keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Refacturare costuri. Ce solutii avem?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: tva, refacturare costuri, livrare intracomunitara, declaratia 390 vies

Analizam mai jos cazul unei societati din Romania catre distribuie utilaje agricole achizitionate de la o societate din UE. Intre cele doua societati exista o intelegere verbala potivit careia societatea din UE va suporta contravaloarea tipariturilor (pliante, brosuri) necesare promovarii produselor respective pe teritoriul Romaniei.


Firma din Romania achizitioneaza tiparituri in nume propriu si primeste o factura pe numele sau de la un furnizor stabilit pe teritoriul Romaniei, iar in baza facturii primite isi exercita dreptul de deducere a TVA.

Vom vedea astfel cum se vor refactura aceste tiparituri din punct de vedere al TVA-ului, precum si in ce masura este corect ca firma din Romania sa emita, in numele sau, o factura pe numele beneficiarului stabilit in afara teritoriului Romaniei, fara sa colecteze TVA deoarece se considera ca operatiunea nu este impozabila in Romania.

In ultimul rand, vom stabili daca serviciul astfel prestat se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii care trebuie raportate prin Declaratia cod 390 cu simbolul S.

Solutia consultantului:

Refacturarea tipariturilor pe numele societatii din U.E. se efectueaza, obligatoriu, prin emiterea facturii cu TVA colectata deoarece bunurile nu parasesc teritoriul Romaniei astfel incat operatiunea sa reprezinte o livrare intracomunitara de bunuri, scutita cu drept de deducere a TVA in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (2) lit.a) din Codul fiscal.

Valoarea facturii astfel emise se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%". Astfel, operatiunea este taxabila deoarece livrarea se efectueaza pe teritoriul Romaniei. In acest context, dupa descarcarea gestiunii de material publicitar refacturat partenerului extern, este recomandabil ca valoarea acestora sa fie inregistrata in debitul contului 8033 "Valori materiale primite in pastrare sau custodie".

Pe masura consumarii materialelor publicitare, se efectueaza inregistrari in creditul contului 8033. Totusi, operatiunea este neimpozabila in Romania in situatia in care materialul publicitar nu se refactureaza separat partenerului extern, dar se emite o factura de prestari servicii de publicitate constand printre altele, in distribuirea de pliante.

In acest caz, contravaloarea materialului publicitar reprezinta costuri asociate serviciului prestat. Astfel, brosurile, pliantele, reintregesc costul serviciilor pentru prestate deoarece pentru valoarea acestora se aplica acelasi tratament fiscal aferent operatiunii de baza (prestarea de servicii de promovare, publicitate).

In acest context, am in vedere prevederile art. 137 alin. (2) din Codul fiscal coroborate cu prevederile pct. 18 alin. (7) si alin. (8) " In sensul art. 137 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, orice cheltuieli accesorii efectuate de persoana care realizeaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii se includ in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, chiar daca fac obiectul unui contract separat. Cheltuielile accesorii nu reprezinta o tranzactie separata, ci sunt parte componenta a livrarii/prestarii de care sunt legate, urmand aceleasi reguli referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile ca si livrarea/prestarea de care sunt legate."
 
Asa cum ati precizat si dvs., publicitatea efectuata pentru beneficiarul stabilit pe teritoriul UE reprezinta prestari intracomunitare de servicii, neimpozabile in Romania, dar impozabile la beneficiar prin aplicare regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

Pentru acest serviciu trebuie sa indepliniti urmatoarele obligatii fiscale:

-    emiteti factura in valuta negociata prin contract, la data prestarii serviciului, prin inserarea tuturor informatiilor impuse prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
-    nu colectati TVA;
-    inscrieti pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania", mentiune obligatorie in baza prevederilor articolului 155, alineatul 19, litera l) din Codul fiscal
;
-    inscrieti pe factura mentiunea "servicii de publicitate";
-    inregistrati factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii deoarece pentru prestarile de servicii faptul generator si exigibilitatea taxei intervin la data la care este emisa factura dar nu mai tarziu de a cincisprezecea zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.
-    evidentiati factura emisa in jurnalul pentru vanzari;
-    raportati operatiunea prin decontul de TVA la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, din care: " cu reportarea sumei la randul 3.1 "Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata".
-    raportati operatiunea prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul P.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016