Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Avans pentru servicii 2010. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: avans pentru servicii, deducere tva, codul fiscal, avans

O societate a platit un avans pentru servicii in anul 2010 catre o societate din Romania, platitoare de TVA, care nu a facturat insa nici pana in prezent. Societatea respectiva nu mai functioneaza, astfel ca vom stabili daca societatea care a platit avansul poate sa faca autofactura, urmand sa stabilim si ce cota de TVA se va aplica si daca TVA-ul se poate deduce.Solutia consultantului:

Exercitarea dreptului de deducere TVA este reglementata de art. 146 alin. (1) lit. a din Legea 571/2003 privind Codul fiscal si anume:

Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155”.
Potrivit pct. 46 alin. (1) dat in aplicarea art. 146 din Codul fiscal , justificarea deducerii TVA se face numai pe baza exemplarului original al facturilor.

Facturile transmise prin posta electronica sunt considerate facturi in original.

Factura trebuie sa cuprinda toate elementele prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal , si anume:

- numarul de ordine, in baza uneia sau mai multor serii, care identifica factura in mod unic;
- data emiterii facturii;
- data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile;
- denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau, dupa caz, codul de identificare fiscala, ale persoanei impozabile care emite factura;
- denumirea, adresa precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala ale beneficiarului;
- denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate;
- baza de impozitare a bunurilor si serviciilor;
- indicarea cotei de taxa aplicate si a sumei taxei colectate, exprimate in lei;
- o referire la alte facturi sau documente emise anterior, atunci cand se emit mai multe facturi sau documente pentru aceeasi operatiune.

Punctul 15 din OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile prevede faptul ca factura se intocmeste si se utilizeaza in conformitate cu prevederile Codului fiscal .
Autofactura nu se emite in situatia avansurilor platite catre furnizori interni. Conform art. 1551 alin 2 din Codul fiscal , autofactura se emite de catre persoana impozabila /neimpozabila in situatia in care aceasta este obligata la plata TVA conform cazurilor descrise la art. 150 alin. (2) - (4) si (6).

Se constata astfel ca sunt supuse autofacturarii numai operatiuni care se deruleaza in legatura cu persoane care nu sunt stabilite in Romania (avansurile platite catre astfel de persoane), nefiind incluse avansurile catre furnizori - persoane impozabile din Romania.
 
In conditiile in care pentru avansul platit nu s-a primit o factura de la beneficiarul de avans, nu se poate deduce TVA conditie de deducere a TVA fiind, conform art 146, factura intocmita conform art. 155 din Codul fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Avans pentru servicii 2010. Regim TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016