keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Foi de parcurs. Continut obligatoriu si completare corecta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Mai. 2023 Exclusiv
Foi de parcurs. Continut obligatoriu si completare corecta
Tags: deducere tva, cheltuieli, combustibil, foi de parcurs

In vederea exercitarii dreptului de deducere a taxei pentru cheltuielile legate de autoturisme, societatea trebuie sa intocmeasca foia de parcurs care trebuie sa contina cel putin informatiile: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi di norma proprie de consum pe kilometru parcurs.

Foaia de parcurs este obligatorie? 


Da, din 1 iulie 2002 foaia de parcurs a devenit un instrument obligatoriu pentru a justifica deducerea integrala a cheltuielilor cu combustibilul. 
 

Intocmire foi de parcurs

 
Intocmirea foii de parcurs decurge din necesitatea justificarii utilizarii vehiculelor, pentru acordarea deductibilitatii integrale la calculul profitului impozabil/venitului din activitati independente si a exercitarii dreptului de deducere a TVA.
 
Pentru a fi valabile, foile de parcurs trebuie sa fie completate respectand prevederile legislatiei in vigoare.
 

Cum trebuie completata foaia de parcurs 

 
Pe foaia de parcurs pot fi trecute si alte informatii, desi acestea nu au caracter obligatoriu, ele tin de decizia interna a detinatorului de vehicule, pentru a arata cat mai transparent modul de folosire a vehicolului. 
 
Din perspectiva organelor fiscale identificarea cat mai corecta a modului de utilizare a vehiculelor reprezinta o garantie a corectitudinii si va determina o limitare a eventualelor cercetari detaliate. 
 
Din aceasta perspectiva, chiar daca presupune costuri suplimentare de administrare si un volum suplimentar de timp acordat intocmirii, foaia de parcurs mai detaliata confera o siguranta sporita in raport cu adminstratia fiscala si o mai mare rigoare la nivelul unitatii.
 

Ce trebuie sa contina foaia de parcurs: 

– denumirea societatii;
– numarul de inmatriculare al autovehiculului, marca;
– starea autovehiculului;
– conducatorul auto;
– data emiterii/intocmirii;
– data si ora expedierii si sosirii, plecare/sosire, data/ora;
– perioada la care se refera;
– norma proprie de consum;
– combustibilul existent in rezervor la inceputul si sfarsitul perioadei, pe tipuri de combustibil (benzina, motorina, gaz, ulei pentru schimb, ulei pentru completare);
– alimentarile pe parcursul perioadei
– kilometrii la plecare si la sosire, din care pe drumuri neamenajate;
– persoana care a folosit autovehiculul etc.
 

Foaia de parcurs poate fi adaptata 

 
Dat fiind ca foaia de parcurs nu reprezinta formular tipizat, ea poate fi adaptata de fiecare societate in functie de necesitatile proprii ale acesteia sau de particularitatile activitatii, cel mai adesesa sub forma unui tabel. 
 
Societatea poate recurge, de asemenea, la achizitionarea unor seturi de formulare preimprimate de completat sau poate recurge la completarea informatica (program sau tabel excel).
 

Obligativitatea completarii foii de parcurs

 
Obligativitatea completarii foii de parcurs este prevazuta in Codul Fiscal, art. 298 – Limitari speciale ale dreptului de deducere.
 
        (1) Prin exceptie de la prevederile art. 297 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
         (2) Restrictia prevazuta la alin. (1) nu se aplica vehiculelor rutiere motorizate având o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
         (3) Prevederile alin. (1) nu se aplica urmatoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:
                  a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
                  b) vehiculele utilizate de agentii de vânzari si de achizitii;
                  c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
                  d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru instruire de catre scolile de soferi;
                  e) vehiculele utilizate pentru inchiriere sau a caror folosinta este transmisa in cadrul unui contract de leasing financiar ori operational;
                   f) vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
 
Astfel cum prevede pct. 45 indice 1 alin. (2) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , in cazul vehiculelor care sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 145 indice 1 alin. (1) din Codul fiscal , taxa aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila conform regulilor generale prevazute la art. 145 si la art. 146-1471 din Codul fiscal, nefiind aplicabila limitarea la 50% a deducerii taxei. 
 
