Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Organizatiile ONG pot desfasura si activitati economice. La depasirea plafonului de TVA, se acorda un cod de inregistrare in scopuri de TVA.
Potrivit art. 72 din Codul de procedura fiscala, orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala. Pentru persoanele juridice, precum si pentru asocieri si alte entitati fara personalitate juridica codul de identificare fiscala este codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal.
Din punct de vedere al TVA, organizatia non profit care desfasoara activitati economice este considerata persoana impozabila in conformitate cu prevederile art. 127 alin. (1) din Codul fiscal.
La inregistrarea in scopuri de TVA organizatia a primit codul de inregistrare in scopuri de TVA. Codul de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit conform art. 153 din Codul fiscal are prefixul «RO», urmat de codul de inregistrare fiscala.
In conformitate cu prevederile art. 154 alin. (4) din Codul fiscal, organizatia non profit inregistrata in scopuri de TVA conform art.153 va comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA tuturor furnizorilor/prestatorilor sau clientilor.
Astfel, organizatia are un sigur cod de inregistrare in scopuri de TVA si are obligatia de a-l comunica tuturor furnizorilor/prestatorilor sau clientilor.
Din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata, organizatia care realizeaza atat operatiuni pentru care nu are calitatea de persoana impozabila (activitatea non profit) in conformitate cu prevederile art. 127, cat si operatiuni pentru care are calitatea de persoana impozabila (activitati economice) este persoana partial impozabila. Aceasta nu are drept de deducere pentru achizitiile destinate activitatii pentru care nu are calitatea de persoana impozabila.

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

SAF-T pentru Contribuabili Mici

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
In situatia in care aceasta nu poate tine evidente separate pentru activitatea desfasurata in calitate de persoana impozabila si pentru activitatea pentru care nu are calitatea de persoana impozabila organizatia poate solicita aplicarea unei pro-rata speciale.
Conditiile de exercitare a dreptului de deducere a TVA sunt reglementate la art. 146 din Codul fiscal. Conform alin. (1) lit. a) al acestui articol, pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, organizatia trebuie sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155.
Asadar, organizatia isi poate exercita dreptul de deducere a TVA, in limitele si conditiile stabilite la art. 145-147 din Codul fiscal , doar pentru achizitiile destinate activitatii pentru care are calitatea de persoana impozabila (activitatile economice). Pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA pentru achizitiile destinate activitatiilor economice organizatia trebuie sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155 din Codul fiscal . In baza art. 155 alin. (5) lit. f), factura trebuie sa contina si denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ONG: Vanzare teren la o valoare peste plafonul de scutire TVA. Regim fiscalZoom fiscal: Procedura privind aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVADecont TVA cod 300 si declaratia cod 394 pentru ONG (persoana partial impozabila)A inceput cea de-a doua sesiune a Masurii 1 -microgranturi de 2.000 de euro. Cine poate beneficia de ajutorDin 29 iulie 2024 firmele pot accesa schema pentru investitii majore in industriile cu traditie in RomaniaUltimele articole
Trecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAMicrointreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Firme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVAMicrointreprindere 2024. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala intra in plafonul de 500.000 euro?Articole similare
Noutati legislatie Fiscala 20-24 octombrie 2008 - Monitorul OficialArticole similare
Declaratii fiscale cu termen la 6, respectiv 10 noiembrie. Ce obligatii indeplinim?Studiu de caz: Achizitii de servicii electronice de catre o societate inregistrata in scop de TVA in RomaniaNoutati legislative anuntate recent de ANAFAnularea inregistrarii in scopuri de TVA: depuneti declaratia la 10 aprilie!Conditiile schimbarii sistemului de impunere pentru microintreprinderi care depasesc plafonul de venituriUltimele articole
Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaPerioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriTVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemFormularele de INREGISTRARE FISCALA vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiArticole similare
Joi, 31 martie 2022, este termenul limita pentru depunerea formularului 398-Declaratie speciala de TVA (VAT Return One Stop)Cum sa alegi o centrala termica pentru casa taCum aplicam regimul special TVA pentru serviciile electronice in 2015?Declaratia F4109. Termen depunere si instructiuni de completareCE: Raportul anual privind alinierea la normele UE. Cum se prezinta Romania?Ultimele articole
Piata muncii si impactul TVA asupra salariilor si beneficiilorCum faci fata cheltuielilor neprevazute: solutii financiare pentru orice situatieSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorTVA in Romania. Cota de TVA pentru bauturile nealcoolice in 2025Coduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareArticole similare
O problema care priveste termenul de depunere al declaratiilor fiscaleActualizare legislatie septembrie 2011: Modificarea si completarea Codului de Procedura Fiscala (Partea I.1)Registrul operatorilor intracomunitari – Partea ICodul fiscal 2011 (Partea IV.4): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin Ordonanta 30 din 2011ANAF publica ordinul pentru aprobarea formularului 096. Vezi noua declaratieUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300SAF-T in 2025. Firmele mici aflate in inactivitate temporara mai depun D406 din ianuarie 2025?Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700ANAF a publicat lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. IV 2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"