Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Reduceri ale impozitului. Noi reguli specifice pentru efectuarea platii anticipate aferenta trimestrului I din anul fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 26 Aug. 2021 Exclusiv
Tags: reduceri ale impozitului pe profit, plata anticipata, reguli specifice

Finantele propun noi reguli specifice privind efectuarea platii anticipate aferenta trimestrului I din anul fiscal in cazul persoanelor care au beneficiat de reduceri ale impozitului pe profit, conform unui Proiect de Ordonanta publicat pe site-ul institutiei.

Astfel, pentru contribuabilii care declara si platesc impozitul pe profit anual, cu plati anticipate, si care intra sub incidenta prevederilor art. I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 153/2020, cu modificarile ulterioare, se propune efectuarea platii anticipate, pentru trimestrul I al fiecarui an fiscal/an fiscal modificat, la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata anticipata, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului I. 

Aceasta regula este aplicabila si pentru contribuabilii care sunt in al doilea an al perioadei obligatorii prevazute la art. 41 alin. (3). 

Aplicarea regulii de calcul a platii anticipate pentru trimestrul I incepe cu anul fiscal 2022, respectiv cu anul fiscal modificat care incepe in anul 2022, si se incheie cu anul fiscal 2026, respectiv cu anul fiscal modificat care incepe in anul 2026, dupa caz.

Situatia actuala:
 
Contribuabilii care beneficiaza de reduceri ale impozitului pe profit anual, termenul pentru depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator, iar pentru contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5) din Codul fiscal pana la data de 25 a celei de-a sasea luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat. Termenul de declarare si plata de la 25 iunie/25 a celei de-a sasea luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat, reprezinta o exceptie de la termenul standard de declarare si plata care este 25 martie/25 a celei de-a treia luni de la inchiderea anului fiscal modificat.

In acelasi timp, contribuabilii care aplica sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit, cu plati anticipate efectuate trimestrial, determina aceste plati anticipate pe baza impozitului pe profit datorat pentru anul precedent. Plata anticipata pentru trimestrul I trebuie efectuata pana la data de 25 aprilie in anul pentru care se datoreaza impozitul pe profit.

De asemenea, potrivit art. 41 alin. (10) din Codul fiscal, contribuabilii care aplica sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit, cu plati anticipate efectuate trimestrial, sicare la sfarsitul anului fiscal precedent inregistreaza pierdere fiscala, respectiv nu au datorat impozit pe profit anual, efectueaza plati anticipate in contul impozitului pe profit la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata anticipata, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata anticipata.

Din coroborarea acestor termene de plata rezulta faptul ca, in situatiile mentionate mai sus, contribuabilii care beneficiaza de reduceri ale impozitului pe profit anual ca urmare a aplicarii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 153/2020, la data primului termen de plata aferent trimestrului I nu vor avea definitivat rezultatul fiscal al anului precedent.

In acest context, se impune ca plata anticipata aferenta primului trimestru sa se calculeze pe baza altor date de referinta.
 
Reguli specifice cu privire la determinarea impozitului pe profit pentru contribuabilii care intra sub incidenta Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 153/2020

Se propune introducerea unor prevederi referitoare la determinarea impozitului pe profit asupra caruia se aplica procentul de reducere prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 153/2020, in sensul ca sumele care se scad din impozit se completeaza si cu “Alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legislatiei in vigoare”.
 
Situatia actuala:

Potrivit art. I alin. (12) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 153/2020, pentru platitorii de impozit pe profit, procentul aferent reducerii de impozit se aplica la impozitul pe profit anual al anului in care sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), iar valoarea reducerii rezultate se scade din acesta. in sensul respectivei litere, impozitul pe profit anual reprezinta impozitul pe profit dupa scaderea creditului fiscal extern, impozitului pe profit scutit sau redus, a sumelor reprezentand sponsorizare si/sau mecenat, burse private, in limita prevazuta de lege, precum si a costului de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscal.

Ulterior publicarii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 153/2020, prin Legea nr. 239/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, in cadrul art. 25 alin. (4) lit. i1) si i2) a fost instituit mecanismul potrivit caruia, pentru determinarea impozitului pe profit, cheltuielile cu educatia timpurie efectuate de contribuabili sunt cheltuieli nedeductibile, dar aceste sume se scad din impozitul de profit, mecanism aplicabil pana la data de 31 martie 2021.

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2021 privind unele masuri fiscale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fiscal, aplicarea prevederilor art. 25 alin. (4) lit. lit. i1) si i2) din Codul fiscal, a fost suspendata pe perioada 1 aprilie 2021- 31 decembrie 2021 inclusiv.

Prin urmare, in aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 153/2020, avand in vedere faptul ca in cadrul art. I alin. (12) lit. a) sunt mentionate sumele care se scad din impozitul pe profit, pentru determinarea impozitului asupra caruia se aplica procentul de reducere prevazut de acest act normativ, este necesara introducerea unor prevederi prin care sa se mentioneze faptul ca, sumele respective se completeaza si cu “Alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legislatiei in vigoare”.
 
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Reduceri ale impozitului. Noi reguli specifice pentru efectuarea platii anticipate aferenta trimestrului I din anul fiscal":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]