Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj a publicat recent, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la munca la domiciliu prestata de anumiti angaja?i. Ce trebuie sa contina CIM in plus in acest caz?
Legea nr. 53/2003 Codul muncii reglementeaza statutul salariatilor care efectueaza munca la domiciliu, stabilind ca acestia sunt acei salariati care indeplinesc la domiciliul lor activitatile specifice profesiei pe care o detin.
Cine poate face munca la domiciliu?
Munca la domiciliu poate fi intreprinsa de o sfera larga de angajati, in masura in care activitatea pe care o desfasoara le permite acest lucru (spre exemplu: contabili, economisti, proiectanti, croitori, IT-isti, traducatori, consultanti etc.).
Munca la domiciliu este o forma a muncii la distanta, dar care impune desfasurarea muncii salariatului la domiciliul sau.
Potrivit legislatiei muncii, salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege, prin regulamentele interne si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului.
Munca la domiciliu poate fi desfasurata doar in baza unui contract individual de munca, incheiat in forma scrisa, care respecta toate prevederile prevazute de Codul muncii pentru incheierea contractelor individuale de munca.
O caracteristica importanta a acestui tip de contract este aceea ca salariatul isi stabileste singur programul de lucru.
Ce trebuie sa contina CIM in cazul muncii la domiciliu?
Contractul de munca la domiciliul contine, pe langa elementele unui contract de munca obisnuit, urmatoarele:
• precizarea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu;
• programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului si modalitatea concreta de realizare a controlului;
• obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.
Contractul de munca la domiciliu poate fi incheiat pe durata nedeterminata sau determinata, cu program normal sau partial de lucru.
Desi are libertate in alegerea programului de lucru, Codul muncii stabileste ca angajatorul are dreptul de a verifica activitatea salariatului cu munca la domiciliu in baza unui program stabilit in prealabil cu salariatul si stipulat in contractul de munca.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Calitatea activitatii profesionale a salariatului poate fi apreciata de angajator prin evaluari periodice, in aceleasi conditii in care aceste evaluari sunt dispuse in cadrul celorlalte tipuri de contracte de munca, prin stabilirea unor obiective de performanta individuala.
Pe de alta parte, angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea angajatilor in toate aspectele legate de munca, incluzand evaluarea riscurilor, instruirea si informarea, dotarea cu echipamente de munca si echipamente individuale de protectie, supravegherea sanatatii, iar salariatii, la randul lor, sunt obligati sa respecte instructiunile generale si specifice primite din partea angajatorului.
Sursa: ITM Salaj
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Oficial de la ITM: Importanta carnetului de munca in 2020Acordare tichete de masa pentru ore suplimentareBaza de calcul fond garantare creante salarialeDeplasari interne si externe. Documente justificative si legislatia in vigoare pentru E-Transport si E-FacturaFirme din constructii. Coduri CAEN care au obligatia majorarii salariului minim la 4.000 lei din ianuarie 2023Ultimele articole
OUG 26/2019: Zile de concediu suplimentare pentru anumite salariateMMSJ: Bugetarii care au cumul de functii pot beneficia de mai multe zile de concediu (proiect)Articole similare
Venituri cuprinse in plafonul de 33% din salariul de baza de la 1 ianuarie 2023Noutati fiscale in privinta impozitului pe veniturile din salarii in vigoare de la 1 ianuarie 2023Noi dispozitii cu privire la reducerea timpului de munca, incepand cu data de 10 august (Informare ITM)Legea nr. 19/2020: Parintii vor primi zile libere pentru supravegherea copiilor, cat timp scolile sunt inchise temporarTOT ce trebuie sa stii despre delegare: ce este, pentru cat timp poate fi dispusa si cand inceteazaUltimele articole
Beneficii neimpozabile. Care este cota maxima pentru deducerea cadourilor din fondul de salarii al angajatilor?Modificari fiscale 2023: Firmele vor plati CASS de 10% pentru tichetele de masa acordate salariatilorInformare ITM: 3 informatii importante pe care trebuie sa le contina CIM in cazul muncii la domiciliuAngajatii cu copii de pana la 11 ani pot cere sa lucreze de acasa 4 zile pe luna, conform Legii 241/2023Cum a fost modificat Codul Fiscal prin Legea 34/2023Articole similare
Controale ITM: La inceputul toamnei vor fi verificate firmele cu urmatoarele coduri CAEN: 5590, 5520, 5510TOT ce trebuie sa stie firmele despre clauza de neconcurenta. Clarificari ITMCIM cu plata in acord. Cum se calculeaza CAS si CASS conform OG 16/2022Precizare ITM: 6 modificari importante aduse Codului Muncii prin Legea 283/2022Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"