Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Achizitiile intracomunitare fac obiectul unei serii nenumarate de societati. Aceeasi situatie este intampinata si de o societate romaneasca, platitoare de TVA, care achizitioneaza o casa prefabricata
Achizitiile intracomunitare fac obiectul unei serii nenumarate de societati. Aceeasi situatie este intampinata si de o societate romaneasca, platitoare de TVA, care achizitioneaza o casa prefabricata din lemn de la o firma germana. Aceasta casa este transportata in Romania pe subansamble si este montata de furnizor la sediul firmei romanesti. In aceasta situatie, care va fi regimul fiscal aplicat din punct de vedere al TVA?
Potrivit art. 131^1 din Codul fiscal, locul achizitiei intracomunitare de bunuri este locul unde se incheie tranportul intracomunitar de bunuri, adica in Romania.
Societatea din Romania are urmatoarele obligatii:
a) Sa se inregistreze in Registrul Operatorilor intracomunitari inainte de efectuarea achizitiei conform art. 158^2 din Codul fiscal sub sanctiunea invalidarii codului de inregistrare fiscala in scopuri de TVA pentru aceasta achizitie daca nu exista inregistrarea.
b) Potrivit art. 150 alin. (6) coroborat cu art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, societatea plateste TVA prin metoda taxarii inverse, (4426 " TVA deductibil" = 4427 "TVA colectat"), ce este considerata la nivel comunitar plata TVA la data achizitiei.
c) Din punct de vedere declarativ, societatea inregistreaza TVA-ul atat ca TVA deductibil cat si ca TVA colectat, in decontul de TVA 300. Pana pe data de 15 a lunii urmatoare achizitiei, societatea are obligatia depunerii declaratiei recapitulative privind achizitiile si livrarile intracomunitare 390, conform art. 156^4 din Codul fiscal.
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
SAF-T Ghid de raportare corecta
Ca si implicatii ulterioare trebuie sa detaliem scopul achizitiei:
- Daca activul achizitionat este utilizat pentru realizarea de operatii economice ce vor conduce la venituri impozabile, si taxabile din punctul de vedere al TVA, atunci consideram atat amortizarea deductibila cat si TVA-ul din contul 4426 cu drept de deducere.
- Daca activul achizitionat, nu este utilizat pentru realizarea de operatii economice ce vor conduce la venituri impozabile, si taxabile din punctul de vedere al TVA, cum ar fi de exemplu o casa de vacanta pusa la dispozitie gratuit unor terti, atunci activul nu este supus unei amortizari deductibile fiscal si suma din contul 4426 trebuie ajustata conform art. 145 din Codul fiscal. Inregistrare in contabilitate 635 " Cheltuieili cu alte impozite, taxe†= 4427 " TVA colectat".
Societatea din Germania nu are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania pentru montajul acestui. Subliniem, ca ne referim exclusiv la o livrare cu montaj si nu la alte activitati ce pot fi efectuate de societatea din Germania.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ajustarea TVA ca urmare a inregistrarii societatii in scop de TVA. Cum procedam?Avansuri incasate pentru o livrare intracomunitara de bunuri. Cum declaram?Inregistrare factura cu TVA la o firma neplatitoare de TVAEvidentierea in contabilitate a facturilor servicii in avansAveti Caietul Conferintei Nationale de Contabilitate?Ultimele articole
Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaLeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVARegistrul de Casa: ce Este si cum se CompleteazaE-Factura: Ce INREGISTRARI CONTABILE sunt necesare pentru facturile platite care NU sunt transmise in SPV?Care este procedura corecta pentru gestionarea returului de marfa si restituirea banilorArticole similare
Studiu de caz: Achizitie servicii certificare produse si impozit venituri persoane juridice nerezidenteTVA la incasare. Care sunt modificarile aplicabile dupa 1 ianuarie 2014?Guvernul a cerut Comisiei Europene derogare pentru Split TVANoi formulare pentru indemnizatia de somaj tehnic (Ordinul 1705/2020 si Ordinul 1706/2020)Loteria bonurilor fiscale pe luna februarie: Detalii despre bonurile castigatoareUltimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"