keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Societatea e declarata inactiva, iar asociatul cere lichidarea. Va fi corecta reinregistrarea in scopuri de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Ian. 2014 Exclusiv
Tags: tva, cod de tva, declaratie, cod fiscal, reinregistrarea in scopuri de tva, anularea codului de tva

Reintregistrarea in scopuri de TVA dupa anularea codului de TVA atinge nenumarate aspecte legate de procedurile pe care nu intotdeauna persoanele in cauza le aplica in mod corect. Pentru a evita ca in situatia in care o societate comerciala declarata inactiva si careia i se anuleaza codul de TVA sa urmeze aceeasi procedura eronata, va oferim solutia consultantului fiscal, in speranta ca raspunsul va va oferi informatii pretioase.


Societatea este reactivata in urma depunerii declaratiilor, insa asociatul unic doreste sa o lichideze. Date fiind aceste imprejurari, vom stabili daca societatea va trebui sa se inregistreze din nou ca si platitor de TVA.

In concret, am adauga, o societate al carui cod de TVA a fost anulat conform prevederilor art. 153 alin.  (9) lit. a)  este reinregistrata din oficiu de catre organul fiscal competent dupa incetarea situatiilor pentru care a fost declarata inactiva . In acest context, aduc drept argument prevederile art. 153 alin. (9^1) din Codul fiscal " Procedura de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA este stabilita prin normele procedurale in vigoare. Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA conform alin. (9) lit. a) - e), organele fiscale competente inregistreaza persoanele impozabile in scopuri de TVA astfel:

a) din oficiu, de la data la care a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii, pentru situatiile prevazute la alin. (9) lit. a) si b)."
 

Astfel, reinregistrarea in scopuri de TVA nu este optionala, fiind obligatorie conform prevederilor cuprinse la capitolul II SECTIUNEA a 2-a "Inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, din oficiu, a persoanelor impozabile, potrivit prevederilor art. 153 alin. (9^1) lit. a) din Codul fiscal:

" Pentru persoanele impozabile declarate inactive fiscal care se reactiveaza, compartimentul de specialitate intocmeste, pe baza proiectului deciziei de reactivare a persoanei impozabile emise potrivit procedurii aplicabile in materie, urmatoarele documente: ….." din O.M.F.P. nr.  3331 din 17 octombrie 2013 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum si a modelului si continutului unor formulare.
 
Pana la lichidarea voluntara, reprezentantul societatii poate solicita retragerea optionala din evidentele platitorilor de TVA in baza prevederilor art. 152 alin. (7), dar numai daca cifra de afaceri din anul precedent si  cifra de afaceri realizata in anul in curs pana la data solicitarii nu a depasit plafonul de scutire de 220.000 lei.  Cifra de afaceri se calculeaza in lei, pe baza informatiilor din jurnalele pentru vanzari aferente operatiunilor efectuate in:

-    cursul anului calendaristic precedent celui in care se depune declaratia de mentiuni;
-    in cursului anul curent, pana la data depunerii formularului.
 
Optiunea se materializeaza prin completarea si depunerea la organul fiscal a formularului cod 096 "Declaratie de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA" reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr.  1768 din 16 noiembrie 2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare utilizate pentru anularea inregistrarii in scopuri de TVA, in vederea aplicarii regimului de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016