Tags: declaratia 092, termen limita de depunere, calendarul obligatiilor fiscale anaf
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca data de 7 septembrie 2021 este termenul limita de depunere a Formularului 092.
Astfel, contribuabilii inregistrati in scop de TVA care utilizeaza ca perioada fiscala trimestrul si care au efectuat o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, fiind astfel obligati sa isi modifice perioada fiscala, devenind platitori de TVA lunar mai au doar cateva zile la dispozitie pentru a depune ”Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania”.
Urmatorul termen limita este data de 10 septembrie, cand contribuabilii trebuie sa depuna urmatoarele declaratii:
A:
- 010 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica - Formularul 010 sau
- 700 Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale - Formularul electronic 700, dupa caz.
- 020 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane si straine care detin cod numeric personal - Formularul 020 sau
- 700 Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale - Formularul electronic 700, dupa caz.
- 070 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere - Formularul 070 sau
- 700 Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale - Formularul electronic 700, dupa caz.
CATEGORIILE DE CONTRIBUABILI
Persoanele impozabile, inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea 227/2015, care nu au depasit plafonul de scutire si care doresc sa fie scoase din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA.
Persoanele impozabile, neinregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea 227/2015, care au depasit plafonul de scutire si au obligatia inregistrarii in scopuri de TVA.
BAZA LEGALA
Legea 227/2015 art.310 alin.(7)
art. 316 alin. (1), lit.b)
OPANAF 3725/2017
B.
Depunerea formularului Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii regimului special pentru agricultori - Formularul 087
CATEGORIILE DE CONTRIBUABILI
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea 227/2015, care opteaza pentru aplicarea regimului special pentru agricultori.
BAZA LEGALA
Legea 227/2015 art.3151 alin.(1) lit c) si d)
OPANAF nr.3698/2016
”Calendarul obligatiilor fiscale" este un instrument de informare a contribuabililor, care cuprinde informatiile detaliate privind principalele termene limita de declarare a obligatiilor fiscale pentru luna septembrie 2021.
Baza legala:
art. 322 alin. (7) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare si Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.169/2019 privind aprobarea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal, pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in România, precum si a modelului si continutului unor formulare.
Sursa: ANAF

de
Stancu AlinaAlina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Obligatii TVA achizitie si vanzare auto nou
Intrebare:
Va scriu pentru a va solicita opinia cu privire la o posibila vanzare a unui autovehicul aflat in prezent in proprietatea CLICKWARE SRL. Vehiculul a fost achizitionat recent de la un dealer auto din Cehia si nu a fost inca inmatriculat in Romania. In prezent, are numere provizorii cehe, valabile pana la sfarsitul lunii iunie.
Ia in considerare posibilitatea de a vinde autoturismul inainte de inmatricularea acestuia in Romania, direct catre o persoana fizica cu resedinta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Prosumator. Decont accize
Intrebare:
Suntem prosumator. Producem energie electrica pe care o facturam partial furnizorului de energie si partial facem autofactura pentru ce consumam noi. Ce cantitate de energie se declara in decontul anual 120, toata cantitatea produsa (facturata furnizorului plus cantitatea pentru consum propriu din autofactura) sau doar cantitatea pentru cosumul propriu din autofactura?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cesiune autoturism catre persoana fizica, contract leasing
Intrebare:
Am preluat o societate care avea in derulare un contract de leasing financiar pentru un autoturism. In luna martie firma achita valoarea leasingului, iar valoarea reziduala este facturata de societatea de leasing pe persoana fizica, mentionand ca s-a facut un contract de cesiune, iar masina a trecut in proprietatea persoanei fizice. Exista o factura facuta de firma de leasing catre o persoana fizica cu valoarea reziduala. Care este monografia contabila pentru aceasta situatie, cum o...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Ajustari pentru deprecierea creantelor
Intrebare:
Pana la data de 01.01.2025, societatea a fost platitoare de impozit pe venit si a constituit ajustari pentru deprecierea creantelor pana la 31.12.2024.
Incepand cu data de 01.01.2025, devine platitoare de impozit pe profit.
Situatia este urmatoarea:
Societatea, pe parcursul activitatii sale (cat timp a fost microintreprindere), a vandut marfuri catre clienti care nu au mai platit, a facturat chirii, a refacturat utilitati catre chiriasi, iar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligativitate ordine de deplasare pentru agentii de vanzari
Intrebare:
Pentru deductibilitatea cheltuielilor cu carburantul si a cheltuielilor de intretinere a autoturismelor utilizate in activitatea de prospectare si vanzari se intocmesc foi de parcurs lunare sub forma foilor de activitate zilnica (FAZ). Mai este necesara intocmirea de ordine de deplasare pentru deplasarile in afara localitatilor in situatiile in care deplasarea se realizeaza in aceeasi zi (nu se depasesc 12 ore)? Sau utilizarea acestora ar avea doar scop intern pentru verificarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<CASS PFA si salariat
Intrebare:
Avem doua situatii:
1. un PFA - sistem real, detinut de un pensionar (limita de varsta) care este si angajat cu contract de 8 ore la o alta unitate si care a realizat venituri in 2024 in valoare de 15400 lei si cheltuieli in valoare de 12700 lei pentru care s-a calculat impozit de 10% * 2700 lei = 270 lei.
2. un PFA - sistem real, detinut de un salariat cu contract de munca de 8 ore la o alta unitate si care a realizat venituri in valoare de 200 lei -...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<