Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Gabriela Dita, valabil la 30-Nov-2010 Intrebare: Una dintre angajatele companiei se afla in concediu de ingrijire a copilului pana la varsta de 2 ani (cu contractul de munca suspendat pana in martie ...
Gabriela Dita, valabil la 30-Nov-2010
Intrebare: Una dintre angajatele companiei se afla in concediu de ingrijire a copilului pana la varsta de 2 ani (cu contractul de munca suspendat pana in martie 2012). In conditiile in care compania este in curs de lichidare (procedura care poate dura pana la 6 luni), va rog sa-mi spuneti care ar fi modalitatea legala de intrerupere a relatiilor contractuale cu aceasta angajata?
Pune si tu o intrebare
Specialistilor in Fiscalitate
Detalii Click Aici
Raspuns:
Art. 60 alin. (1) lit. e) din Codul muncii instituie interdictia concedierii pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca aceasta interdictie nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii. Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil Manualul Contabilului Incepator - stick USB SAF-T Ghid de raportare corecta
Asadar, potrivit Codului muncii, singurele situatii in care salariata gravida, de a carei stare angajatorul are cunostinta, poate fi concediata, sunt reorganizarea judiciara si falimentul.
Asadar, potrivit Codului muncii, singurele situatii in care salariatii aflati in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, pot fi concediate, sunt reorganizarea judiciara si falimentul.
Situatia incetarii personalitatii juridice a unei societati comerciale nu este prevazuta ca exceptie de la regula potrivit careia salariatele aflate in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani nu pot fi concediate. Cu toate acestea, concedierea este fireasca dat fiind incetarea existentei angajatorului.
Intr-o atare situatie, salariata aflata in concediu pentru cresterea copilului poate fi concediata in baza art. 65 alin.(1) din Codul muncii, insa, numai la finalul efecuarii tuturor operatiunilor de lichidare a societatii comerciale, anterior radierii acesteia.
Art. 65 alin. (1) stabileste ca, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
Daca incetarea existentei societatii comerciale este determinata de absorbtia de a o alta societate comerciala(fuziune prin absorbtie) drepturile si obligatiile sale ce rezulta din contractele colective si individuale de munca se transfera cesionarului(societatea absorbanta).
In conformitate cu dispozitiile art. 169 alin. (2) si art. 5 alin.(1) din Legea 67/2006, drepturile si obligatiile cedentului(societatea absorbita), care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului (societatea absorbanta).
Astfel, prin efectul legii, la data transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora are loc si transferul salariatilor. Vor fi transferate si contractele individuale de munca ale salariatilor aflati in concediu pentru cresterea copilului intrucat, cedentul isi pierde calitatea de angajator fata de salariatii sai iar cesionarul este cel care dobandeste calitatea de angajator fata de salariatii intreprinderii, unitatii sau a unor parti ale acestora.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Min. Muncii propune 6 schimbari in privinta acordarii concediului si indemnizatiei lunare pentru cresterea copiluluiProvizion pentru concedii de odihna neefectuateArticole similare
Hartuirea si discriminarea la locul de munca, redefinite in codul muncii. Sunt sanctionate cu amenzi de pana la 20.000 lei!Noutati Legislatie Fiscala 29 iunie - 03 iulie 2009 Monitorul OficialInstructiuni clare, pas cu pas, privind absolut orice inregistare in ReviSal in 2022Refuzul angajatorului de a aproba acordarea concediului paternal se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 4000 lei si 10.000 leiIncepand cu 1 iulie NU se mai deconteaza indemnizatiile de somaj tehnic de la bugetul de stat. Ce trebuie sa stie angajatoriiUltimele articole
Informare ITM privind motivele pentru care firmele pot dispune CONCEDIEREa angajatilorInformare ITM: Clauze specifice ce pot fi prevazute in CIMTOT ce trebuie sa stii despre perioada de preaviz acordata in cadrul CIMGuvernul a aprobat! MAJORARI salariale, de la 1 august 2023, pentru personalul de specialitate medico-sanitarCodul Muncii, modificat prin Legea 283/2022: CIM va contine noi informatii, iar angajatii vor avea mai multe drepturiArticole similare
ANOFM aplica 3 masuri de sprijin in perioada urmatoare: indemnizatia de somaj tehnic, zile libere platite parintilor si „kurzarbeit”Asociat unic si administrator de firma. Majorare salariu minim din ianuarie 2024Procedura completa la angajare. 12 reguli de care trebuie sa tii contTitlul II Capitolul II - partea ITOT ce trebuie sa stii despre delegare: ce este, pentru cat timp poate fi dispusa si cand inceteazaUltimele articole
Tichete de masa salariati cu CIM partial. Beneficiaza de aceleasi drepturi ca cei cu CIM normal?ONRC scoate la concurs 182 de posturi. Ce conditii trebuie sa indeplineasca candidatiiInformare ITM privind motivele pentru care firmele pot dispune concedierea angajatilorCum se calculeaza zilele de concediu neefectuateInformare ITM: Clauze specifice ce pot fi prevazute in CIMArticole similare
Radiere PFA. Cum se inregistreaza mijloacele fixe in aceste conditii?Guvernul sprijina investiile noi! Se pot depune deja cereri pentru finantare in baza HG 332/2014Declaratia 205 in 2014. Cine depune declaratia pana la 28 februarie?Amanarea de la plata in vama a TVA. Cum arata OMFP 1891 din 2013Situatii financiare anuale: Care este termenul pentru depunere in 2023Ultimele articole
Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Situatii financiare nedepuse la timp. De cand trece microintreprinderea la impozit pe profitMicrointreprindere 2024. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala intra in plafonul de 500.000 euro?Radiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"