Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Corectare eventualele erori din Declaratia recapitulativa 390 VIES. Sfatul specialistului!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Ian. 2017 Exclusiv
Tags: declaratie recapitulativa 390 vies, achizitii intracomunitare, declaratia 390 vies, corectare erori

Avem mai jos cazul in care in luna noiembrie 2015 are loc o achizitie intracomunitara de piese de schimb de la un furnizor din Italia cu cod valid de TVA pentru care au emis factura. Intrucat firma romana nu a ridicat coletul de la furnizorul italian in anul 2015 asa cum a fost intelegerea si abia in luna februarie 2016, furnizorul a mai emis o factura.

Firma romana a aflat abia cand a constata ca ramane cu sold la furnizor. Vom vedea cum ar trebui procedat avand in vedere ca serviciul de contabilitate a declarat ambele facturi in D390 si care sunt documentele pe care le-ar cere un eventual control de la ANAF pentru a documenta achizitia intracomunitara.

Iata raspunsul specialistului:

Pentru corectarea erorii trebuie sa cereti furnizorului din Italia sa va trimita factura de stornare a primei facturi din noiembrie 2015, factura pe care se presupune ca o are si nu v-a trimis-o, daca pentru aceiasi livrare a emis o noua factura. Acesta este documentul justificativ necesar  in vederea corectarii atat a evidentei contabile, cat si a declaratiei 390 VIES.                                                                    

 Conform OPANAF nr. 591/2016 pentru aprobarea modelului ÅŸi continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", trebuie sa depuneti o declaratie rectificativa prin depunerea unei alte declaratii pentru aceiasi perioada, pe acelasi format, dar cu bifarea casutei corespunzatoare de declaratie rectificativa prin completarea corecta a tuturor informatiilor solicitate in declaratie, atat pe cele corecte trecute in declaratia initala, cat si pe cele corectate prin noua declaratie.   
                                                                               
In concluzie declaratia depusa initial poate fi rectificata prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi format, insa cu bifarea casutei corespunzatoare ("rectificativa") din declaratie si completarea tuturor rubricilor cu datele valabile la momentul declararii, chiar daca acestea au mai fost declarate. In cazul dvs. va trebui sa corectati declaratia aferenta lunii februarie 2016, luna in care presupun ca furnizorul a stornat factura initiala si a emis-o pe cea de a doua.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra – Lector Universitare Dr.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Corectare eventualele erori din Declaratia recapitulativa 390 VIES. Sfatul specialistului!":
Rating:

Nota: 3.2 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016