Atentie! Daca foile de parcurs nu sunt completate sau sunt completate in mod defectuos, deductibilitatea este limitata la 50%.  
 
Din 1 iulie 2002 foile de parcurs sunt obligatorii. 
 
Insa daca autoturismul nu este utilizat integral in scopul activitatii economice, nu este obligatorie intocmirea acestui document.
 

Cine verifica foile de parcurs

 
Verificarea starii tehnice a vehiculelor si mentionarea acesteia in foaia de parcurs sau ordinul de serviciu sunt obligatii in sarcina persoanelor juridice detinatoare de autovehicule.
 
 

Cine semneaza foaia de parcurs

 
Foaia de parcurs trebuie semnata de beneficiar.
 

Model foaie de parcurs 2023

 
Potrivit prevederilor pct. 68 alin. (2) din Normele metodologice, emis in aplicarea art. 298 alin. (1) din Codul fiscal, Foaia de parcurs trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:
 
– categoria de vehicul utilizat,
– scopul si locul deplasarii,
– kilometrii parcursi,
– norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
 
Completarea acestor elemente asigura informatia necesara pentru justificarea regimului de utilizare a vehiculului si deductibilitatea integrala a tuturor cheltuielilor aferente acestuia, in cazul unei inspectii fiscale. 
 
Cu toate acestea, pentru a elimina riscul ca administratia fiscala sa retrateze operatiunea considerand ca nu sunt indeplinite conditiile pentru eliminarea restrictiilor privind limitarea dreptului de deducere pot fi avute in vedere impunerea catre persoanalul care utilizeaza vehiculele sa completeze si alte informatii. Pot fi avute in vedere informatii mai detaliate privind data efectuarii deplasarii identitatea persoanei care a efectuat-o etc.
 

Foaie de parcurs sau ordin de deplasare

 
Utilizarea in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, fara a se limita la acestea:
 
-    deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori,
-    pentru prospectarea pietei,
-    deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale,
-    utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu,
-    deplasari pentru interventie, service, reparatii,
    utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto.
-
Este obligatia persoanei impozabile sa demonstreze ca sunt indeplinite toate conditiile legale pentru acordarea deducerii.
 
In vederea exercitarii dreptului de deducere a taxei orice persoana impozabila trebuie sa detina documentele prevazute de lege pentru deducerea taxei si sa intocmeasca foaia de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:
 
-    categoria de vehicul utilizat,
-    scopul si locul deplasarii,
-    kilometrii parcursi,
-    norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Asadar, in vederea exercitarii dreptului de deducere a TVA aferenta cheltuielilor legate de vehiculele societatea are obligatia sa demonstreze ca sunt indeplinite toate conditiile legale pentru acordarea deducerii. Aceasta trebuie sa intocmeasca foi de parcurs care sa cuprinda informatiile mai sus redate. In foile de parcurs, la rubrica "scopul si locul deplasarii" se vor inscrie informatii legate de scopul si locul deplasarii din care sa rezulte ca autoturismul a fost utilizat in scopul activitatii economice ori in scop personal. In acest sens, apreciem ca pentru deplasarile in scop personal, la rubrica "scopul si locul deplasarii" se va inscrie "scop personal" iar pentru deplasarile efectuate in scopul activitatii economice se va inscrie scopul si locul deplasarii (spre exemplu - "Banca X - depunere OP-uri", "S.C. X srl - negociere contract", "Oficiul postal X - depunere/ridicare corespondenta" s.a ).

O alta informatie pe care trebuie sa o contina foile de parcurs este "norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs". De regula, stabilirea normelor de consum este atributia unor comisii tehnice constituite in cadrul societatii. Normele de consum se pot stabili in functie de consumul mediu indicat de constructor in cartea tehnica a autoturismului, tinandu-se seama de toti factorii care influenteaza consumul, prin aplicarea coeficientilor de corectie si sporurilor pentru consumul de combustibil.

Metodologii de calcul a consumului normat de combustibil, in functie de tipurile de autoturisme (autoturisme destinate transporturilor de marfuri, microbuze, autoturisme s.a.),   se regasesc in Normativul privind consumul de combustibil si ulei pentru automobile aprobat prin OMT 14/1982.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016