Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Achizitie intracomunitara din Germania: active cu montaj efectuat de furnizor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 18 Aug. 2011
Tags: inregistrari contabile, tva

Achizitiile intracomunitare fac obiectul unei serii nenumarate de societati. Aceeasi situatie este intampinata si de o societate romaneasca, platitoare de TVA, care achizitioneaza o casa prefabricata


Achizitiile intracomunitare fac obiectul unei serii nenumarate de societati. Aceeasi situatie este intampinata si de o societate romaneasca, platitoare de TVA, care achizitioneaza o casa prefabricata din lemn de la o firma germana. Aceasta casa este transportata in Romania pe subansamble si este montata de furnizor la sediul firmei romanesti. In aceasta situatie, care va fi regimul fiscal aplicat din punct de vedere al TVA?

Potrivit art. 131^1 din Codul fiscal, locul achizitiei intracomunitare de bunuri este locul unde se incheie tranportul intracomunitar de bunuri, adica in Romania.
  
Societatea din Romania are urmatoarele obligatii:

a) Sa se inregistreze in Registrul Operatorilor intracomunitari inainte de efectuarea achizitiei conform art. 158^2 din Codul fiscal sub sanctiunea invalidarii codului de inregistrare fiscala in scopuri de TVA pentru aceasta achizitie daca nu exista inregistrarea.

b) Potrivit art. 150 alin. (6) coroborat cu art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, societatea plateste TVA prin metoda taxarii inverse, (4426 " TVA deductibil" = 4427 "TVA colectat"), ce este considerata la nivel comunitar plata TVA la data achizitiei.

c) Din punct de vedere declarativ, societatea inregistreaza TVA-ul atat ca TVA deductibil cat si ca TVA colectat, in decontul de TVA 300. Pana pe data de 15 a lunii urmatoare achizitiei, societatea are obligatia depunerii declaratiei recapitulative privind achizitiile si livrarile intracomunitare 390, conform art. 156^4 din Codul fiscal.

Ca si implicatii ulterioare trebuie sa detaliem scopul achizitiei:

- Daca activul achizitionat este utilizat pentru realizarea de operatii economice ce vor conduce la venituri impozabile, si taxabile din punctul de vedere al TVA, atunci consideram atat amortizarea deductibila cat si TVA-ul din contul 4426 cu drept de deducere.

- Daca activul achizitionat, nu este utilizat pentru realizarea de operatii economice ce vor conduce la venituri impozabile, si taxabile din punctul de vedere al TVA, cum ar fi de exemplu o casa de vacanta pusa la dispozitie gratuit unor terti, atunci activul nu este supus unei amortizari deductibile fiscal si suma din contul 4426 trebuie ajustata conform art. 145 din Codul fiscal. Inregistrare in contabilitate 635 " Cheltuieili cu alte impozite, taxe” = 4427 " TVA colectat".
 
Societatea din Germania nu are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania pentru montajul acestui. Subliniem, ca ne referim exclusiv la o livrare cu montaj si nu la alte activitati ce pot fi efectuate de societatea din Germania.

Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul " Studiu de caz: Achizitie intracomunitara din Germania: active cu montaj efectuat de furnizor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016