Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce efecte negative va avea noua contributie asiguratoare pentru munca asupra IMM-urilor din Romania? Care sunt consecintele pe care le atrage contributia vazuta de unii ca noua forma a taxei de solidaritate? CNIPMMR a prezentat intr-un comunicat recent cateva argumente impotriva contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25%.
In contextul mutarii contributiilor de la angajator la angajat, se introduce contributia asiguratoare pentru munca de 2,25%, din fondul de salarii, platite de angajator, iar raportat la valoarea acestei taxe, CNIPMMR face urmatoarele precizari:
In prezent contributiile platite exclusiv de angajator, sunt urmatoarele
- Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale - 0,25%
Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate - 0,85%
Asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale - 0,15%-0,85% in functie de clasa de risc.
Prin proiectul de modficare a Codului Fiscal, se elimina contributia angajatului pentru somaj de 0,5%. La acestea se adauga contributia pentru somaj, platita de angajator in valoare de 0.5%, valoarea insumata a tuturor acestor contributii fiind intre 1,75% si 2,45%.
Nou introdusa contributie asiguratoare pentru munca de 2,25%, care apare ca inlocuitoarea taxei de solidaritate, va acoperi riscurile de:
- somaj,
- accidente de munca si boli profesionale,
- concediu medical si indemnizatii de sanatate,
- creante salariale.
EFECTELE INTRODUCERII CONTRIBUtIEI ASIGURATOARE PENTRU MUNCA DE 2,25%
Introducerea contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25%, platita de angajator, are urmatoarele efecte:
a) in situatia introducerii contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25% are loc o crestere a fiscalitatii pentru IMM-uri cu 0,5%, (2.25- (0,25+0,85+0,15+0,5)) acestea fiind incadrate in general in clasa de risc cea mai mica, având o contributie de 0,15% si nu in clasa de risc cea mai mare, pentru care contributia la fondul de accidente de munca si boli profesionale este de 0,85%.
b) Contributia asiguratoare pentru munca de 2,25%, ca o singura taxa, nu va mai fi cu destinatie precisa, ci se constitutie de asemenea intr-o taxa, care se depersonalizeaza in cadrul bugetului de stat.
Spre deosebire de aceasta taxa, contributiile platite in prezent au o destinatie precisa, respectiv: - Garantarea platii creantelor salariale;
- Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
- Asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale.
POZITIA CNIPMMR PRIVIND INTRODUCEREA CONTRIBUtIEI ASIGURATOARE PENTRU MUNCA DE 2,25%
CNIPMMR nu este de acord cu cresterea fiscalitatii asupra IMM-urilor generate de noua contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25%, platita de angajator, deoarece:
1. Valoare totala a contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25% creste fiscalitatea cu 0.5% pentru majoritatea IMM-urilor,
2. Contributia asiguratoare pentru munca nu are o destinatie clara,
3. Vor fi generate costuri privind achizitionarea/modificarea noilor softuri contabile,
4. Se produce o bulversare a mediului de afaceri si, in special, a IMM-urilor privind predictibilitatea sarcinilor fiscale.
Sursa: CNIPMMR
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Argumente impotriva contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25%":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Caracteristici ale finantarii IMM-URIlor in 2015 si 2014Comisia europeana cere guvernelor sa reduca sarcinile IMM-URIlorRomania si Germania sunt pe primele locuri la ponderea IMM-URIlor in economieIMM Invest Romania - noul program de sustinere a IMM-URIlor: Normele de aplicare, finalizateCe au de facut IMM-URIle pentru a ramane competitive la nivel mondialUltimele articole
Microgranturi pentru PFA/CMI. Doar aplicantii care pot face dovada unei adeverinte emise si semnate de catre DSP pot beneficia de facilitateSerie de intrebari si raspunsuri MEEMA privind acordarea de granturi. Codul CAEN 6920 pentru PFA este eligibil?Schema programului IMM Invest a fost prelungita pana la 30 IUNIE 2021, iar bugetul aferent a fost majoratOUG 220/2020 care prevede aplicarea masurilor de protectie sociala pentru angajati si angajatori dupa 1 ianuarie 2021 a fost publicata in MonitorEste OFICIAL! A fost publicata schema de ajutor de minimis pentru digitalizarea IMM-URIlor. Vezi lista codurilor CAEN excluse de la finantare
Mai multe articole despre imm-uri
Articole similare
Cum se va modifica de la 1 ianuarie 2018 Codul fiscal?
Mai multe articole despre contributia asiguratoare
Articole similare
ANGAJATORii primesc subventii lunare de 2.250 pentru angajarea somerilorCare este baza legala pentru acordarea diurnei in tara si in strainatate?Comunicat MFP: Cotele de CAS aplicabile de la 1 octombrie 2014Presedintele ANOFM: Facilitarea intoarcerii acasa a romanilor, asumata de GuvernContractele colective de munca isi prelungesc valabilitatea pe perioada starii de alerta. Partile au obligatia negocierii in termen de 45 de zileUltimele articole
Indemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)OUG 9/2021. Modificari privind Fondul de garantare pentru plata creantelor salarialeComisia de Munca modifica OUG 147/2020 privind acordarea zilelor libere pentru parintiContributii la minim pentru PFA/II/IF. Ce presupune in 2021?Telemunca si suma de 400 lei din partea ANGAJATORului. Banii trebuie acordati tuturor angajatilor?
Mai multe articole despre angajator
Articole similare
Calcul impozit pe profitStudiu de caz: Plata in cazul unor servicii de consultanta prestate de nerezidentiFacturare marfa achizitionata si livrata in UEOficial! Noul model al Declaratiei 112 a fost publicat in Monitorul OficialNou! Hotararea CCF 7/2015. Examen atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent. Sesiunea noiembrie 2015Ultimele articole
Studiu de caz: Corectarea facturilor dupa inspectia fiscalaIndemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)Ajustare TVA colectata. MONOGRAFIE contabila si tratament fiscalDeclaratia 222. Cine are obligatia completarii si care este termenul limita de depunere in 2021Achizitie intracomunitara de masti de protectie pentru salariati. Firma este scutita de TVA?
Mai multe articole despre codul fiscal

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"