
635.2 =...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Monografie contabila operatiuni Pay Point
Intrebare:
O societate desfasoara operatiuni de tip PayPoint - incasari a facturilor de utilitati, internet, telefonie, reincarcare cartele telefonice, etc..
Banii incasati pentru utilitati se depun la banca si se face ordin de plata catre PayPoint Services.
La sfarsitul lunii, PayPoint emite factura pentru serviciul de incarcare electronica telefonie, factura cu TVA. Mentionez ca incasarea de la clienti nu se inregistreaza pe casa de marcat, ci doar pe aparatul pay...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Situatii financiare anulate in functie de criteriile de marime
Intrebare:
Un SRL a realizat urmatorii indicatori de marime la data de 31.12.2023: Total Active 1.400.000 lei, cifra de afaceri neta 448.000 lei, numar mediu salariati 11 si a intomit situatii financiare - entitate mica. La 31.12.2024 a inregistrat urmatorii indicatori de marime: Total Active 60.800.000 lei, Cifra de afaceri neta 92.900.000 lei, nr. mediu salariati 17. Ce situatii financiare intocmeste la data de 31.12.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Donatie acordata de catre o ONG
Intrebare:
O asociatie studenteasca doreste sa isi ajute o colega studenta cu un ajutor financiar (parinti decedati intr-un accident iar ea este spitalizata de 2 luni). Pentru a aduna fonduri, organizatia a prestat niste activitati unui SRL, in baza unui contract de prestari servicii si pentru care asociatia a emis factura.
1. factura emisa pentru acele servicii de catre asociatie ar trebui considerate venituri din activitati economice, chiar daca suma incasata se doneaza catre...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Soldurile negative in conturile 401 si 461
Intrebare:
Societatea (platitoare de TVA) are ca obiect de activitate inchirierea de spatii. Activitatea societatii este mica ca cifra de afaceri, nu are alte datorii si de aceea aceasta situatie ne impacteaza ca sume.
Conform Codului Fiscal, societatea factureaza chiria in conformitate cu clauzele contractuale si refactureaza utilitatile catre clienti, (energie, gaze, internet etc) in baza facturilor primite de la furnizorii de utilitati.
La data de 31.12.2024,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<