keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

MONOGRAFII contabile pentru SRL-uri: compensatia la energia electrica (OUG 118/2021) si reducerea la pretul benzinei (OUG 106/2022)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Aug. 2022
MONOGRAFII contabile pentru SRL-uri: compensatia la energia electrica (OUG 118/2021) si reducerea la pretul benzinei (OUG 106/2022)
Tags: monografie contabila, srl, oug 106/2022, oug 118/2021

Care este monografia contabila pentru inregistrarea compensatiei primite pentru energia electrica - conform OUG nr. 118/2021? Dar pentru reducerile la pretul carburantului primite conform OUG 106/2022?

S.R.L., 1-10 angajati, Platitoare TVA: Da, cod CAEN: 6920
 
Raspunsul expertului contabil Alexandru Palaghia: 

Conform pct. 1 din legea 259/2021 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 118/2021 (…):
“(1) Pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022 se stabileste o schema de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrica si gaze naturale pentru urmatoarele categorii de clienti finali:
(…)
b) intreprinderi mici si mijlocii, astfel cum sunt definite in Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare IMM-uri, cabinete medicale individuale si alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare;
c) microintreprinderi, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, organizate potrivit legii;
(…)
(2) Schema de sprijin prevazuta la alin. (1) cuprinde urmatoarele masuri:
(…)
b) pentru toti operatorii economici, clienti finali, din categoriile prevazute la alin. (1) lit. b) si c), pentru fiecare loc de consum:
(i) exceptarea, in cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din retea, tariful de distributie, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum si de la plata certificatelor verzi, contributiei pentru cogenerare de inalta eficienta si accizei;
(ii) exceptarea, in cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distributie si accizei.”
Iar pct. 2 din legea 259/2021 stipuleaza ca:
“Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(…)
(7) Sumele rezultate din aplicarea schemei de sprijin pentru IMM-uri, microintreprinderi, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale si documentele justificative se comunica de catre furnizorii de energie electrica si gaze naturale Ministerului Energiei in termen de 15 zile de la incheierea lunii calendaristice, in vederea decontarii lunare a acestora.”
In opinia mea, pentru schema de sprijin acordata clientilor operatori economici prevazuti la lit. b) si c) ale alin. (1) art. 1 din OUG 118/2021 aprobata prin legea 259/2021 beneficiarul final nu trebuie sa inregistreze venit din subventii, aceasta constand in fapt in exceptarea de la plata a unor taxe datorate bugetului de stat pe o perioada determinata, valoarea facturilor de enrgie electrica si gaze constituind cheltuiala finala a acestor agenti economici. Aceste sume vor fi recunoscute ca subventii de catre operatorii economici furnizori de energie electrica sau gaze.
In ceea ce priveste reducerile la preturile carburantilor conform OUG 106/2022, actul normativ mentionat prevede la art. I ca:
“(1) In perioada 1 iulie-30 septembrie 2022, operatorii economici care comercializeaza benzina si motorina catre clientii finali - persoane fizice si juridice care achizitioneaza carburantii din depozite si/sau statii de distributie pentru consumul propriu -, si care acorda o reducere de pret de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la pretul de vanzare, beneficiaza de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferenta reducerii acordate. Pentru fractiuni dintr-un litru reducerea de pret si respectiv compensarea se vor acorda proportional.”
Iar art. II stipuleaza ca:
“(1) Suma de 0,25 lei/litru reprezinta o subventie direct legata de pret in sensul art. 286 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si se include in baza de impozitare a TVA.
(2) Compensatia de 0,25 lei/litru se stabileste si se individualizeaza de catre operatorii economici prevazuti la art. I alin. (1) intr-o declaratie al carei model se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Declaratia se depune la organul fiscal competent din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a acordat reducerea si reprezinta si cerere de compensare.
(3) Suma declarata potrivit dispozitiilor alin. (2) se inregistreaza intr-un cont de venituri distinct si se compenseaza cu obligatiile fiscale ale debitorului potrivit dispozitiilor art. 167 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Verificarea sumelor declarate se realizeaza de organele de control din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pe baza analizei de risc.”
Asadar si in acest caz, subventia acordata conform OUG 106/2022 va fi inregistrata ca venit de catre distribuitorii de combustibili si nu de catre clientii finali, pentru acestia pretul de intrare al combustibililor incluzand respectivele reduceri de pret acordate conform legii, astfel cum rezulta si din prevederile OMFP 1802/2014 privind aprobarea Reglemntarilor contabile la pct. 76 astfel:
“(1) Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor. Atunci cand achizitia de produse si primirea reducerii comerciale sunt tratate impreuna, reducerile comerciale primite ulterior facturarii ajusteaza, de asemenea, costul de achizitie al bunurilor.”


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016