Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozit pe veniturile micro. Modificari aplicabile din 1 ianuarie 2024, introduse prin Legea 296/2023

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 22 Nov. 2023
Impozit pe veniturile micro. Modificari aplicabile din 1 ianuarie 2024, introduse prin Legea 296/2023
Tags: legea 296/2023, impozit micro

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita informeaza contribuabilii ca prin Legea nr. 296/2023 au fost aduse unele modificari la Impozitul pe venitul microintreprinderilor.

Astfel ca, o microintreprindere este, o persoana juridica romana care indeplines?te cumulativ mai multe conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent: 

  • a realizat venituri care nu au depas?it echivalentul in lei a 500.000 euro (plafonul veniturilor scade de la valoarea actuala de 1.000.000 euro).

Se iau in calcul veniturile cumulate de la inceputul anului fiscal. 

  • capitalul social nu este detinut de stat sau entitati administrativ teritoriale, 
  • nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, 
  • a realizat venituri, altele decat din consultanta si/sau management, de peste 80% din veniturile totale; 
  • are cel putin un salariat; 
  • are asociati/actionari care detin peste 25% din titlurile de participare la cel mult trei persoane juridice romane microintreprinderi, incluzand si persoana care verifica indeplinirea conditiilor
Nu pot aplica regimul microintreprinderii persoanele juridice romana care desfasoara activitati in domeniul: bancar; asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, inclusiv activitati de intermediere in aceste domenii; jocurilor de noroc; de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale.

De la data de 01 ianuarie 2024 cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
  • 3% pentru microintreprinderile care:

1. realizeaza venituri peste 60.000 euro;
sau
2. desfasoara activitati, principale sau secundare corespunzatoare Activitati de editare a jocurilorde calculator, Activitati de editare a altor produse software, Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client), Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei, Hoteluri si alte facilitati de cazare similare, Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata,Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, Alte servicii de cazare, Restaurante, Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, Alte servicii de alimentatie n.c.a., Baruri si alte activitati de servire a bauturilor,Activitati juridice- numai pentru societatile cu personalitate juridica care nu sunt entitati transparente fiscal, constituite de avocati potrivit legii, Activitati de asistenta medicala generala, Activitati de asistenta medicala specializata, Activitati de asistenta stomatologica, Alte activitati referitoare la sanatatea umana." 

  • 1% pentru micro intreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si care nu realizeaza activitatile, corespunzatoare activitatilor de la pct.2. 

In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 60.000 euro sau incepe sa desfasoare activitatile de la punctul 2 de mai sus, este aplicabila cota de 3% incepand cu trimestrul in care se inregistreaza astfel de situatii. 

Baza legala: Legea nr. nr. 296 din 26 octombrie 2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung (Monitorul Oficial nr. 977 din 27 octombrie 2023). 


Sursa: ANAF

 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Impozit pe veniturile micro. Modificari aplicabile din 1 ianuarie 2024, introduse prin Legea 296/2023":
Rating:

Nota: 3.17 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016