Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Factura platita - marfa nesosita O societate comerciala incheie un contract cu un furnizor intracomunitar (Germania) pentru achizitia unor marfuri. Dar din cauza unor probleme, marfa nu a ajuns la ...
Factura platita - marfa nesosita
O societate comerciala incheie un contract cu un furnizor intracomunitar (Germania) pentru achizitia unor marfuri. Dar din cauza unor probleme, marfa nu a ajuns la beneficiarul din Romania. Poate fi tratata operatiunea ca plata in avans?
Tratamentul fiscal:
Inainte de a stabili daca aceasta operatiune intra in sfera de TVA si daca poate fi considerata ca o plata in avans credem ca este important sa determinam daca marfurile vor mai ajunge la beneficiar si daca livrarea in cauza a fost efectiv realizata de partenerul din Germania, dar din diverse motive nu a ajuns la beneficiar.
Sunt necesare aceste determinari intrucat:
daca marfurile nu vor mai ajunge la destinatie deoarece partenerul din Germania nu a realizat efectiv livrarea, trebuie sa storneze operatiunea si sa restituie bani sau sa faca o alta livrare echivalenta, pentru care va intocmi o noua factura cu datele corespunzatoare;
daca livrarea a fost efectiv realizata din Germania, dar marfurile inca nu au ajuns in Romania, inseamna ca acolo s-a produs un fapt generator care conform Codului fiscal din Romania genereaza efecte fiscale si fata de societatea din Romania, deoarece in acel moment avem un fapt generator si in Romania conform art. 135 alin. (1) coroborat cu art. 1341 din Codul fiscal.
In continuare vom analiza doar cea de-a doua varianta deoarece, asa cum deja am precizat, doar aceasta este susceptibila de a genera efecte fiscale in materie de TVA.
Avand in vedere ca achizitia bunurilor se realizeaza dintr-un alt stat membru comunitar (Germania), operatiunea poate fi definita ca o achizitie intracomunitara, conform art. 1301 Cod fiscal, care in principal raporteaza aceste operatiuni la obtinerea dreptului de a dispune, ca proprietar, de bunurile mobile corporale transportate la destinatia indicata de cumparator, precum si la realizarea transferului efectiv al acestora intre cele doua state membre comunitare.
Am redat sumar definitia operatiunilor intracomunitare deoarece calificandu-le astfel urmeaza sa stabilim cand se produce faptul generator, pe cale de consecinta, cand TVA aferenta acestor operatiuni devine exigibia (reguli specifice operatiunilor intracomunitare).
Motivul pentru care trebuie sa stabilim daca din Germania a avut loc o livrare efectiva catre dumneavoastra este acela de a determina momentul in care a avut loc faptul generator.
Conform art. 135 alin. (1) Cod fiscal, in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia. Altfel spus, faptul generator este reglementat in mod identic pentru operatiunile intracomunitare cu cele interne,
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor Registrul de Evidenta Fiscala PFA
caz in care acesta intervine la data cand are loc livrarea efectiva a bunurilor.
Exigibilitatea taxei pentru achizitiile intracomunitare intervine la data la care este emisa o factura pentru intreaga contravaloare a livrarii de bunuri, dar nu mai tarziu de a cinsprezecea zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator. Stabilirea momentului exigibilitatii este foarte importanta deoarece in functie de acest reper vom stabili cand societatea beneficiara a avut obligatia de a raporta operatiunea in
decontul de TVA.
Art. 1561 alin. (1) din Codul fiscal stabileste perioada fiscala (de raportare) luna calendaristica, iar art. 1562 sau 1563, obliga persoanele inregistrate in scopuri de TVA in baza art. 153 sau 1531 Cod fiscal sa depuna un decont de TVA/decont special de TVA, pentru fiecare perioada fiscala, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care se incheie perioada fiscala.
In decontul de TVA se va inscrie atat taxa colectata a carei exigibilitate a luat nastere in perioada fiscala, cat si taxa deductibila, aferente aceleiasi perioade.
Deoarece la achizitii intracomunitare impozitarea operatiunilor se face prin taxare inversa 4426 = 4427, prin evidentierea concomitent in decont a taxei, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, rezulta ca operatiunea nu poate fi inscrisa in decont decat atunci cand taxa devine exigibila/deductibila.
Concluzie: din interpretarea textelor legale mai sus citate rezulta ca o operatiune intracomunitara va fi raportata in decontul lunii in care taxa a devenit exigibila, adica atunci cand furnizorul a emis o factura pentru intreaga livrare. In functie de data din factura, urmeaza a fi stabilita perioada in care aceasta operatiune trebuia raportata si impozitata (taxare inversa) prin decontul de TVA.
Conform art. 1561 alin. (2), pot fi inregistrate in decontul de TVA si operatiunile care nu au fost raportate in decontul perioadei fiscale in care a luat nastere exigibilitatea taxei. Practic sunt permise raportarea si impozitarea acelor operatiuni care din diverse motive nu au fost raportate in perioada corespunzatoare.
In opinia noastra, in cazul achizitiilor intracomunitare putem vorbi de plati in avans, insa din perspectiva exigibilitatii TVA acest lucru nu are relevanta, exigibilitatea intervenind doar la data emiterii facturii pentru intreaga contravaloare a livrarii de bunuri, fara a se
putea depasi a cinsprezecea zi a lunii urmatoare celei in care s-a produs faptul generator.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"