Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cursuri tinute de un trainer din strainatate. Ce obligatii are firma din Romania?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 29 Nov. 2017 Exclusiv
Tags: prestari servicii, trainer, nerezidenti, codul fiscal, cheltuieli deductibile

Avem ca exemplu, prin cele de mai jos, o societate din Romania, platitoare de impozit pe profit si TVA, care doreste sa organizeze in tara un curs la care sa invite in calitate de trainer o persoana fizica sau juridica dintr-un stat non-UE. Societatea va incheia cu nerezindentul un contract de prestari servicii.

Vom vedea care sunt obligatiile fiscale si declarative daca se apeleaza la un trainer ca persoana fizica sau daca se apeleaza la societatea la care este angajat trainerul pentru ca societatea sa-si poata deduca cheltuielile aferente acestora in conditiile in care va obtine venituri din organizarea acestor cursuri.
 
Iata raspunsul specialistului:
 
Din perspectiva conditiilor necesare pentru a asigura regimul deductibilitatii cheltuielilor la calculul impozitului pe profit urmeaza a fi avuta in vedere dispozitia de principiu cuprinsa in cadrul art. 25 alin. (1) din Codul fiscal conform careia pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice. Asadar, alaturi de natura serviciului achizitionat este esentiala activitatea economica autorizata (inscrisa in obiectul de activitate) a beneficiarului care sa justifice cheltuielile in cauza. Reglementarile mentionate mai sus si cele prevazute la art. 19 alin. (1) permit persoanei impozabila sa considere deductibile la calculul rezultatului fiscal cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile.
 
In concluzie regimul fiscal al cheltuielilor efectuate se analizeaza in concordanta cu dispozitiile analizate indiferent de calitatea prestatorului de persoana fizica sau juridica straina fiind necesara justificarea afectuarii acesteia in scopul desfasurarii activitatii si ca documentele care le constata sa respecte dispozitiile prevazute de Legea contabilitatii si ordinele emise in aplicare.
 
Sub aspectul obligatiilor fiscale asociate veniturilor platite persoanelor nerezidente vor fi incidente prevederile art. 221 si urmatoarele din Codul fiscal. Astfel, avand in vedere ca serviciul este prestat pe teritoriul Romaniei veniturile realizate de catre nerezident, indiferent de modul de organizare, fac obiectul impunerii in Romania conform art. 223 alin. (1) lit. k) urmand a fi impuse cu o cota de 16% aplicata la venitul brut potrivit art. 224 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal.
 
Pentru acestea societatea platitoare de venit va declara impozitul prin intermediul declaratiei 100 si va efectua  plata acestuia pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care se face plata.
 
Trebuie subliniat ca in cazul in care persoana fizica sau juridica straina care presteaza serviciul analizat prezinta un certificat de rezidenta fiscala vor fi facute aplicabile prevederile Conventiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si Rusia ratificate prin Legea nr. 38/1994, in temeiul careia veniturile realizate de catre rezidentii acestui stat nu vor mai fi impozabile in Romania daca serviciul nu este realizat prin intermediul unui sediu permanent in Romania. Din aceasta perspectiva trebuie analizat modul in care se deruleaza activitatea prestatorului in Romania prin raportare la definitia sediului permanent cuprinsa la art. 5 din Conventie.
 
Avand in vedere ca serviciul este prestat pe teritoriul Romaniei urmeaza a fi facute aplicabile prevederile art. 8 din Codul fiscal care statueaza obligativitatea inregistrarii contractelor in sarcina persoanelor fizice si juridice romane care sunt beneficiare ale unor prestari de servicii de natura activitatilor de lucrari de constructii, montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte activitati, executate de persoane juridice straine sau fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei. In acelasi timp este subliniat faptul ca in cazul contractelor incheiate pentru activitati desfasurate in afara teritoriului Romaniei acestea nu vor face obiectul inregistrarii. Raportand aceste dispozitii la situatia prezentata consideram ca societatea din Romania va avea obligatia declararii contractului cu persoana fizica sau juridica din Rusia prin formularul 017. Declararea contractelor incheiate cu nerezidentii are ca temei prevederea cuprinsa in Codul fiscal enuntata mai sus in aplicarea careia a fost emis OPANAF nr. 2994/2016 privind procedura de inregistrare a contractelor/documentelor incheiate intre persoane juridice romane, persoane fizice rezidente, precum si persoane juridice straine care desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente.
 
Din perspectiva obligatiilor declarative vor fi incidenti si prevederile art. 231 alin. (1) din Codul fiscal potrivit caruia platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. Cu privire la indeplinirea aceste obligatii urmeaza a fi avute in vedere dispozitiile OPANAF nr. 3695/2016 care reglementeaza modelul si modul de completare a declaratiei 207.
 
De asemenea este necesara si inregistrarea persoanelor nerezidente care realizeaza venituri din Romania. Inregistrarea are ca temei alin. (1) al art. 82 din Codul de procedura fiscala care statueaza obligatia de inregistrare fiscala si de primire a unui cod de identificare fiscala, oricarei persoane sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal. Consideram ca este parte a unui astfel de raport nerezidentul care realizeaza venituri supuse impozitarii in Romania indiferent de faptul ca este scutit ca urmare a indeplinirii unui ansamblu de conditii conform art. 229 sau prin aplicarea Conventiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si statul de rezidenta.
 
Cu privire la obligativitatea inregistrarii fiscale in cazul veniturilor realizate de catre nerezidenti de natura celor supuse retinerii la sursa trebuie subliniate si dispozitiile alin. (3) al art. 82 care instituie o procedura derogatorie de realizare a inregistrarii direct prin intermediul platitorului de venit si nu doar direct sau printr-un imputernicit anume desemnat in conditiile art. 18 din Codul de procedura fiscala.
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale
 
 
 
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cursuri tinute de un trainer din strainatate. Ce obligatii are firma din Romania?":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016