keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Contracte cu arenda incheiate cu persoane fizice nerezidente. Obligatiile arendasului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: persoane fizice nerezidente, contract arenda, codul de procedura fiscala, obligatiile arendasului

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati care are incheiate contracte de arenda cu persoane fizice nerezidente in Romania. Astfel, in caliate de arendas conform clauzelor contractuale se achita arendatorului anual o anumita suma de bani (cv arenda). Vom vedea astfel ce obligatii declarative si fiscale are societatea la achitarea acestor sume si daca nerezidentul poate solicita impunerea in sistem real, caz in care societatea nu ar mai avea obligatii.

Solutia consultantului:

In conformitate cu prevederile art. 115 alin. 2 lit. d din Codul fiscal veniturile unei persoane fizice nerezidente obtinute din inchirierea sau din alta forma de cedare a dreptului de folosinta a unei proprietati imobiliare situate in Romania, cum este si arendarea terenurilor agricole sunt impozabile conform Titlului III din Codul fiscal, adica in conditii similare veniturilor din arenda obtinute de persoanele fizice rezidente.
 
De asemenea, ca regula generala, si in conventiile de evitare a dublei impuneri se stipuleaza faptul ca veniturile obtinute de nerezidenti din proprietati imobiliare sunt impozabile in statul contractant unde sunt situate aceste proprietati (articolul referitor la venituri din proprietati imobiliare).
 
Astfel, daca nerezidentul precizeaza, in scris, in contractul de arenda incheiat faptul ca opteaza pentru determinarea venitului net din arenda in sistem real (art. 62 alin. 26 si alin. 3 din Codul fiscal ), societatea arendasa nu mai are nicio obligatie in privinta impozitului pe venit, acestea revenind in totalitate arendatorului nerezident.
 
In lipsa unei asemenea precizari, societatea arendasa, in calitate de platitor de venit are obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit la momentul platii arendei, precum si a declararii si virarii acestuia pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut (art. 62 alin. 24 si alin. 25 din Codul fiscal ).  Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net din arenda, determinat prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor in cota forfetara de 25% asupra venitului brut (art. 62 alin. 23 din Codul fiscal ), impozitul astfel calculat fiind final.
 
Societatea trebuie sa declare impozitul retinut prin declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat (formular 100), iar pana la sfarsitul lunii februarie a anului urmator  sa depuna si declaratia informativa (formularul 205) pe fiecare beneficiar de venit nerezident conform art. 93 alin. 2 din Codul fiscal . De mentionat este faptul ca, in situatia in care persoana fizica nerezidenta nu detine cod numeric personal, este necesar ca platitorul de venit sa solicite numarul de identificare fiscala prevazut la art. 72 alin. 1 lit. e si alin. 4 din Codul de procedura fiscala avand in vedere ca CNP-ul ( sau NIF-ul) este necesar la completarea declaratiei informative anuale (declaratia 205). Insa, banuim ca persoanele fizice nerezidente au cetatenie romana si au deja CNP, avand in vedere ca strainii au avut/au interdictie in privinta dobandirii de terenuri agricole in Romania.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016