keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Exercitarea dreptului de deducere TVA aferenta unei achizitii anterioare inregistrarii in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: deducere, inregistrare, faptul generator, codul fiscal, tva, rambursare tva

Analizam cazul unei societati cu cod CAEN - cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii- infiintate la data de 24.05.2012. In iulie, societatea a depus dosarul privind inregistrarea in scopuri de TVA. Anterior, in luna iunie, a achizitionat un teren pentru care a achitat un avans, urmand ca restul sa fie achitat in termen de 30 zile, factura fiscala emitandu-se mai tarziu. Vom vedea ce tip de tranzactie este cand intervine faptul generator, precum si daca se poate deduce TVA in conditiile in care, la momentul achizitiei, societatea nu este inregistrata in scopuri de TVA.

Raspuns:

Faptul generator pentru plata avansului intervine la data incasarii avansului de catre vanzator sau la data emiterii unei facturi in situatia in care nu s-a incasat un avans. In acest sens am in vedere prevederile art. 134^2 "Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii" alin. (2) lit. a) si b) conform carora exigibilitatea taxei intervine fie la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator, fie la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator.

Faptul generator este definit drept momentul in care sunt realizate conditiile legale necesare pentru exigibilitatea taxei asa cum se reglementeaza prin art. 134 alin. (1) din Codul fiscal . Totusi, trebuie sa aveti in vedere faptul ca suma TVA deductibila inscrisa in factura furnizorului in luna iunie 2012, de exmplu, poate fi dedusa dupa data inregistrarii in scopuri de TVA in luna iulie sau august 2012.

Exercitarea dreptului de deducere se efectueaza in baza prevederilor art. 145 din Codul fiscal alin. 2 lit. a), b) si c) coroborat cu prevederile alin. 4.
Prin alineatul 4 al articolului 145, din Codul fiscal se prevede "In conditiile stabilite prin norme se acorda dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate de o persoana impozabila inainte de inregistrarea acesteia in scopuri de TVA ".

Aceasta posibilitate este dezvoltata la punctul 45 din normele de aplicare ale acestui articol. : "Pentru exercitarea dreptului de deducere prevazut la alin. (1) trebuie indeplinite conditiile si formalitatile prevazute la art. 145 - 147^1 din Codul fiscal . Prin exceptie de la prevederile art. 155 alin. (5) din Codul fiscal , factura nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA pentru operatiunile efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile conform art. 153 din Codul fiscal ."

Deducerea se efectueaza sub rezerva respectarii conditiei impuse prin art. 146 alin. (1) litera a) conform careia pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei datorate sau achitate, persoana impozabila cumparatoare trebuie sa detina o factura emisa in baza prevederilor art. 155. In acest context, prin normele de aplicare ale art. 146 alin. (1), la punctul 46 se impune justificarea deducerii taxei numai pe baza exemplarului original al facturii care trebuie sa cuprinda toate informatiile obligatorii reglementate prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal .

In acest caz, exercitarea dreptului de TVA este denumita ajustarea sumei TVA in beneficiul persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Pentru exercitarea acestui drept trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

1) terenul respectiv sa fie utilizat doar pentru operatiuni care dau drept de deducere, de exemplu pentru revanzare sau pentru constructia unei cladiri care urmeaza a fi vanduta prin aplicarea regimului normal de taxare;
2) justificarea sumei deduse sa fie dovedita prin factura de achizitie;
3) deducerea sa fie efectuata dupa inregistrare, fie in primul decont de TVA, fie intr-un decont ulterior, fara a se depasi o perioada de 5 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza celui in care a luat nastere dreptul de deducere. Valoarea bazei de impozitare a TVA si suma TVA aferenta se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se raportaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 30 "Regularizari taxa dedusa".

Solicitarea sumei TVA de rambursat se efectueaza prin bifarea casetei din decontul de TVA cod 300 si se solutioneaza prin efectuarea inspectiei fiscale cu control anticipat.

Deducerea nu este permisa daca bunurile achizitionate anterior inregistrarii in scopuri de TVA sunt destinate realizarii de operatiuni scutite de TVA fara drept de deducere. De exemplu, nu se deduce TVA aferente unui teren construibil pe care se va construi o cladire care urmeaza a fi inchiriata prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere a TVA asa cum este reglementat prin articolul 141, alineatul 2, litera e).

In concluzie, dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in factura vanzatorului poate fi exercitat numai dupa inregistrarea in scopuri de TVA si numai daca terenul respectiv urmeaza a fi destinat realizarii de operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere si neimpozabile.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016