Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: O societate cu raspundere limitata din Romania apeleaza la diferite prestari de servicii de la persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente. (servicii cum ar fi regie-spoturi, scenografie, scenarii). Mentionam ca aceste servicii se fac pe baza de factura, nu cu contract.
Sediul firmelor partenere care reiese din factura se afla in tara de origine a lor. Aceste servicii sunt prestate ocazional, pe parcursul intregului an. Societatea are obligatia de a inregistra la organele fiscale din Romania a declaratiei de inregistrare a contractelor incheiate cu persoanele fizice nerezidente?
Raspuns:
Din situatia expusa de dumneavoastra, reiese ca nu aveti incheiat un contract cu persoanele juridice straine sau persoanele fizice nerezidente, cu care colaborati.
Referitor la intrebarea adresata va precizam ca este necesara intocmirea contractului pentru acordarea deductibilitatii la calculul impozitului pe profit. Potrivit art. 21 alin. (4) lit. m) din Codul fiscal , cheltuielile cu serviciile de management, consultanta, asistenta sau alte prestari de servicii, pentru care contribuabilii nu pot justifica necesitatea prestarii acestora in scopul activitatilor desfasurate si pentru care nu sunt incheiate contracte nu pot fi considerate cheltuieli deductibile. Una din conditiile prevazute la pct. 48 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal dat in aplicarea acestui articol, pentru a deduce cheltuielile cu serviciile de management, consultanta, asistenta sau alte prestari de servicii este ca serviciile "sa fie efectiv prestate, sa fie executate in baza unui contract incheiat intre parti sau in baza oricarei forme contractuale prevazute de lege".
In situatia prezentata de dumneavostra societatea are obligatia conform art.1 din OPANAF 2310/2007 sa inregistreze contractele incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente care executa pe teritoriul Romaniei prestari de servicii ce pot constitui sediu permanent pe teritoriul Romaniei. Inregistrarea acestor contracte se va realiza in termen de 30 zile de la incheierea contractelor, prin depunerea "Declaratiei de inregistrare a contractelor initiale/aditionale (conexe) incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente", cod MEF 14.13.01.40/n, prevazuta in anexa nr. 1. In cazul neinregistrarii contractelor prin depunerea declaratiei mai sus mentionate, societatea romana va fi sanctionata cu o amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, in baza art.219 alin.(2) lit.d) din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala actualizata si republicata.
Contractele incheiate intre societatea romana si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente pentru activitati desfasurate in afara teritoriului Romaniei nu fac obiectul inregistrarii, potrivit dispozitiilor ordinului mai sus mentionat.
In ceea ce priveste alte obligatii declarative in legatura cu situatia prezentata, nu omiteti prevederile art.119 alin.(1) din Codul Fiscal , "platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii, conform prezentului titlu, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat."

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Cartea verde a Contabilitatii 2023 varianta online

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
In concluzie, nu veti depune declaratia privind inregistrarea contractelor la organul fiscal, in situatiile:
- prestarea serviciilor nu are loc pe teritoriul Romaniei; sau
- prestarea serviciilor are loc pe teritoriul Romaniei, insa nu se indeplinesc conditiile pentru constituirea unui sediu permanent in Romania (contractele au o durata mai mica de 6 luni sau perioada prevazuta in Conventiile de evitare a dublei impuneri incheitate de Romania cu statele din care fac parte persoanele fizice sau juridice nerezidente.
Daca insa serviciile sunt prestate pe teritoriul Romaniei si se indeplinesc conditiile de constituire a unui sediu permanent in Romania, atunci va trebui sa depuneti declaratia de inregistrare a contractelor incheiate cu nerezidenti la organul fiscal.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Cuantumul deductibilitatii chiriei pentru locuinta oferita angajatilorDespre accize si munca in zadar. Explicatii Gabriel Biris, secretar de stat in MFP, in ce priveste inregistrarea comerciantilor en-grosStudiu de caz: Sa identificam corect o livrare intracomunitara de bunuriInregistrarea in scopuri de TVA a societatilor cu sediul activitatii economice in Romania(Legea societatilor nr. 31/1990)Facturare servicii efectuate pe teritoriul Romaniei. Regimul TVAUltimele articole
SAF-T: De cand depun D406 firmele incadrate in categoria contribuabililor mijlocii din 1 ianuarie 2023?D700 in 2023: Formularul NU se va mai depune in cazul firmelor care raman la impozitarea microDiurna salariati: La calculul diurnei se tine cont de zilele calendaristice sau de zilele lucratoare?Luni, 27 martie 2023, este termenul limita de depunere a 8 declaratii fiscaleCum se inregistreaza in contabilitate diferentele de curs valutar?Articole similare
Studiu de caz: Import de bunuriObligatii fiscale cu termen de depunere marti, 25 octombrie a.c.Serviciu prestat de o firma din afara spatiului comunitar. Declarare contract si aspecte TVACalendar fiscal aprilie 2012: Ce declaratii depunem luna aceastaCuantumul deductibilitatii chiriei pentru locuinta oferita angajatilorUltimele articole
Incepand cu 1 ianuarie 2023 se organizeaza Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%Obligatii fiscale declarative si de plata privind venituri din activitati dependente desfasurate in RomaniaCum pot obtine persoanele fizice documentele fiscale necesare in strainatate. Informare ANAFSpeta zilei cu Ionut Jinga! Aspecte fiscale privind impozitul pe venituri din dividendePersoana fizica nerezidenta: Obligatii declarative si fiscale aferente veniturilor din inchiriere proprietati imobiliareArticole similare
Transport din comunitate pentru o societate din Romania cu descarcare in comunitate. TVAZoom fiscal: Regimul fiscal aplicabil avansurilor achitate in legatura cu achizitiile intracomunitare de bunuriLivrari intracomunitare de bunuri catre o persoana fizica nerezidenta. Regim TVAStudiu de caz: Exista posibilitatea recuperarii TVA urmand ca ulterior sa se treaca la anularea prin optiune a inregistrarii in scopuri de TVA?Procedura: Certificatul pentru TVA necesar la inmatricularea mijloacelor de transportUltimele articole
Ordinul 14/2023: Din 1 aprilie facturile la gaze pot fi esalonate, la cerere, pe o perioada de minimum 3 luniSAF-T: De cand depun D406 firmele incadrate in categoria contribuabililor mijlocii din 1 ianuarie 2023?D700 in 2023: Formularul NU se va mai depune in cazul firmelor care raman la impozitarea microPrima editie FIDELIS 2023 -titluri de stat- ofera beneficii extra pentru donatorii de sangeUtilizarea SPV este OBLIGATORIE incepand cu 1 martie 2022 pentru persoanele fizice si juridice
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"