Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai
la 19 Ian. 2022

Comandamentul pentru Energie creat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), aflat sub directa coordonare a presedintelui Mihai Culeafa si a directorului general Paul Anghel, a finalizat alte 22 de actiuni de control la companii furnizoare de energie electrica si gaze naturale catre consumatorii casnici, anunta ANPC.
Ca atare, comisarii ANPC au aplicat alte 10 amenzi contraventionale in valoare de 195.000 lei, la care s-a adaugat si masura recalcularii tuturor facturilor care nu respecta prevederile legii.
Dintre cele mai importante abateri constatate in timpul verificarilor, au fost:
- nu a fost aplicata plafonarea si compensarea preturilor conform OUG118/2021 incepand cu 01.11.2021
- furnizarea de energie electrica, fara licenta
- nerespectarea termenului de facturare si facturarea comasata pe doua luni
- informarile privind compensarea facturilor de energie electrica si gaze naturale, transmise clientilor, nu contin elementele din care este compus pretul la care se aplica compensarea
- contractele emise nu contin pretul serviciilor din pretul gazului, doar pretul total, astfel incat consumatorul nu poate verifica modalitatea de calcul al compensarii acordate
- practica comerciala incorecta: majorarile succesive ale tarifelor nu au fost determinate de modificari legislative.
Atentie! Comandamentul pentru Energie isi continua verificarile pana pe data de 31 martie 2022.
Cum trebuie sa actioneze clientul final daca are neclaritati privind facturarea energiei electrice si a gazelor naturale?
Clientii finali care au neclaritati privind facturarea energiei electrice si a gazelor naturale, trebuie sa se adreseze furnizorului care a emis factura in discutie pentru clarificari, acesta avand obligatia transmiterii unei explicatii clare si usor de inteles a modului in care este calculata valoarea facturii, in special in cazul in care aceasta nu este bazata pe consumul real.
In masura in care apreciaza ca prin raspunsul formulat nu au fost aduse clarificarile necesare, clientul final are posibilitatea sa se adreseze ANRE sau altor institutii care au atributii in acest sens, chiar si instantei de judecata.

Cartea verde a contabilitatii 2023 varianta tiparita

Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic

Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Pentru a vedea recomandarile institutiei pentru clientii finali de energie electrica/gaze naturale, vezi ACEST articol.
Sursa: ANPC

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Amenzi de pana la 195.000 lei, aplicate furnizorilor de energie de catre ANPC, pentru facturi defectuoase, in intreaga tara":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Inspectia Muncii: Numar record de persoane depistate in luna septembrie prestand munca nedeclarata: 1551Documentar fiscal: Obtine certificatul de producator si evita AMENZIle!Notificati ANAF pana vinerea viitoare daca platiti impozit specific! Amenda de 5.000 lei!AMENZI penale sau chiar inchisoare pentru angajatorii care stabilesc salarii sub nivelul salariului minim pe taraModificari LEGISLATIVE pentru Kurzarbeit. Indemnizatia de 75% din salariul de baza poate fi suplimentata de angajatorUltimele articole
Cod UIT. Cine trebuie sa aiba cod UIT (RO e-Transport), cum se obtine si studii de caz utileDin 1 iulie 2024 va fi introdus un impozit de 70% pentru veniturile care NU pot fi justificate de persoanele fizice10 neconformitati au fost regasite de inspectorii ITM in timpul controalelor privind relatiile de muncaInspectorii ITM au verificat, la inceput de august 2023, respectarea prevederilor legislatiei muncii la angajatori din mai multe domeniiControale ANAF pe TVA. Ce documente verifica Fiscul in cazul unui control de TVA
Mai multe articole despre amenzi
Articole similare
Inregistrarea in contabilitate a subventiilor pentru energia electrica primite conform OUG 118/2021MONOGRAFIE contabila pentru reducerile aplicate pe facturile de energie si gazeReducerile la gaze si energie electrica vor fi acordate pana pe 31 martie 2023 pentru persoanele fizice si juridiceMONOGRAFII contabile pentru SRL-uri: compensatia la energia electrica (OUG 118/2021) si reducerea la pretul benzinei (OUG 106/2022)Plafonare pret energie si gaze. Apecte contabile
Mai multe articole despre oug 118/2021

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"