Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Suma TVA aferenta avansului achitat furnizorului pentru livrarea unui mijloc auto nou se supune limitarii dreptului de deducere a TVA in situatia in care vehiculul are urmatoarele caracteristici ...
Suma TVA aferenta avansului achitat furnizorului pentru livrarea unui mijloc auto nou se supune limitarii dreptului de deducere a TVA in situatia in care vehiculul are urmatoarele caracteristici tehnice si nu se incadreaza in exceptiile de la limitarea acestui drept:
– greutatea maxima autorizata: 3.500 kg;
– numarul de scaune pentru pasageri, inclusiv scaunul soferului: 9.
Limitarea dreptului de deducere a TVA afecteaza doar pe cumparatorii inregistrati in scopuri de TVA, care datoreaza TVA pentru avansul aferent achizitiei si ale caror vehicule achizitionate nu se incadreaza in exceptiile de la limitarea acestui drept Limitarea dreptului de deducere a TVA, aferenta avansului achitat, poate sa apara intr-una din urmatoarele doua situatii:
* achizitie intracomunitara a unui vehicul nou, pentru care se aplica regimul de taxare inversa;
* achizitia unui vehicul nou sau vechi, de la un furnizor stabilit pe teritoriul Romanei.
Avansuri achitate pentru achizitia intracomunitara a unui vehicul
Pentru incadrarea corecta a operatiunii, furnizorul intracomunitar solicita cumparatorului din Romania codul sau de inregistrare in scopuri de TVA pentru verificarea valabilitatii acestuia. Comunicarea codului de catre firma din Romania si acceptarea acestuia de catre partenerul extern reprezinta validarea operatiunii drept o livrare intracomunitara pentru furnizor, operatiune scutita cu drept de deducere a TVA si o achizitie intracomunitara pentru cumparator, operatiune impozabila.
Impozitarea operatiunii de catre cumparatorul din Romania, inregistrat in scopuri de TVA, are loc prin aplicarea regimului de taxare inversa, care se materializeaza din punct de vedere contabil prin aplicarea formulei 4426 = 4427.
Practic, de cele mai multe ori, plata avansului de catre un cumparator din Romania se efectueaza doar in baza facturii proforma, emise de furnizor anterior incasarii sumei de la viitorul cumparator. Trebuie avut in vedere faptul ca o factura proforma nu reprezinta un document justificativ pentru dovedirea realitatii unei operatiuni economice.
Deoarece nu este o factura comerciala, factura proforma nu angajeaza responsabilitatea partilor participante la tranzactie, aceasta reprezentand doar un document de oferta din partea furnizorului, care cuprinde caracteristicile principale si pretul produselor sale. De cele mai multe ori, factura proforma se adreseaza unui cumparator potential, fara referire la clientul final al bunurilor oferite de catre vanzator.
In situatia in care furnizorul intracomunitar nu emite factura pentru valoarea avansului incasat, se impune intocmirea, de catre cumparatorul din Romania, a unei autofacturi. Plata efectiva a avansurilor poate fi dovedita doar prin extrasul de cont care are calitatea de document justificativ privind realitatea operatiunii efectuate.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Documentul justificativ pentru intocmirea autofacturii este extrasul de cont bancar.
Autofactura se emite conform cerintelor impuse prin articolul 1551 „Alte documente“, alineatul (2), fiind obligatorie precizarea urmatoarelor informatii in cadrul formularului:
* un numar de ordine secvential si data emiterii autofacturii;
* denumirea furnizorului si a cumparatorului;
* codul de inregistrare in scopuri de TVA al cumparatorului din Romania;
* data faptului generator: data achitarii avansului;
* codul de inregistrare in scopuri de TVA al furnizorului;
* baza de impozitare;
* numarul de inregistrare al autofacturii in jurnalul pentru cumparari.
Autofactura trebuie emisa cel mai tarziu pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei in care a luat nastere faptul generator. Faptul generator pentru avansuri are loc la data platii avansului, moment care corespunde cu exigibilitatea TVA. Acest fapt este reglementat prin articolul 1342 din Codul fiscal.
Conform acestui articol, avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor care se efectueaza inainte de data livrarii sau de data prestarii. Autofactura aferenta avansului achitat se evidentiaza in jurnalele de TVA, in coloana destinata strict achizitiilor intracomunitare taxabile, astfel:
– in jurnalul pentru vanzari, aferent rulajului creditor al contului 4427;
– in jurnalul pentru cumparari, aferent rulajului debitor al contului 4426.
