Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica, pe site-ul oficial, un nou Proiect de Hotarare pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr.270/2020 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori.
2. In situatia in care pe perioada celor 60 luni de esalonare a platii dobanzilor, dupa incheierea perioadei de suspendare, debitorul aplica pentru a beneficia de prevederile Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, perioada de esalonare a obligatiilor la plata a obligatiilor ramase corespunzator celor 60 de luni de esalonare potrivit OUG nr. 37/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se prelungeste corespunzator. De asemenea, la solicitarea debitorului, creditorii pot modifica data de scadenta lunara a ratei, cu mentinerea numarului total de 60 de rate lunare egale sau pot acorda o perioada limitata de gratie la plata ratelor lunare, suplimentara celor 60 de rate lunare egale de plata a dobanzii, dar care nu va fi acoperita de scrisoarea de garantie de stat.
3. Perioada pentru care debitorul poate solicita suspendarea platii obligatiilor rezultate din creditele accesate este de maximum noua luni si include si perioadele de suspendare obtinute in cadrul moratoriului legislativ (OUG nr. 37/2020) cat si cele aferente moratoriilor ne-legislative implementate de institutiile de credit/IFN-uri. incepand cu data de 1 ianuarie 2021, debitorul are posibilitatea de a obtine o singura data suspendarea obligatiilor de plata.
4. Poate beneficia de acordarea facilitatii de suspendare a obligatiei de plata a ratelor, dobanzilor ÅŸi comisioanelor aferente creditului,
5. Conditiile necesare a fi indeplinite pentru a putea solicita suspendarea platii obligatiilor sunt: creditele au fost acordate pana la data de 30 martie 2020 inclusiv, creditul nu a ajuns la scadenta pana la data solicitarii formulate de debitor, nu a fost declarata scadenta anticipata a creditelor pana la data de 31 decembrie 2020 inclusiv si debitorul nu inregistreaza restante la data solicitarii suspendarii obligatiei de plata.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
6. Solicitarea de suspendare a obligatiilor de plata poate fi formulata de debitor cel mai tarziu pana la data de 15 martie 2021 iar creditorul trebuie sa comunice debitorului decizia in termen de maximum 15 zile calendaristice, fara a depasi data de 30 martie 2021. Modificarea clauzelor contractuale ca efect al aprobarii solicitarii debitorului se realizeaza fara incheierea de acte aditionale la contractul de credit ci prin notificarea debitorului in termen de 30 zile calendaristice de la primirea solicitarii complete. Termenul de 15 zile calendaristice se calculeaza de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme pentru cererile depuse inainte de aceasta data.
7. Comunicarea catre debitor va fi realizata la datele de contact prevazute in contractul de credit sau ultimele date detinute de institutia de credit/IFN ca urmare a actualizarii acestora.
8. Deoarece pot solicita suspendarea obligatiilor de plata si debitorii care au beneficiat in prealabil de moratoriul legislativ instituit in baza OUG nr. 37/2020 dar nu au accesat perioada maxima de suspendare de noua luni dobanda esalonata si garantata de stat initial este majorata cu dobanda suspendata la plata in baza moratoriului actual, urmand a fi platita in 60 de rate lunare egale incepand cu luna urmatoare expirarii termenului de suspendare a platilor.
9. Ca urmare a majorarii valorii dobanzilor esalonate, FNGCIMM va emite noi scrisori de garantie in moneda nationala in favoarea bancilor cu valorile actualizate, urmand ca scrisorile de garantie initiale sa fie anulate. Sunt detaliate documentele ce trebuie transmise de institutiile de credit in vederea emiterii scrisorii de garantie de catre FNGCIMM, precum si cursul de schimb ce va fi utilizat pentru conversia in lei a obligatiilor scadente in valuta amanate la plata.
10. Pana la data de 31 ianuarie 2022, creditorii au obligaţia comunicarii catre FNGCIMM a situaţiei centralizatoare privind valoarea cumulata a dobanzilor de plata, determinata pe baza valorii indicilor care intra in structura de cost a dobanzii conform contractelor de credit incheiate cu debitorii.
11. Modificarile propuse in privinta valorii /cererilor de executare a scrisorilor de garantie au in vedere: o mai buna intelegere a textului legal, detalierea conditiilor ce trebuie indeplinite, pentru solicitarea de catre creditori a executarii garantiei, in situatia producerii riscului de credit in perioada de eşalonare, respectiv, acestia sunt indreptatiti sa solicite executarea garantiei, numai daca au transmis catre FNGCIMM cererea de executare in cadrul perioadei de valabilitate a scrisorii de garantie, in situatia in care debitorii nu au achitat integral un numar de cel putin 3 rate consecutive, la scadenţele prevazute in graficul de rambursare, dupa trecerea integrala la restanţa a soldului dobanzilor pentru creditele ipotecare eşalonate la plata datorate de respectivii debitori. De asemenea, se are in vedere eliminarea notificarilor transmise debitorilor, intrucat din practica, s-a constatat ca acestea nu sunt relevante in procesul de analiza si aprobare a cererilor de executare a garantiei, atata timp cat nu exista nicio sanctiune prevazuta in legislatie legata de aceste notificari. Totodata, s-a introdus referinta la cursul de schimb al BNR, la care se face conversia sumelor solicitate la plata. De asemenea, s-a precizat modalitatea de lucru, in cazul in care cererile de executare a garantiilor au fost transmise de catre creditori, dupa data de 20 ale lunii, existand situatii de acest gen in practica.
Sursa: MFP
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Amanarea ratelor - Principalele prevederi ale OUG 37/2020 explicate de specialistAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"