Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare: O societate cu raspundere limitata din Romania apeleaza la diferite prestari de servicii de la persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente. (servicii cum ar fi regie-spoturi, scenografie, scenarii). Mentionam ca aceste servicii se fac pe baza de factura, nu cu contract.
Sediul firmelor partenere care reiese din factura se afla in tara de origine a lor. Aceste servicii sunt prestate ocazional, pe parcursul intregului an. Societatea are obligatia de a inregistra la organele fiscale din Romania a declaratiei de inregistrare a contractelor incheiate cu persoanele fizice nerezidente?
Raspuns:
Din situatia expusa de dumneavoastra, reiese ca nu aveti incheiat un contract cu persoanele juridice straine sau persoanele fizice nerezidente, cu care colaborati.
Referitor la intrebarea adresata va precizam ca este necesara intocmirea contractului pentru acordarea deductibilitatii la calculul impozitului pe profit. Potrivit art. 21 alin. (4) lit. m) din Codul fiscal , cheltuielile cu serviciile de management, consultanta, asistenta sau alte prestari de servicii, pentru care contribuabilii nu pot justifica necesitatea prestarii acestora in scopul activitatilor desfasurate si pentru care nu sunt incheiate contracte nu pot fi considerate cheltuieli deductibile. Una din conditiile prevazute la pct. 48 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal dat in aplicarea acestui articol, pentru a deduce cheltuielile cu serviciile de management, consultanta, asistenta sau alte prestari de servicii este ca serviciile "sa fie efectiv prestate, sa fie executate in baza unui contract incheiat intre parti sau in baza oricarei forme contractuale prevazute de lege".
In situatia prezentata de dumneavostra societatea are obligatia conform art.1 din OPANAF 2310/2007 sa inregistreze contractele incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente care executa pe teritoriul Romaniei prestari de servicii ce pot constitui sediu permanent pe teritoriul Romaniei. Inregistrarea acestor contracte se va realiza in termen de 30 zile de la incheierea contractelor, prin depunerea "Declaratiei de inregistrare a contractelor initiale/aditionale (conexe) incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente", cod MEF 14.13.01.40/n, prevazuta in anexa nr. 1. In cazul neinregistrarii contractelor prin depunerea declaratiei mai sus mentionate, societatea romana va fi sanctionata cu o amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, in baza art.219 alin.(2) lit.d) din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala actualizata si republicata.
Contractele incheiate intre societatea romana si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente pentru activitati desfasurate in afara teritoriului Romaniei nu fac obiectul inregistrarii, potrivit dispozitiilor ordinului mai sus mentionat.
In ceea ce priveste alte obligatii declarative in legatura cu situatia prezentata, nu omiteti prevederile art.119 alin.(1) din Codul Fiscal , "platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii, conform prezentului titlu, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat."

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Portal Institutii Publice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
In concluzie, nu veti depune declaratia privind inregistrarea contractelor la organul fiscal, in situatiile:
- prestarea serviciilor nu are loc pe teritoriul Romaniei; sau
- prestarea serviciilor are loc pe teritoriul Romaniei, insa nu se indeplinesc conditiile pentru constituirea unui sediu permanent in Romania (contractele au o durata mai mica de 6 luni sau perioada prevazuta in Conventiile de evitare a dublei impuneri incheitate de Romania cu statele din care fac parte persoanele fizice sau juridice nerezidente.
Daca insa serviciile sunt prestate pe teritoriul Romaniei si se indeplinesc conditiile de constituire a unui sediu permanent in Romania, atunci va trebui sa depuneti declaratia de inregistrare a contractelor incheiate cu nerezidenti la organul fiscal.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Drepturi de Autor: Exemplu de calcul pentru impozit si contributiile socialeStudiu de caz: Venituri impozabileStudiu de caz: Impozitare veniturilor din vanzarea de obligatiuniANAF: Noul model si instructiuni pentru unele declaratii privind inregistrarea sau anularea inregistrarii in scopuri de TVAE-Transport: Sistemul se utilizeaza daca autovehiculele au minim 3,5 tone sau daca produsele transportate depasesc suma de 10.000 lei?Ultimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300Articole similare
Cursuri tinute de un trainer din strainatate. Ce obligatii are firma din Romania?Codul fiscal 2008 - Capitolul XII. Aspecte fiscale internationale - art. 87-92OUG 18/2019: Facilitatile de care beneficiaza anumite entitati implicate in organizarea Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020Sinteza ANAF: Modificarile importante din noul Cod fiscalContract de arenda cu PFA nerezident. Care sunt obligatiile declarative?Ultimele articole
Incepand cu 1 ianuarie 2023 se organizeaza Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%Obligatii fiscale declarative si de plata privind venituri din activitati dependente desfasurate in RomaniaCum pot obtine persoanele fizice documentele fiscale necesare in strainatate. Informare ANAFSpeta zilei cu Ionut Jinga! Aspecte fiscale privind impozitul pe venituri din dividendePersoana fizica nerezidenta: Obligatii declarative si fiscale aferente veniturilor din inchiriere proprietati imobiliareArticole similare
Cum se exercita deducerea TVA-ului si a cheltuielilor, in baza documentelor de la furnizori?Termenul de depunere a Declaratiei Unice si a Declaratiei 230, prorogatBancile recupereaza circa 400 de imobile si spatii in urma executarilor siliteUn business de trei miliarde dolari pe an fara plata TVA si a impozitului pe profitAvans incasat si nefacturat. Perioada fiscala pentru TVAUltimele articole
SAF-T in 2025. Clarificari cu privire la depunerea D406, in 3 cazuri importanteE-TVA si Notificarea de conformare. Se pot corecta diferentele dintre D300 si Decontul precompletat? Control antifrauda in 2025: TVA nedeductibil si obligatii suplimentare pentru firmeContractul de inchiriere. 5 intrebari si raspunsuri utile persoanelor fiziceCadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si impozit pe venit pentru aceste cheltuieli?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"