keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Refuzul angajatorului de a aproba acordarea concediului paternal se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 4000 lei si 10.000 lei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 12 Sep. 2022
Refuzul angajatorului de a aproba acordarea concediului paternal se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 4000 lei si 10.000 lei
Tags: concediu paternal, amenzi contraventionale, oug 117/2022

Inspectoratul Teritorial de Munca Arad informeaza angajatorii si angajatii, ca in Monitorul Oficial nr. 845 din 29 august 2022 a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr.117 din august 2022 care modifica si completeaza Legea concediului paternal.

Astfel, conform actului normativ, concediul paternal se acorda in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea copilului nou-nascut si de a facilita concilierea vietii profesionale cu viata de familie a lucratorilor care sunt parinti, prin lucrator fiind definita persoana care desfasoara activitate in baza unui raport de munca sau de serviciu, incheiat conform legii.

Tatal copilului nou-nascut care are calitatea de lucrator are dreptul la un concediu paternal platit de 10 zile lucratoare, acesta avand de asemenea dreptul de a cumula concediul paternal platit cu dreptul la invoire platita, permisie sau zile de concediu, dupa caz, pentru nasterea unui copil, prevazut de reglementarile legale in vigoare aplicabile categoriei de personal din care face parte.

Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a solicitantului.

Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al angajatorului si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu 5 zile lucratoare.

Ca element de noutate, tatal poate beneficia de majorarea concediului paternal pentru fiecare copil nou-nascut, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultura, indiferent cand este acesta obtinut.

 Angajatorii au obligatia de a aproba concediul paternal si de a informa angajatii cu privire la dreptul stabilit potrivit actului normativ.

Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul lucratorului care se afla in concediu paternal, exceptie facand concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Refuzul angajatorului de a aproba acordarea concediului paternal precum si incetarea de catre acesta a raporturilor de munca sau de serviciu in perioada in care lucratorul se afla in concediu paternal din alte motive decat cele care vizeaza reorganizarea judiciara sau falimentul, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala cuprinsa intre 4000 lei si 10.000 lei.


Sursa: ITM
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016