Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Luni, 7 martie, termen pentru Declaratia 092

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de Infotva.ro

de Infotva.ro la 02 Mar. 2011
Tags: formular d092, dosar fiscal, tva, anaf

Pana la 7 martie, inclusiv, trebuie depusa la Fisc Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul ...


Pana la 7 martie, inclusiv, trebuie depusa la Fisc Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala şi care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, formular 092.

Au aceasta obligatie persoanele juridice şi persoanele fizice care desfaşoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere care au efectuat achizitii intracomunitare in luna februarie 2011 şi sunt obligate sa-şi modifice perioada fiscala devenind platitori de TVA lunar.

Obligatia este reglementata de Ordinul preşedintelui ANAF nr. 1.165/2009.

Declaratie 092 – Declaratie de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania

Formularul (092) „Declaratie de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania” se completeaza de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, care utilizeaza trimestrul ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara.
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii


Formularul (092) – se depune la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare. Formularul se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute:
- un exemplar, semnat si stampilat conform legii, se depune la unitatea fiscala, direct la registratura sau la posta, prin scrisoare recomandata;
— un exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila.

Completarea formularului se face astfel:
- Sectiunea I – „Date de identificare a persoanei impozabile”
Caseta „Denumire/Nume, prenume” se completeaza cu denumirea persoanei juridice, a asociatiei sau a entitatii fara personalitate juridica ori cu numele si prenumele persoanei fizice, dupa caz. In cazul persoanelor impozabile stabilite in strainatate care si-au desemnat reprezentant fiscal, in caseta „Denumire/Nume, prenume” se inscriu informatiile de identificare inscrise pe certificatul de inregistrare fiscala a reprezentarii (denumirea persoanei impozabile stabilite in strainatate).
Caseta „Cod de identificare fiscala” se completeaza cu codul de inregistrate in scopuri de TVA utilizat pentru completarea si depunerea formularului „Decont de taxa pe valoarea adaugata”. Inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.
Caseta „Domiciliul fiscal” se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal (sediul social, sediul sau domiciliul fiscal, dupa caz) al persoanei impozabile. In cazul persoanelor impozabile stabilite in strainatate, care si-au desemnat reprezentant fiscal, in caseta „Domiciliul fiscal” se inscrie domiciliul fiscal al reprezentantului.

- Sectiunea II „Date de identificare a reprezentantului fiscal”
Caseta „Denumire/Nume, prenume” se completeaza cu denumirea/numele, prenumele reprezentantului fiscal desemnat de persoana impozabila stabilita in strainatate si inregistrata in scopuri de TVA in Romania.
Caseta „Cod de identificare fiscala” se completeaza cu codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal, pentru activitatea proprie. Inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.

- Sectiunea III se completeaza cu luna si anul in care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiei intracomunitare. De asemenea, se completeaza data de intai a lunii incepand cu care se schimba perioada fiscala, respectiv se utilizeaza luna calendaristica ca perioada fiscala pentru declararea si plata taxei pe valoarea adaugata.
Astfel, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 156 (2) alin. (1) din Codul fiscal;
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.

Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de arhivare a formularelor

1.1. Denumire: „Declaratie de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania (092)”
1.2. Cod MFP: 14.13.01.11/a.i.
1.3. Format: A4/t1
1.4. Caracteristici de tiparire: — pe o singura fata; – se poate utiliza echipament informatic pentru editare.
1.5. U.M.: set (doua file)
1.6. Se difuzeaza: gratuit.
1.7. Se utilizeaza: la schimbarea perioadei fiscale utilizate la taxa pe valoarea adaugata (TVA), de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania.
1.8. Se intocmeste: — in doua exemplare; – de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA sau de reprezentantul fiscal/imputernicitul/reprezentantul legal.
1.9. Circula: — originalul la organul fiscal; – copia la contribuabil.
1.10. Se arhiveaza: la dosarul fiscal al contribuabilului.

Autor: Infotva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Luni, 7 martie, termen pentru Declaratia 092 ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016