Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara taxabila in Romania, perioada fiscala de raportare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Dec. 2019 Exclusiv
Tags: perioada fiscala, d390, raportare contabila

O firma platitoare de TVA la trimestru, achizitioneaza din CEHOSLOVACIA o geanta pentru laptop in valoare de 200 de euro. Trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA lunar si sa declare achizitia in 390?

 

Raspunsul specialistului


In situatia in care bunurile respective sunt cumparate direct de la un magazin situat pe teritoriul CEHOSLOVACIEI, de exemplu, Metro, vanzatorul din CEHOSLOVACIA nu ia in considerare faptul ca i se comunica un cod valid de TVA de catre cumparatorul din Romania deoarece: 
- este autorizat sa efectueze doar livrari de bunuri in regim "cash&carry" pe teritoriul national al CEHOSLOVACIEI ;
- in lipsa unui document de transport prin care sa se faca dovada ca bunurile respective au fost expediate de pe teritoriul CEHOSLOVACIEI pe teritoriul Romaniei, vanzatorul din CEHOSLOVACIA procedeaza corect considerand operatiunea taxabila in CEHOSLOVACIA, fara a considera ca efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri, scutita de TVA in Italia, dar impozabila in Romania, la cumparatorul care are un cod valid de TVA emis de autoritatea fiscala din Romania.
 
Practic, furnizorul (magazinul) considera operatiunea o livrare taxabila in CEHOSLOVACIA, daca bunurile respective sunt puse la dispozitia cumparatorului din Romania pe teritoriul CEHOSLOVACIEI, fara a fi transportate sau expediate in Romania. In acest caz, chiar daca livrarea are loc pe teritoriul CEHOSLOVACIEI, iar bunurile sunt aduse la sediul cumparatorului din Romania in vederea realizarii de operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile, operatiunea nu reprezinta pentru persoana impozabila din Romania o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania, asa cum este definita prin Codul fiscal la art. 273 "Achizitiile intracomunitare de bunuri" alin. (1) din Codul fiscal "Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor."
 
Deci, in aceasta situatie, achizitia are locul in CEHOSLOVACIA, caz in care operatiunea este neimpozabila in Romania, fiind impozabila in CEHOSLOVACIA, motiv pentru care, valoarea marfurilor cumparate se raporteaza de catre cumparatorul din Romania doar prin decontul de TVA cod 300, la randul 30 “Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile.”, fara a se raporta la randul 5 si 20 “Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)” din decont. De asemenea, valoarea operatiunii nu se raporteaza nici prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES. Prin declaratia 390 VIES se raporteaza doar achizitiile intracomunitare de bunuri impozabile (taxabile) in Romania.
 
Suma TVA deductibila inscrisa in factura emisa de catre magazinul din CEHOSLOVACIA nu poate fi dedusa in Romania prin decontul de TVA cod 300. Din acest motiv, suma TVA inscrisa in factura emisa reintregeste costul de achizitie al bunurilor, in situatia in care cumparatorul din Romania nu doreste solicitarea restituirii TVA de la autoritatea fiscala din Italia, prin depunerea formularului cod 318. Astfel, daca bunurile nu sunt destinate realizarii de operatiuni impozabile in Romania, iar suma TVA deductibila, inscrisa in factura furnizorului din CEHOSLOVACIA nu este acceptata la restituire de catre autoritatea fiscala din CEHOSLOVACIA, suma respectiva este considerata cheltuiala nerecuperabila din punct de vedere fiscal si reintregeste costul de achizitie conform prevederilor pct. 6 din sectiunea 1.2 "Definitii" din O.M.F.P. 1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate. 
 
In aceasta situatie, perioada fiscala de raportare din trimestru in luna calendaristica nu trebuie modificata deoarece nu are loc o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania. 
 
Totusi, in situatia in care bunurile respective sunt comandate de catre cumparatorul din Romania si sunt expediate de catre furnizorul din CEHOSLOVACIA, pe teritoriul Romaniei, operatiunea reprezinta :
- pentru vanzatorul din CEHOSLOVACIA, o livrare intracomunitara de bunuri, scutita de TVA in CEHOSLOVACIA, daca primeste din partea cumparatorului din Romania un cod valid de TVA. 
- pentru cumparatorul din Romania, o achizitie intracomunitara de bunuri, impozabila in Romania, prin aplicarea cotei standard TVA 19% la o baza de impozitare formata, atat din costul bunurilor, cat si din suma TVA inscrisa in factura furnizorului care nu poate fi dedusa prin decontul de TVA cod 300. Acest cost de achizitie (valoare bunuri TVA care nu poate fi recuperata) reprezinta baza de impozitare a TVA pentru aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427. Baza de impozitare a TVA se determina in lei prin aplicarea cursului valutar al BNR in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor. In acest caz, impozitarea achizitiei se efectueaza in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427, caz in care suma TVA din rulajul debitor al contului 4426 poate fi dedusa numai daca acele bunuri sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile, conditie impusa prin art. 297 alin. (4) lit. a), b) si c) din Codul fiscal.
 
Valoarea A.I.C. astfel efectuata, impozabila in Romania, se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 20, cu report la randul 5.1 si 20.1 “Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara”, cat si prin declaratia informativa cod 390 VIES cu simbolul A. Aceasta raportare a A.I.C. impozabila in Romania se efectueaza in Romania, chiar daca aveti certitudinea ca livrarea nu este raportata in sistemul VIES de catre Metro din Italia. 
 
Astfel, fata de cele prezentate, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect aferent operatiunii efectuate, trebuie sa verificati modalitatea de achizitie/expeditie sau transport a bunurilor din CEHOSLOVACIAin Romania : achizitie directa de la Metro din CEHOSLOVACIA, caz in care achizitia nu este impozabila in Romania sau achizitie intracomunitara (bunuri expediate sau transportate din CEHOSLOVACIA in Romania), caz in care achizitia este impozabila in Romania. 
 
In concluzie, perioada fiscala se modifica din trimestru in luna doar in situatia in care achizitia intracomunitara efectuata este impozabila/taxabila in Romania, aspect reglementat, in mod expres, prin art. 322 alin. (7) din Codul fiscal
 
"(7) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) - (6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 323 alin. (1);
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic. "
 
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara taxabila in Romania, perioada fiscala de raportare":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016