Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Impozitul minim a fost in sfarsit eliminat, insa consultantii fiscali sustin ca ordonanta nu e foarte clara si are multe scapari, urmand sa genereze batai de cap pentru contribuabili si contabili, ...
Impozitul minim a fost in sfarsit eliminat, insa consultantii fiscali sustin ca ordonanta nu e foarte clara si are multe scapari, urmand sa genereze batai de cap pentru contribuabili si contabili, informeaza Ziarul Financiar.
"Mesajul pozitiv este ca a fost eliminat impozitul minim. Insa legislatia nu este bine corelata, contine multe neclaritati si este greoaie. Va creea batai de cap pentru contabili. Exista doua perioade fiscale. Este interpretabil cum se calculeaza profitul impozabil pentru ultimul trimestru al anului. In plus, se elimina mecanismul de regularizare. Poti sa ai pierdere si sa nu poti sa regularizezi", a comentat Emilian Duca, partener al BDO Tax.
Guvernul a hotarat sa elimine impozitul minim de la 1 octombrie, urmand ca firmele sa plateasca impozit pe profit pentru ultimele trei luni ale anului.
Ultima data pentru plata impozitului minim va fi 25 octombrie, aferenta trimestrului trei.
Impozitul minim a fost aplicat incepand cu luna mai 2009, fiind calculat diferentiat, in functie de cifra de afaceri, intre un nivel minim anual de 500 de euro si o limita maxima de 10.000 de euro.
Masura fost contestata atat de firmele mari si micii intreprinzatori, cat si de analistii si consultantii fiscali, care sustineau ca nu ar fi oportuna introducerea impozitului minim, in conditiile in care multe companii au inregistrat pierderi din cauza crizei economice.
Din decembrie 2009 Guvernul a inceput sa vorbeasca despre "regandirea" acestui impozit si introducerea unui impozit forfetar axat pe anumite tipuri de activitati. La inceputul anului 2010, fostul ministru al finantelor Sebastian Vladescu preconiza intrarea in vigoare a "forfetarului" la 1 iulie, insa masura a fost amanata.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Sursa: Ziarul Financiar.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum a fost modificat impozitul pe profit prin Legea 296/2023Completarea Declaratiei D101Guvernul renunta la forfetar, iar microintreprinderile ar putea plati 3% impozit pe venitImpozit pe profit: Din 1 ianuarie 2024 se aplica trei regimuri speciale pentru afacerile mari, conform Legii 296/2023Reguli de determinare a impozitului pe profit minimUltimele articole
Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Noi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorCum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaImpozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimMasuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernArticole similare
Inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitariE-Factura: Poti transmite facturile in sistem si fara sa fii inregistrat?Totul despre regimul special aplicat de o agentie de turismCriteriile netransparente de anulare din oficiu a codului de TVA. Practici abuzive?Studiu de caz: Autofactura si depasirea plafonului de protocol in exercitiul financiar precedentUltimele articole
SAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025FIRME care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVAMajorare salariu minim in 2025. Noutati importante pentru angajatoriIntrebari legate de implementarea SAF-T din 2025, pentru FIRMEle care au ca activitate comertulImpozit pe profit in 2025. Modificari aduse prin OUG 156/2024Articole similare
Dividende 2018. Impozite si contributii CASSProiect nou: Accizele si legislatia comerciala se modificaNoutati privind aplicarea regimului special de scutire a TVAIn ce conditii cumparatorul poate refuza plata daca nu a primit bon fiscalNoutati Legislatie Fiscala 31 martie - 07 aprilie 2008Ultimele articole
Din 2025 se aplica o noua procedura pentru modificarea din oficiu a vectorului fiscal, cu privire la TVAFirme care incaseaza online. Cum se declara veniturile in E-TVAFormularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiAparate de marcat electronice fiscale. Ce modificari au fost aduse prin Legea 317/2024Salariu minim brut de la 1 ianuarie 2025. Va fi diferentiat pentru angajatii din agricultura si industria alimentara?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"