Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Impozitul minim a fost in sfarsit eliminat, insa consultantii fiscali sustin ca ordonanta nu e foarte clara si are multe scapari, urmand sa genereze batai de cap pentru contribuabili si contabili, ...
Impozitul minim a fost in sfarsit eliminat, insa consultantii fiscali sustin ca ordonanta nu e foarte clara si are multe scapari, urmand sa genereze batai de cap pentru contribuabili si contabili, informeaza Ziarul Financiar.
"Mesajul pozitiv este ca a fost eliminat impozitul minim. Insa legislatia nu este bine corelata, contine multe neclaritati si este greoaie. Va creea batai de cap pentru contabili. Exista doua perioade fiscale. Este interpretabil cum se calculeaza profitul impozabil pentru ultimul trimestru al anului. In plus, se elimina mecanismul de regularizare. Poti sa ai pierdere si sa nu poti sa regularizezi", a comentat Emilian Duca, partener al BDO Tax.
Guvernul a hotarat sa elimine impozitul minim de la 1 octombrie, urmand ca firmele sa plateasca impozit pe profit pentru ultimele trei luni ale anului.
Ultima data pentru plata impozitului minim va fi 25 octombrie, aferenta trimestrului trei.
Impozitul minim a fost aplicat incepand cu luna mai 2009, fiind calculat diferentiat, in functie de cifra de afaceri, intre un nivel minim anual de 500 de euro si o limita maxima de 10.000 de euro.
Masura fost contestata atat de firmele mari si micii intreprinzatori, cat si de analistii si consultantii fiscali, care sustineau ca nu ar fi oportuna introducerea impozitului minim, in conditiile in care multe companii au inregistrat pierderi din cauza crizei economice.
Din decembrie 2009 Guvernul a inceput sa vorbeasca despre "regandirea" acestui impozit si introducerea unui impozit forfetar axat pe anumite tipuri de activitati. La inceputul anului 2010, fostul ministru al finantelor Sebastian Vladescu preconiza intrarea in vigoare a "forfetarului" la 1 iulie, insa masura a fost amanata.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Sursa: Ziarul Financiar.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Se intoarce taxa de 3% pentru companii?Declarare si plata a impozitului pe profit in lumina OUG nr. 22 din 2010Cum va arata noul impozit forfetar care va fi instituit de la 1 ianuarie 2011Studii de caz: Impozitul pe profit, calculul impozitului pe profit trimestrialSocietati aflate in inactivitateUltimele articole
Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Noi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorCum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaImpozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimMasuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernArticole similare
Noutati fiscale: 20 de criterii noi de la ANAF pentru inregistrarea unei FIRME in scopuri de TVAPersoane afiliate. Care sunt criteriile pentru determinarea relatiilor de afiliereO lacuna a legii permite Fiscului sa prelungeasca un control la nesfarsit75 la suta dintre restantele FIRMElor din Romania au intarzieri de peste un anInvestitorii austrieci au criticat fiscalitatea excesiva din RomaniaUltimele articole
De la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru FIRMEle miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVAFurnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa autofactura de catre FIRMEFIRME care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca FIRMEle la 31 decembrie 2024Articole similare
Vanzare catre o societate declarata inactiva. Ce aspecte fiscale trebuie respectate?Se aplica noul nivel pentru taxa pe stalp. Cum se calculeaza impozitul pe constructii speciale in 2015?Este OFICIAL! Operatorii economici din cadrul HoReCa pot redeschide restaurantele si cafenelele in interiorul cladirilor de la 1 septembrieBudai: Banii pentru pensii si salarii sunt prinsi in buget. Vom prezenta bilantul cu toate cifrele realePlatitor cu exercitiu fiscal diferit de anul calendaristic. Bonificatie impozit pe profit( Legea 54/2020)Ultimele articole
Repartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?Proiect: Bonurile fiscale vor fi acordate doar la solicitarea clientilor in cazul platilor cu cardulProcedura de inregistrare a contractelor de inchiriere va fi modificata incepand cu 2025E-Transport, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UITE-Transport: Care sunt principalele noutati aduse de OUG 129/2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"