Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Contracte cu arenda incheiate cu persoane fizice nerezidente. Obligatiile arendasului

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 07 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: persoane fizice nerezidente, contract arenda, codul de procedura fiscala, obligatiile arendasului

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati care are incheiate contracte de arenda cu persoane fizice nerezidente in Romania. Astfel, in caliate de arendas conform clauzelor contractuale se achita arendatorului anual o anumita suma de bani (cv arenda). Vom vedea astfel ce obligatii declarative si fiscale are societatea la achitarea acestor sume si daca nerezidentul poate solicita impunerea in sistem real, caz in care societatea nu ar mai avea obligatii.

Solutia consultantului:

In conformitate cu prevederile art. 115 alin. 2 lit. d din Codul fiscal veniturile unei persoane fizice nerezidente obtinute din inchirierea sau din alta forma de cedare a dreptului de folosinta a unei proprietati imobiliare situate in Romania, cum este si arendarea terenurilor agricole sunt impozabile conform Titlului III din Codul fiscal, adica in conditii similare veniturilor din arenda obtinute de persoanele fizice rezidente.
 
De asemenea, ca regula generala, si in conventiile de evitare a dublei impuneri se stipuleaza faptul ca veniturile obtinute de nerezidenti din proprietati imobiliare sunt impozabile in statul contractant unde sunt situate aceste proprietati (articolul referitor la venituri din proprietati imobiliare).
 
Astfel, daca nerezidentul precizeaza, in scris, in contractul de arenda incheiat faptul ca opteaza pentru determinarea venitului net din arenda in sistem real (art. 62 alin. 26 si alin. 3 din Codul fiscal ), societatea arendasa nu mai are nicio obligatie in privinta impozitului pe venit, acestea revenind in totalitate arendatorului nerezident.
 
In lipsa unei asemenea precizari, societatea arendasa, in calitate de platitor de venit are obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit la momentul platii arendei, precum si a declararii si virarii acestuia pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut (art. 62 alin. 24 si alin. 25 din Codul fiscal ).  Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net din arenda, determinat prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor in cota forfetara de 25% asupra venitului brut (art. 62 alin. 23 din Codul fiscal ), impozitul astfel calculat fiind final.
 
Societatea trebuie sa declare impozitul retinut prin declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat (formular 100), iar pana la sfarsitul lunii februarie a anului urmator  sa depuna si declaratia informativa (formularul 205) pe fiecare beneficiar de venit nerezident conform art. 93 alin. 2 din Codul fiscal . De mentionat este faptul ca, in situatia in care persoana fizica nerezidenta nu detine cod numeric personal, este necesar ca platitorul de venit sa solicite numarul de identificare fiscala prevazut la art. 72 alin. 1 lit. e si alin. 4 din Codul de procedura fiscala avand in vedere ca CNP-ul ( sau NIF-ul) este necesar la completarea declaratiei informative anuale (declaratia 205). Insa, banuim ca persoanele fizice nerezidente au cetatenie romana si au deja CNP, avand in vedere ca strainii au avut/au interdictie in privinta dobandirii de terenuri agricole in Romania.
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detaliiAutor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Contracte cu arenda incheiate cu persoane fizice nerezidente. Obligatiile arendasului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016