keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Indemnizatie pentru cresterea copilului. Baza de calcul

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Nov. 2020 Exclusiv
Tags: concediu crestere copil, indemnizatie pentru cresterea copilului, baza de calcul indemnizatie crestere copil

O persoana titular al unui cabinet medical stomatologic este in concediu de ingrijire copil pana la implinirea varstei de 2 ani, pana in data de 16.03.2021. Daca in luna iulie 2021 va naste al doilea copil, si in perioada de cand se termina indemnizatia dupa primul copil si pana cand se naste al doilea copil (16.03.2021 - iulie 2021) nu mai realizeaza nici un fel de venit, va putea sa primeasca indemnizatie pana la implinirea varstei de 2 ani a celui de-al doilea copil? Daca da, ce suma o sa primeasca, avand in vedere ca indemnizatia dupa primul copil a fost in suma de 3.800 lei. Va multumesc!

Raspunsul specialistului:


Conform art. 2 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cuantumul indemnizatiei lunare prevazute la alin. (1) este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
 
Conform art. 21 din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010:
(1)La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita, obtinute in conditiile art. 3 din ordonanta de urgenta, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 2 alin. (5) si (6) din ordonanta de urgenta.
La art. 2 alin. (5) lit. g) din OUG 112/2020 este prevazuta perioada in care persoanele au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului. 
 
Astfel, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului nascut in luna iulie a anului 2021 se constituie din veniturile realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului august 2020 – iulie 2021. Daca salariata a avut venituri doar pana in luna martie se vor lua in calcul veniturile realizate in perioada august 2020 – martie 2021. Se aduna veniturile realizate in aceasta perioada iar suma obtinuta se imparte la 12. 
 
Conform art. 9 1 din OUG 111/2010, in situatia in care persoana care a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului naste unul sau mai multi copii ori se afla intr-o noua situatie dintre cele prevazute la art. 8 alin. (2) intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru cresterea copilului anterior, daca din calculul indemnizatiei conform art. 2 alin. (2) rezulta un cuantum al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului mai mic decat cuantumul indemnizatiei primit anterior nasterii celui din urma copil, se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului primita pentru copilul anterior.
 
Astfel daca din calculul indemnizatiei rezulta o indemnizatie mai mica decat indemnizatia primita anterior nasterii celui din urma copil, se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului primita pentru copilul anterior.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016