Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Premii acordate pe perioada starii de urgenta. Baza de calcul pentru indemnizatii medicale si crestere copil

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Iun. 2020 Exclusiv
Tags: indemnizatii medicale, indemnizatii crestere copil, acordare de premii

Compania a acordat pentru luna mai angajatilor sai care au desfasurat pe perioada starii de urgenta activitate care a presupus contact direct cu cetatenii, prime in conformitate cu prevederile art. III din OUG 69/2020. Dat fiind ca art. III alin.1 din OUG 69/2020 prevede ca aceste prime NU intra in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale (CAS), a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) si a contributiei asiguratorie pentru munca (CAM), va rugam sa ne raspundeti la urmatoarele intrebari:

1. pentru angajatii beneficiari ai unei astfel de prime in luna mai 2020, in eventualitatea existentei in lunile urmatoare a unui concediu medical, aceste prime intra in venitul angajatilor din luna mai 2020 care se ia in considerare pentru baza de calcul a indemnizatiilor de concediu medical prevazute de OUG 158/2005?
 
2. pentru angajatii beneficiari ai unei astfel de prime in luna mai 2020, in eventualitatea existentei in lunile urmatoare a unui concediu medical pentru accident de munca, aceste prime intra in venitul angajatilor din luna mai 2020 care se ia in considerare pentru baza de calcul a indemnizatiilor de concediu medical prevazute de legea 346/2002?
 
3. pentru angajatii beneficiari ai unei astfel de prime in luna mai 2020, in eventualitatea ca in lunile urmatoare acestia ar putea solicita concediu si indemnizatie pentru cresterea copiilor in conformitate cu prevederile OUG 111/2010, aceste prime intra in venitul lunar net ce se ia in calcul pentru aceasta indemnizatie, deci in adeverinta eliberata de angajator va intra in venitul net din luna mai?
 
Raspunsul consilierului juridic Rodica Mantescu: 
 
Conform art. 10 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
 
Astfel, baza de calcul al indemnizatiilor medicale pentru boala obisnuita in cazul salariatilor este constituita din veniturile asupra carora s-a calculat contributie asiguratorie de munca.
 
Un venit salarial asupra caruia nu s-a calculat contributie asiguratorie de munca va intra in baza de calcul al indemnizatiei medicale pentru boala obisnuita doar daca un act normativ special prevede ca venitul respectiv se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei medicale chiar daca nu s-a datorat si platit contributia asiguratorie de munca.
In cazul premiilor/stimulentelor acordate in baza art. III din OUG 69/2020 nu este prevazut intr-un act normativ faptul ca aceste premii/stimulente se vor lua in calcul la stabilirea indemnizatiilor medicale pentru boala obisnuita.
 
In consecinta, aceste premii/stimulente nu se vor lua in calcul la sitabilirea indemnizatiilor in baza OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
 
In ceea ce priveste indemnizatiile medicale pentru accident de munca sau boala profesionala, art. 19 din Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale prevede astfel:
 
(1) Baza de calcul al indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, pentru reducerea timpului de munca sau pentru trecerea temporara in alt loc de munca se determina ca medie a castigurilor brute definite conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, realizate lunar de catre asigurat, din salarii sau venituri asimilate salariilor, in ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
 
(2) In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul al indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, pentru reducerea timpului de munca sau pentru trecerea temporara in alt loc de munca o constituie media castigurilor brute realizate lunar de catre asigurat din salarii sau venituri asimilate salariilor.
 
(3) In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie castigul lunar brut realizat de asigurat in prima luna de activitate.
Astfel, in cazul accidentelor de munca si a bolilor profesionale, baza de calcul este realizata din media castigurilor brute realizate indiferent daca asupra acestora s-a calculat sau nu contributie asiguratorie de munca.
 
Prin urmare, premiile/stimulentele acordate in baza art. III din OUG 69/2020 vor intra in baza de calcul al indemnizatiilor medicale acordate pentru accidente de munca sau boala profesionala in baza Legii 346/2002.
 
Conform art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
 
Astfel, acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copiilor este conditionata de realizarea veniturilor mentionate de textul de lege citat. Nu are relevanta daca beneficiarul acestor venituri a datorat sau nu contributii sociale.
 
Premiile/stimulentele reglementate de art. III din OUG 69/2020 reprezinta venituri din salarii supuse impozitului pe venit astfel incat acestea vor intra in baza de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului chiar daca asupra lor nu s-a calculat contributie asiguratorie de munca.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Premii acordate pe perioada starii de urgenta. Baza de calcul pentru indemnizatii medicale si crestere copil":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016