Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Precizare ITM: 6 modificari importante aduse Codului Muncii prin Legea 283/2022

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 29 Dec. 2022
Precizare ITM: 6 modificari importante aduse Codului Muncii prin Legea 283/2022
Tags: legea 283/2022, modificare codul muncii, cim 

Legea nr.283/2022, care a intrat in vigoare din 22 octombrie,pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 Codul munciiimplementeaza dispozitiile a doua directive europene, care contin noutati din sfera relatiilor de munca, avnd ca scop mentinerea unui echilibru intre viata profesionala si cea privata a salariatilor.

1.Informatii suplimentare cu privire la clauzele din contractul de munca.
 
Fata de prevederile existente, angajatorul trebuie sa informeze candidatii si salariatii , in plus, cu urmatoarele:

-daca munca nu se desfasoara intr-un loc fix ci in mai multe locuri, trebuie precizat daca deplasarea persoanei intre acestea este asigurata sau decontata de angajator;

-in ceea ce priveste salariul trebuie precizate si alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, evidentiate separat, alaturi de periodicitatea platii salariului si metoda de plata;

-in afara de durata normala a muncii, persoana va trebui informata despre conditiile de efectuare si de compensare/plata a orelor suplimentare si, daca e cazul, cum e organizata munca in schimburi;

-in cazul perioadei de proba, va fi necesar sa se precizeze si conditiile perioadei de proba, nu doar durata acesteia;

-precizarea avantajelor acordate (de exemplu, suportarea unei asigurari medicale private sau a contributiilor pentru o pensie facultativa/ocupationala);

-daca activitatea urmeaza sa se desfasoare in strainatate, pe lânga durata perioadei de munca va trebui indicata si tara (sau tarile) unde se va desfasura activitatea respectiva.
 
2.Neindeplinirea obligatiei de informare
Candidatii sau salariatii care considera ca angajatorul nu le-a furnizat informatiile obligatorii stabilite prin Codul muncii  pot sesiza instanta competenta si pot cere despagubiri.

3. Contracte individuale de munca multiple
Un salariat poate munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, dar fara suprapunerea programului de munca.

4. Perioada de proba
Unul dintre aspectele de noutate vizeaza clauza contractuala privind perioada de proba. Astfel, in contractul de munca trebuie sa se regaseasca obligatoriu pe lânga durata perioadei de proba si conditiile perioadei de proba, daca acestea exista.
O a doua modificare se refera la faptul ca angajatorul nu poate stabili o noua  perioada de proba in cazul in care, in termen de 12 luni, intre aceleasi parti se incheie un nou contract individual de munca pentru aceeasi functie si cu aceleasi atributii.
Un alt aspect important  pentru angajatul care a trecut peste perioada de proba este acela ca poate  solicita trecerea pe un post vacant care ii asigura conditii de munca mai favorabile daca  are o vechime de cel putin ?ase luni la acelasi angajator.

5. Programul individualizat de munca
Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca pentru to?i salaria?ii cu acordul sau la solicitarea acestora, temporar sau pe termen lung. Angajatorul va trebui sa analizeze cererile salariatilor, iar orice refuz va trebui motivat in scris in maxim cinci zile lucratoare

6. Modificari privind regulamentul intern 
Fata de elementele care trebuie incluse acum in regulamentul intern, au fost introduse  doua noi categorii de dispozitii  referitoare la regulile de preaviz si la informatiile despre politica generala de formare a salariatilor (daca exista). De asemenea,  regulamentul intern trebuie sa fie adus la cunostinta  salariatilor (in format tiparit sau in format electronic) inca din prima zi de lucru si produce efecte de la momentul luarii la cunostinta.


Sursa: ITM
 
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Precizare ITM: 6 modificari importante aduse Codului Muncii prin Legea 283/2022":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016