Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modificari fiscale 2023: Firmele vor plati CASS de 10% pentru tichetele de masa acordate salariatilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 25 Sep. 2023
Modificari fiscale 2023: Firmele vor plati CASS de 10% pentru tichetele de masa acordate salariatilor
Tags: modificari fiscale, tichete de masa impozitate, cass

Printre modificarile fiscale pe care vor sa le impuna autoritatile pentru asigurarea sustenabilitatii financiare pe termen lung apare si cea cu privire la impozitarea tichetelor de masa cu CASS de 10%. Firmele pot alege aceasta varianta sau sa acorde echivalentul lor in lei salariatilor.

 

Conform noului Proiect de Lege pus in dezbatere publica de Ministerul Finantelor, statul va impune un impozit de 10% pe tichetele de masa. Acest lucru inseamna ca angajatii care primesc in prezent, conform CIM, tichete de masa, vor primi cu 10% mai putin decat inainte. Exista insa si posibilitatea acordarii acestora sub forma de bani.

Extras din Proiectul de Lege:

11. La articolul 68 alineatul (5), litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 

”e) cheltuielile reprezentând tichetele de masa acordate de angajatori, potrivit legii, sau dupa caz, echivalentul in lei al acestora, in aceleasi limite si conditii, precum si cu aceleasi destinatii ca cele prevazute de lege pentru acestea, acordat angajatilor care nu beneficiaza de tichete de masa; 

12. La articolul 68^1, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 

”(3) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut din care se deduce contributia de asigurari sociale de sanatate datorata si retinuta la sursa potrivit prevederilor Titlului V - Contributii sociale obligatorii. Impozitul pe venit se retine la sursa, de catre platitorii de venituri prevazuti la alin. (2), la momentul platii venitului.” 

13. La articolul 76 alineatul (3), dupa litera i) se introduce o noua litera, lit. j) cu urmatorul cuprins: 

”j) echivalentul in lei al tichetelor de masa in aceleasi limite si conditii, precum si cu aceleasi destinatii ca cele prevazute de lege pentru acestea, acordat angajatilor care nu beneficiaza de astfel de bilete de valoare.” 

14. La articolul 76 alineatul (4^1), literele b) si d) se modifica s?i vor avea urmatorul cuprins: 

“b) contravaloarea hranei acordate de catre angajator pentru angajatii proprii, persoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in alte situatii decât cea prevazuta la alin. (4) lit. c), astfel cum este prevazut in contractul individual de munca sau in regulamentul intern, in limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masa/persoana/zi, prevazuta la data acordarii, in conformitate cu legislatia in vigoare. La stabilirea plafonului lunar neimpozabil nu se iau in calcul numarul de zile din luna in care persoana fizica desfas?oara activitate in regim de telemunca sau munca la domiciliu sau se afla in concediu de odihna/medical/delegare. Prin hrana se intelege hrana preparata in unitati proprii sau achizitionata de la unitati specializate. Prevederile nu sunt aplicabile angajatilor care beneficiaza de tichete de masa, in conformitate cu legislatia in vigoare sau, dupa caz, de echivalentul in lei al acestora; 



Sursa: MFP

 

 

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modificari fiscale 2023: Firmele vor plati CASS de 10% pentru tichetele de masa acordate salariatilor":
Rating:

Nota: 4.14 din 5 din 44 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016