Conexiunea dintre contabilitate si fiscalitate in modelul orientativ privind jurnalul pentru vanzari, reglementat prin O.M.E.F. nr. 1.372 din 6 mai 2008 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata, conform art. 156 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, nu veti regasi la jurnalul pentru vanzari o sectiune distincta privind achizitiile intracomunitare supuse taxarii, asa cum se regasesc in modelul orientativ privind jurnalul pentru cumparari.
Recomandaminserarea acestor coloane, pentru a asigura concordanta dintre evidenta contabila (rulajul creditor al contului 4427), evidenta fiscala (jurnalul pentru vanzari) si raportarea fiscala concretizata prin decontul de TVA cod 300 si declaratia recapitulativa cod 390.
Motivatia acestei recomandari are la baza urmatoarele argumente, sistematizate in functie de ordinea derularii fiecarei etape de lucru:
* avansurile achitate partenerilor intracomunitari se supun impozitarii prin aplicarea regimului de taxare inversa;
* aplicarea regimului de taxare inversa trebuie inregistrata contabil;
* aplicarea regimului de taxare inversa trebuie evidentiata fiscal;
* operatiunile din evidenta contabila trebuie raportate din punct de vedere fiscal, la organul competent, pe baza decontului de T.V.A. cod 300, reglementat prin O.M.E.F. nr. 1.746 din 16 decembrie 2008, prin care se face precizarea ca la randurile 4 si 15 din decont se inscriu facturile primite pentru plati de avansuri partiale pentru achizitii intracomunitare de bunuri. Neprimirea facturii pentru o achizitie intracomunitara obliga cumparatorul la emiterea unei autofacturi. In decontul de TVA, operatiunea se inscrie la:
* randul 4, corespunzator rulajului creditor al contului 4427 si a datelor preluate din jurnalul pentru vanzari;
* randul 15, corespunzator rulajului debitor al contului 4426 si a datelor preluate din jurnalul pentru cumparari.
* datele declarate prin decontul de TVA trebuie raportate prin declaratia informativa cod 390, reglementata prin O.M.E.F. nr. 552 din 28 martie 2008, ori de cate ori au loc operatiuni intracomunitare. Prin acest act normativ, la sectiunea a 2-a, punctul 1 litera c) „Achizitii intracomunitare de bunuri“, se face precizarea ca se raporteaza inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri partiale;
* dupa atingerea unui anumit prag statistic, datele declarate prin decontul de TVA si raportate prin declaratia informativa trebuie sa corespunda cu informatiile raportate prin declaratia lunara Intrastat.
Cursul valutar aferent avansului achitat in situatia in care avansul s-a achitat integral, inaintea achizitionarii bunurilor livrate de un partener comunitar, pentru inchiderea operatiunii de achizitie intracomunitara a bunurilor se utilizeaza cursul de schimb valutar din data platii avansului catre furnizor.
Daca avansul reprezinta o plata partiala a contravalorii bunurilor, valoarea in lei a achizitiei intracomunitare este formata din valoarea in lei stabilita la data platii avansului si valoarea in lei a diferentei in valuta, calculata la cursul din data emiterii facturii de livrare a bunurilor de catre furnizor.
Limitarea dreptului de deducere
Limitarea acestui drept de deducere incepe inca din momentul platii avansului aferent achizitiei unui vehicul de la un partener intracomunitar, care nu aplica regimul special de taxare pentru vehiculele second-hand.
Limitarea are loc dupa aplicarea regimului de taxare inversa aferent avansului achitat de catre cumparatorul din Romania pentru un vehicul care nu se incadreaza la exceptiile privind restrictionarea dreptului de deducere a TVA.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ghidul expertilor in Fiscalitate: Solutii corecte si complete!Comunicat MFP: Nu vor fi introduse noi taxe dupa acordul cu FMIEmitere bon fiscal: Detalierea serviciilor prestateCum procedam pentru compensarea creantelor reciproce ale persoanelor juridice?Vanzarea de bunuri second-hand si in regim de consignatie. Ce diferente exista?Ultimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAArticole similare
Deducerea TVA la achizitii. Invins sau invingator? CE, CAT si CUM poate fi dedusHG 84 din 2013 modifica normele privind TVA la incasareDemolare cladiri achizitionate. Regim TVAAnaliza consultant fiscal: Dreptul de deducere a TVA pentru operatiunile supuse taxarii inverseFactura de cazare: Deductibilitatea cheltuielilor si TVAUltimele articole
E-Factura in 2024. Mai poate fi dedus TVA-ul din facturile primite in sistem clasic?Cum se poate efectua deducerea TVA-ului de pe bonurile fiscaleDreptul de deducere a TVA incepand din 2024DEDUCERE TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiPro rata. Ce inseamna, formula de calcul si cazuri practiceAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"