Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O persoana titular al unui cabinet medical stomatologic este in concediu de ingrijire copil pana la implinirea varstei de 2 ani, pana in data de 16.03.2021. Daca in luna iulie 2021 va naste al doilea copil, si in perioada de cand se termina indemnizatia dupa primul copil si pana cand se naste al doilea copil (16.03.2021 - iulie 2021) nu mai realizeaza nici un fel de venit, va putea sa primeasca indemnizatie pana la implinirea varstei de 2 ani a celui de-al doilea copil? Daca da, ce suma o sa primeasca, avand in vedere ca indemnizatia dupa primul copil a fost in suma de 3.800 lei. Va multumesc!
Raspunsul specialistului:
Conform art. 2 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cuantumul indemnizatiei lunare prevazute la alin. (1) este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
Conform art. 21 din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010:
(1)La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita, obtinute in conditiile art. 3 din ordonanta de urgenta, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 2 alin. (5) si (6) din ordonanta de urgenta.
La art. 2 alin. (5) lit. g) din OUG 112/2020 este prevazuta perioada in care persoanele au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului.
Astfel, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului nascut in luna iulie a anului 2021 se constituie din veniturile realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului august 2020 – iulie 2021. Daca salariata a avut venituri doar pana in luna martie se vor lua in calcul veniturile realizate in perioada august 2020 – martie 2021. Se aduna veniturile realizate in aceasta perioada iar suma obtinuta se imparte la 12.
Conform art. 9 1 din OUG 111/2010, in situatia in care persoana care a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului naste unul sau mai multi copii ori se afla intr-o noua situatie dintre cele prevazute la art. 8 alin. (2) intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru cresterea copilului anterior, daca din calculul indemnizatiei conform art. 2 alin. (2) rezulta un cuantum al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului mai mic decat cuantumul indemnizatiei primit anterior nasterii celui din urma copil, se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului primita pentru copilul anterior.
Astfel daca din calculul indemnizatiei rezulta o indemnizatie mai mica decat indemnizatia primita anterior nasterii celui din urma copil, se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului primita pentru copilul anterior.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Indemnizatie pentru cresterea copilului. Baza de calcul":
Rating:
Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi
Rating:
Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi
Articole similare
Temei legal pentru un imprumut acordat salariatilorFacturare avantaj in natura salariat. Cum se pot compensa aceste sume?Indemnizatie incapacitate temporara de munca.Mod de calculCalcul numar efectiv de salariati. Cum procedam in ce priveste Declaratia 112?Anulare din oficiu a codului de TVA dupa suspendarea activitatii. Cum remediem situatia?Ultimele articole
Ministrul Muncii anunta prelungirea AUTOMATA a platii indemnizatiei pentru cresterea copiluluiContributii obligatorii PFA indemnizatie crestere copilSocietate in lichidare. Concedierea salariatei aflata in CONCEDIU CRESTERE COPILBeneficiar indemnizatie CCC asociat al unei societati comerciale. Suspendarea indemnizatiei
Mai multe articole despre concediu crestere copil
Articole similare
Noutati legislatie fiscala 5 - 9 octombrie 2009 - Monitorul OficialContribuabilii sistemelor de asigurari socialeDocumentar fiscal: Formularul 112 privind plata contributiilor socialeCodul fiscal 2011 - Titlul IXOpinia consultantului: Noi reglementari privind indemnizatia pentru cresterea copiluluiUltimele articole
Aministia fiscala a mamelor si pensionarilor. Ce urmeaza?Cine depune formularul 112?Contributii obligatorii PFA indemnizatie crestere copilCe categorii de contribuabili depun formularul 112Indemnizatie incapacitate temporara de munca.Mod de calcul
Mai multe articole despre indemnizatie pentru cresterea copilului

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"