Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozitul pe profit si formularul 101. Cine are obligatia sa depuna aceasta declaratie?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 23 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: impozit pe profit, formularul 101, opanaf 3250/2015, codul de procedura fiscala

In ce priveste definitivarea impozitului pe profit pentru anul fiscal 2015 si depunerea formularului 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" pentru anul 2015, retinem urmatoarele:


I. Contribuabilii platitori de impozit pe profit care efectueaza declararea si plata impozituli pe profit trimestrial, pentru anul fiscal 2015 aplica urmatoarele reguli:

- depun formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" pentru impozitul pe profit pentru trimestrele I-III pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii acestora; termenul de declarare este si termen de plata.

- nu mai depun formularul 100 pentru impozitul pe profit pentru trimestrul IV al anului 2015
- definitiveaza impozitul pe profit aferent anului fiscal 2015 si depun formularul 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" pentru anul 2015 pana la data de 25 martie 2016. Plata finala a impozitului pe profit pentru anul fiscal 2015 urmeaza sa se faca pana la termenul de depunere a declaratiei anuale privind impozitul pe profit.

Art. 41 alin. (1), art. 42 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal


Consultantii nostri au votat Noul Cod fiscal tiparit de noi in top 3 produse favorite la început de 2016!

Toate detaliile aici!


Codul fiscal 2016

II. Institutiile de credit - persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit - persoane juridice straine, precum si contribuabilii platitorii de impozit pe profit care au optat pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial, pentru anul fiscal 2015 aplica urmatoarele reguli:

- depun formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" pentru impozitul pe profit reprezentand plata anticipata efectuata trimestrial, pentru trimestrele I-IV pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii acestora; termenul de declarare este si termen de plata.

- depun formularul 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" si efectueaza plata impozitului pe profit pentru anul 2015 pana la data de 25 martie 2016"
       Art. 41 alin. (2), (4) art. 42 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal

>> contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura au obligatia de a declara si de a plati impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie 2016;
Art. 41 alin. (5) lit. b) art. 42 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal

>> persoanele juridice care se dizolva cu lichidare, potrivit legii, au obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit D101 pentru perioada curinsa intre prima zi a anului fiscal urmator celui in care a fost deschisa procedura lichidarii si data inchiderii procedurii de lichidare si sa plateasca impozitul pe profit aferent pana la data depunerii situatiilor financiare la organul fiscal competent.


>> persoanele juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva fara lichidare au obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit D101 si sa plateasca impozitul pana la inchiderea perioadei impozabile (in acest caz perioada impozabila este perioada din anul calendaristic pentru care contribuabilii au existat);

>> contribuabilii care au optat, in conformitate cu legislatia contabila in vigoare, pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, au obligatia sa depuna o declaratie anuala de impozit pe profit D101 si sa plateasca impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv, pana la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv, de la inchiderea anului fiscal modificat cu urmatoarele exceptii:

- organizatiile nonprofit
- contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura
care au obligatia sa depuna Declaratia D101 si sa plateasca impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv pana la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat; Art. 16 alin. (5), art. 41 alin. (5) lit. a), b), art. 42 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal

Formularul 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" este aprobat prin OPANAF 1950/2012, cu modificarile si completarile ulterioare.

IMPORTANT: Atat formularul 101, cat si instructiunile de completare ale acestuia au fost modificate prin OPANAF 3250/2015.

Formularul 101 se completeaza cu ajutorul programului de asistenta si se depune la organul fiscal competent, in format PDF, cu fisier XML atasat, pe suport CD, insotit de formatul hartie, semnat si stampilat conform legii sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Potrivit art. 104 alin. (1) din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, contribuabilii pot opta pentru certificarea declaratiilor fiscale, inclusiv a declaratiilor fiscale rectificative, anterior depunerii acestora la organul fiscal de catre un consultant fiscal care a dobandit aceasta calitate potrivit reglementarilor legale cu privire la organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala si care este inscris ca membru activ in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala. Detaliile legate de certificarea declaratiilor fiscale de catre un consultant fiscal le regasiti in OMFP 1620/2014 pentru aprobarea Procedurii de depunere la organul fiscal a documentului de certificare intocmit de consultantul fiscal, precum si a Procedurii privind schimbul de informatii intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Camera Consultantilor Fiscali si in Hotararea Camerei Consultantilor Fiscali nr. 6/2014 pentru aprobarea Normelor de Certificare a declaratiilor fiscale ale contribuabililor.

Atentie: Contribuabilii prevazuti la art. 13 lit. c) si e) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal efectueaza definitivarea si plata impozitului pe profit anual pentru anul 2015 prin formularul 100 "Declaratie privind obligatiiile de plata la bugetul de stat", pana la data de 25 martie 2016. Formularul 100 se depune insotit de formularul 104 "Declaratie privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor".

Art. 13 Contribuabili

Sunt obligate la plata impozitului pe profit, conform prezentului titlu, urmatoarele persoane, denumite in continuare contribuabili:

c) persoanele juridice straine si persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere cu sau fara personalitate juridica;
e) persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania, cat si in strainatate din asocieri fara personalitate juridica; in acest caz, impozitul datorat de persoana fizica se calculeaza, se retine si se varsa de catre persoana juridica romana.



Sursa: Finante Arges
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozitul pe profit si formularul 101. Cine are obligatia sa depuna aceasta declaratie?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]