Tags: facturi de gaze si energie electrica, reduceri energie si gaze
Un nou Proiect de OUG care a fost adoptat de Executiv prevede acordarea reducerilor la gaze si energie electrica inca un an de zile, adica pana pe 31 martie 2023, pentru persoanele fizice si juridice.
Conform actului normativ, pentru consumul realizat in perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, pretul final facturat de catre furnizorii de energie electrica/operatorii de distributie de energie electrica care asigura revanzarea energiei electrice este:
a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021 este cuprins intre 100 kWh si 300 KWh inclusiv;
c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor noncasnici.
Pentru consumul realizat in perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, pretul final facturat de catre furnizorii de gaze naturale este:
a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici;
b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor noncasnici al caror consum anual de gaze naturale realizat in anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum si in cazul producatorilor de energie termica destinata consumului altor clientii decat cei prevazuti la art. 12.
Pretul final facturat pentru energie electrica se aplica si in cazul locurilor de consum ale clientilor casnici racordate incepand cu data de 1 ianuarie 2022.
Pretul final facturat la gaze se aplica si in cazul locurilor de consum ale clientilor noncasnici racordate incepand cu data de 1 ianuarie 2022.
In vederea regularizarii sumelor decontate din bugetul de stat catre furnizorii de energie electrica si gaz naturale, in temeiul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 118/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, furnizorii transmit la ANRE, pana cel tarziu in 15 mai 2022, pentru fiecare luna din perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, si pentru fiecare categorie de clienti benficiari ai pretului final plafonat, urmatoarele informatii:
a) valoarea componentei de pret a energiei electrice/gazelor naturale din pretul final facturat plafonat, stabilita prin OUG 118/2021;
b) valoarea componentei de achizitie determinata in conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1);
c) diferenta rezultata intre valoarea stabilita la lit. a) si cea stabilita la lit. b).
ANRE verifica datele transmise de catre furnizori in termen de 30 de zile de la data primirii informatiilor si comunica Ministerului Energiei datele primite in vederea decontarii catre furnizori.
Decontarea se va face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o pozitie distincta de cheltuieli bugetare, in conformitate cu valorile calculate si comunicate de ANRE.

de
Stancu AlinaAlina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Emitere factura servicii de intermediere
Intrebare:
Societatea noastra detine un soft de licitatii unde mai multe companii liciteaza pentru achizitionarea de epave auto. Din sistem se scoate un borderou la sf de luna pe fiecare companie si se doreste facturarea unui comision de intermediere in functie de nr de licitatii castigatoare efectuate de acea companie in luna respectiva.
Intrebare:
1. Din punct de vedere TVA cand este taxa exigibila?
2. Cu ce data ar trebui emisa factura catre...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Deductibilitatea dobanzii la calculul impozitului pe profit
Intrebare:
SRL cu capital integral strain, in momentul prezent are un imprumut de 8.800.000 Euro de la o societate straina din Grup. Dobanda pe care trebuie sa platim in acest an este de 460.000 Euro. Marea majoritate a imprumutului a fost luat pentru investitii.
Va rog sa ma ajutati daca 100% din dobanda este deductibil la calculul impozitului pe profit? Societatea va inchide anul (avem an financiar modificat) cu profit.
Va multumesc anticipat pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Transpunere note contabile in SAF-T
Intrebare:
Va rog sa imi prezentati maparea in SAF-T a urmatoarelor nota contabile:
1. Factura de achizitie (din Romania), TVA nedeductibil integral.
Nota contabila:
6051 = 401 100
4426 = 401 19
635 = 4426 19
2. Achizitie intracomunitara de bunuri, DAR bunurile sunt in folosul personal al aministratorului.
Nota contabila:
6588 = 401 100
4426 = 4427 19
6588=...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Emitere factura ulterior livrare marfa
Intrebare:
Societatea noastra livreaza bunuri catre soc de tipul cash& carry pe baza de aviz. Factura se emite catre client doar dupa ce clientul receptioneaza marfa si ne transmite numarul lui de aviz care trebuie sa se regaseasca pe factura incarcata in e-factura.
Bunurile livrate in data de 30 ale lunii cu aviz ar trebui sa fie facturate pana pe data de15 ale lunii urmatoare cu data avizului. Aici apare problema e-factura care trebuie emisa in termen de 5 zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Scoatere din evidenta creante litigioase
Intrebare:
Pentru a inregistra corect in contabilitate, va rugam sa ne ajutati in clarificarea spetei de mai jos: Care este procedura de scoatere din evidenta contabila a unei creante litigioase in cazul in care exista o sentinta civila definitiva prin care instanta s-a pronuntat si a respins dreptul de recuperare pentru ajustarile de pret aferente situatiilor de lucrari facturate catre beneficiar in 2021, 2022 si 2023? Mentionez ca in baza acestor creante nerecuperate s-au constituit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<