Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pana la 7 martie, inclusiv, trebuie depusa la Fisc Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul ...
Pana la 7 martie, inclusiv, trebuie depusa la Fisc Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala şi care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, formular 092.
Au aceasta obligatie persoanele juridice şi persoanele fizice care desfaşoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere care au efectuat achizitii intracomunitare in luna februarie 2011 şi sunt obligate sa-şi modifice perioada fiscala devenind platitori de TVA lunar.
Obligatia este reglementata de Ordinul preşedintelui ANAF nr. 1.165/2009.
Declaratie 092 – Declaratie de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania
Formularul (092) „Declaratie de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania” se completeaza de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, care utilizeaza trimestrul ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara.
Formularul (092) – se depune la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare. Formularul se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute:
- un exemplar, semnat si stampilat conform legii, se depune la unitatea fiscala, direct la registratura sau la posta, prin scrisoare recomandata;
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
— un exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila.
Completarea formularului se face astfel:
- Sectiunea I – „Date de identificare a persoanei impozabile”
Caseta „Denumire/Nume, prenume” se completeaza cu denumirea persoanei juridice, a asociatiei sau a entitatii fara personalitate juridica ori cu numele si prenumele persoanei fizice, dupa caz. In cazul persoanelor impozabile stabilite in strainatate care si-au desemnat reprezentant fiscal, in caseta „Denumire/Nume, prenume” se inscriu informatiile de identificare inscrise pe certificatul de inregistrare fiscala a reprezentarii (denumirea persoanei impozabile stabilite in strainatate).
Caseta „Cod de identificare fiscala” se completeaza cu codul de inregistrate in scopuri de TVA utilizat pentru completarea si depunerea formularului „Decont de taxa pe valoarea adaugata”. Inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.
Caseta „Domiciliul fiscal” se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal (sediul social, sediul sau domiciliul fiscal, dupa caz) al persoanei impozabile. In cazul persoanelor impozabile stabilite in strainatate, care si-au desemnat reprezentant fiscal, in caseta „Domiciliul fiscal” se inscrie domiciliul fiscal al reprezentantului.
- Sectiunea II „Date de identificare a reprezentantului fiscal”
Caseta „Denumire/Nume, prenume” se completeaza cu denumirea/numele, prenumele reprezentantului fiscal desemnat de persoana impozabila stabilita in strainatate si inregistrata in scopuri de TVA in Romania.
Caseta „Cod de identificare fiscala” se completeaza cu codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal, pentru activitatea proprie. Inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.
- Sectiunea III se completeaza cu luna si anul in care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiei intracomunitare. De asemenea, se completeaza data de intai a lunii incepand cu care se schimba perioada fiscala, respectiv se utilizeaza luna calendaristica ca perioada fiscala pentru declararea si plata taxei pe valoarea adaugata.
Astfel, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 156 (2) alin. (1) din Codul fiscal;
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.
Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de arhivare a formularelor
1.1. Denumire: „Declaratie de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania (092)”
1.2. Cod MFP: 14.13.01.11/a.i.
1.3. Format: A4/t1
1.4. Caracteristici de tiparire: — pe o singura fata; – se poate utiliza echipament informatic pentru editare.
1.5. U.M.: set (doua file)
1.6. Se difuzeaza: gratuit.
1.7. Se utilizeaza: la schimbarea perioadei fiscale utilizate la taxa pe valoarea adaugata (TVA), de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania.
1.8. Se intocmeste: — in doua exemplare; – de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA sau de reprezentantul fiscal/imputernicitul/reprezentantul legal.
1.9. Circula: — originalul la organul fiscal; – copia la contribuabil.
1.10. Se arhiveaza: la dosarul fiscal al contribuabilului.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce prevederi noi aduce ANAF la dosarul fiscal?Cum accesati dosarul fiscal? Prevederi ANAFDepunere formular 313 si completare. DOSAR FISCAL completANAF permite accesul la dosarul fiscalDOSAR FISCAL: Veniturile impozabile din cedarea folosintei bunurilorUltimele articole
Ordinul 906/2023. Procedura privind anularea anumitor obligatii fiscale rezultate din reincadrarea tichetelor cadouDOSAR FISCAL: Transferul de bunuri intre state membre fara a exista un transfer de drept de proprietateCorectare declaratii si transfer DOSAR FISCAL. Posibilitatea ca cererea din partea ANAF sa fie prescrisaDOSAR FISCAL: Impozitul pe venitul din arendarea bunurilor agricoleDOSAR FISCAL: Recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit potrivit Ordinului ANAF nr. 2365/2014Articole similare
Plafon cifra de afaceri. Aplicare sistem TVA la incasareAjutor de minimis. Cum gestionam TVA-ul?Joi, 25 mai 2023, termenul de depunere a 9 declaratii fiscalePersoana obligata la plata TVA pentru importul de bunuriScutirea de TVA pentru servicii de cazare si masa prestate de gradiniteUltimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVASAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaE-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Articole similare
Amenzi de peste 1.300.000 de euro pentru munca nedeclarata, aplicate in luna februarieSe modifica unele norme privind stabilirea din oficiu a taxelor si impozitelorNumarul de evidenta a platii. Noul sistem aplicabil din noiembrie 2012ANAF pune la dispozitia contribuabililor Programul de asistenta si Nomenclatorul obligatiilor de plataCum pot accesa persoanele fizice si juridice serviciul de programari online la ANAFUltimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularFormularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiSAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaSAF-T: Noi categorii de contribuabili vor fi EXCEPTATE de la depunerea D406Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"