Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Viitorul PFA dupa noul Cod de procedura fiscala. Interviu drd. ec. Adrian Benta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Aug. 2015 Exclusiv
Tags: penalitatea de nedeclarare, codul fiscal, viitorul pfa, adrian benta, interviu, dobanzi, penalitati

Din multitudinea de modificari fiscale din ultima vreme, am incercat sa intelegem daca e cazul sa ne pregatim un plan de rezerva sau daca avem sanse sa descoperim, printre toate noutatile anuntate, si cateva raze de speranta care sa aduca putina lumina in legislatia autohtona. Drd. ec. Adrian Benta, unul dintre cei mai cunoscuti consultanti fiscali din Romania, cu o experienta indelungata in domeniu, ne-a oferit cateva lamuriri cu privire la noul Cod fiscal, noul Cod de procedura fiscala si viitorul PFA-urilor, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Contabilul.ro.


Contabilul.ro: Sa ne indreptam atentia catre o modificare concreta: dobanzile si penalitatile de intarziere se majoreaza. Ce solutie vedeti in aceasta privinta din partea mediului de afaceri, dar si a contribuabililor persoane fizice? Daca pe de o parte astfel de penalitati grabesc plata datoriilor, nu exista si reversul medaliei sub forma de faliment sigur pentru multe firme?

Consultant fiscal, drd. ec. Adrian Benta: Ca orice lege noua ce se vrea ambitioasa, si Codul de procedura fiscala contine lucruri bune, dar si cateva aspecte foarte neplacute. Autorii legii vor neaparat sa demonstreze adevarul din proverbul nostru romanesc ca la o caruta de oale e suficienta numai o maciuca.

Dintre lucrurile bune amintim faptul ca textul normativ este clar si la obiect. Cine citeste Codul de procedura fiscala nu poate afirma ca sunt foarte multe dispozitii interpretabile, discutabile. Pe alocuri se lasa impresia ca uneori contribuabilul este chiar mangaiat parinteste pe crestet. De exemplu: in ultima instanta, cand interpretam legea, daca niciunul dintre alte criterii nu se poate aplica, atunci legea se interpreteaza in sensul dat de contribuabil.

Nu aducem flori pentru faptul ca avem o parte a legii buna. Salariile autorilor Codului de procedura fiscala sunt platite tot din banii contribuabilului, iar acesta va fi jecmanit bine de bani de alte prevederi normative de-a dreptul insurmontabile. Asa ca discutam de plata dobanzilor si penalitatilor de intarziere. Cele doua accesorii platite pentru neachitarea impozitelor la scadenta deja cunocute, dobanzi si penalitati de intarziere sunt suplimentate prin penalitatea de nedeclarare.

Ce reprezinta penalitatea de nedeclarare? Este o suma de bani, platita atat pentru erori de declarare contabila, adica contribuabilul a depus initial o declaratie cu sumele datorate la plata si ulterior din proprie initiativa corecteaza suma impozitului majorand-o sau, mai grav si mai ales foarte discutabil, penalitatea de nedeclarare se aplica in momentul in care autoritatea fiscala efectueaza o inspectie si stabileste debite suplimentare?

Ce valori au aceste trei cheltuieli accesorii? Procentele acestor taxe sunt reglementate de art. 174 -181 din Legea nr. 207/2015, Noul Cod de procedura fiscala, astfel:

- dobanzi de intarziere in procent de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere, respectiv 7,3%/an;
- penalitati de intarziere in procent de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere, respectiv 3,65%/an;
- penalitati pentru nedeclarare aferente debitelor stabilite suplimentar cu ocazia inspectiei, insa inclusiv pentru corectarea din proprie initiativa a unor erori, penalitatile de intarziere sunt in procent de 0,08% pentru fiecare zi de intarziere, respectiv 29,2% / an.

Total procent anual: 40,15%. Desigur, pentru publicul larg amintim ca se datoreaza toate cele trei categorii de accesorii.

Genereaza insolventa sau falimentul contribuabilului? Raportandu-ne la afacerile serioase si cinstite din ultimii ani, cand economia s-a mai stabilizat, observam ca sunt foarte rare ratele de profit atat de mari cum sunt ratele pentru aceste accesorii. Asa ca plata acestora va atarna foarte greu si ne putem astepta chiar la intrari in insolventa sau faliment generate de aceste dobanzi si penalitati.

Ce este in neregula cu aceasta penalitate de nedeclarare? Aceasta penalitate creeaza cadrul ilegal, din punctul nostru de vedere, pentru a negocia legea cu echipa de inspectie, respectiv penalitatea se reduce daca opinia inspectorului fiscal este generata de norme interne ale ANAF nepublicate in Monitorul Oficial. Adica, iarasi, se creeaza o legislatie interna ANAF, nepublicata in Monitorul oficial. Sa analizam legea.


Cititi interviul complet aici.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Viitorul PFA dupa noul Cod de procedura fiscala. Interviu drd. ec. Adrian Benta":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016