Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: In ce masura exista vreo legatura intre baza de calcul privind fondul de garantare a creantelor salariale si total fond salarii la care se plateste somaj? In ce moment au fost efectuate modificari in aceasta privinta? In cazul in care o societate are doar angajati scutiti de plata indemnizatiei de somaj, aceasta societate are obligatia platii fondului de garantare a creantelor salariale?
Raspuns:
Potrivit prevederilor actuale prevazute de art. 7 din Legea 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, angajatorii au obligatia de a plati lunar o contributie la Fondul de garantare in cota prevazuta de lege, aplicata asupra veniturilor care constituie, potrivit legii, baza de calcul al acestei contributii, realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii, inclusiv de salariatii care cumuleaza pensia cu salariul, in conditiile legii. Aceasta prevedere se aplica incepand cu 1 ianuarie 2011.
In acest sens, potrivit prevederilor art. 296^5 alin. (3) si (4) din Codul fiscal , pentru persoanele prevazute la art. 296^3 lit. e) si g), baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari pentru somaj prevazuta de lege reprezinta suma castigurilor brute acordate persoanelor prevazute la art. 296^3 lit. a) si b), asupra carora exista, potrivit legii, obligatia de plata a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj.
Pentru persoanele prevazute la art. 296^3 lit. e), care pot sa angajeze forta de munca pe baza de contract individual de munca, in conditiile prevazute de Legea 53/2003 - Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare, care au, cu exceptia institutiilor publice definite conform Legii 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare si Legii 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, obligatia de a plati lunar contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, baza lunara de calcul a acestei contributii reprezinta suma castigurilor brute, realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii, inclusiv de salariatii care cumuleaza pensia cu salariul, in conditiile legii, cu exceptia veniturilor de natura celor prevazute la art.296^15.
Potrivit normelor de aplicare, prin castig brut realizat de un salariat incadrat cu contract individual de munca, potrivit legii, inclusiv salariatul care cumuleaza pensia cu salariul, in conditiile legii,se intelege orice castig in bani primit de la angajator de catre aceste persoane, ca plata a muncii lor sau pe perioada in care sunt incadrate in munca, inclusiv in perioadele de suspendare ca urmare a statutului de salariat pe care il detin, cu exceptia veniturilor prevazute la pct. 24.
In concluzie, tinand cont de faptul ca baza de calcul a contributiei la fondul de garantare nu mai este legata de baza de calcul a contributiilor la fondul de somaj, consideram ca daca nu exista o prevedere specifica potrivit careia societatea sa fie scutita de la plata acesteia in paralel cu scutirea de la plata contributiilor la fondul de somaj, atunci contributia la fondul de garantare este exigibila.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Pana la 1 ianuarie 2011, prevederea de la art. 7 din Legea 200/2006 era urmatoarea: angajatorii au obligatia de a plati lunar o contributie la Fondul de garantare in cota de 0,25%, aplicata asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii. Potrivit acestei prevederi baza de calcul era aceeasi pentru contributia la fondul de garantare ca si pentru contributiile la bugetul asigurarilor de somaj.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
MMPS modifica LEGEA 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salarialeArticole similare
Subventii acordate de la bugetul asigurarilor pentru somaj, in temeiul OUG 92/2020. BeneficiariImpozit pe veniturile microintreprinderilor. Ce schimbari apar in ce priveste cota de impozitare?TOT ce trebuie sa stii despre perioada de preaviz acordata in cadrul CIMProcedura completa la angajare. 12 reguli de care trebuie sa tii contLegea Kurzarbeit a fost promulgata de Presedinte! Angajatorii pot reduce timpul de lucru al angajatilor cu 80%Ultimele articole
Tichete de masa salariati cu CIM partial. Beneficiaza de aceleasi drepturi ca cei cu CIM normal?ONRC scoate la concurs 182 de posturi. Ce conditii trebuie sa indeplineasca candidatiiInformare ITM privind motivele pentru care firmele pot dispune concedierea angajatilorCum se calculeaza zilele de concediu neefectuateInformare ITM: Clauze specifice ce pot fi prevazute in CIMArticole similare
Jianu, despre trecerea contributiilor la angajat: Nu stiu daca cineva din mediul de afaceri a cerut-oArgumente impotriva contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25%OUG 9/2021. Modificari privind Fondul de garantare pentru plata creantelor salarialeCodul fiscal se modifica! 8 schimbari importanteCum se va modifica de la 1 ianuarie 2018 Codul fiscal?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"