Tags: prestari servicii, trainer, nerezidenti, codul fiscal, cheltuieli deductibile
Avem ca exemplu, prin cele de mai jos, o societate din Romania, platitoare de impozit pe profit si TVA, care doreste sa organizeze in tara un curs la care sa invite in calitate de trainer o persoana fizica sau juridica dintr-un stat non-UE. Societatea va incheia cu nerezindentul un contract de prestari servicii.
Vom vedea care sunt obligatiile fiscale si declarative daca se apeleaza la un trainer ca persoana fizica sau daca se apeleaza la societatea la care este angajat trainerul pentru ca societatea sa-si poata deduca cheltuielile aferente acestora in conditiile in care va obtine venituri din organizarea acestor cursuri.
Iata raspunsul specialistului:
Din perspectiva conditiilor necesare pentru a asigura regimul deductibilitatii cheltuielilor la calculul impozitului pe profit urmeaza a fi avuta in vedere dispozitia de principiu cuprinsa in cadrul art. 25 alin. (1) din Codul fiscal conform careia pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice. Asadar, alaturi de natura serviciului achizitionat este esentiala activitatea economica autorizata (inscrisa in obiectul de activitate) a beneficiarului care sa justifice cheltuielile in cauza. Reglementarile mentionate mai sus si cele prevazute la art. 19 alin. (1) permit persoanei impozabila sa considere deductibile la calculul rezultatului fiscal cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile.
In concluzie regimul fiscal al cheltuielilor efectuate se analizeaza in concordanta cu dispozitiile analizate indiferent de calitatea prestatorului de persoana fizica sau juridica straina fiind necesara justificarea afectuarii acesteia in scopul desfasurarii activitatii si ca documentele care le constata sa respecte dispozitiile prevazute de Legea contabilitatii si ordinele emise in aplicare.
Sub aspectul obligatiilor fiscale asociate veniturilor platite persoanelor nerezidente vor fi incidente prevederile art. 221 si urmatoarele din Codul fiscal. Astfel, avand in vedere ca serviciul este prestat pe teritoriul Romaniei veniturile realizate de catre nerezident, indiferent de modul de organizare, fac obiectul impunerii in Romania conform art. 223 alin. (1) lit. k) urmand a fi impuse cu o cota de 16% aplicata la venitul brut potrivit art. 224 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal.
Pentru acestea societatea platitoare de venit va declara impozitul prin intermediul declaratiei 100 si va efectua plata acestuia pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care se face plata.
Trebuie subliniat ca in cazul in care persoana fizica sau juridica straina care presteaza serviciul analizat prezinta un certificat de rezidenta fiscala vor fi facute aplicabile prevederile Conventiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si Rusia ratificate prin Legea nr. 38/1994, in temeiul careia veniturile realizate de catre rezidentii acestui stat nu vor mai fi impozabile in Romania daca serviciul nu este realizat prin intermediul unui sediu permanent in Romania. Din aceasta perspectiva trebuie analizat modul in care se deruleaza activitatea prestatorului in Romania prin raportare la definitia sediului permanent cuprinsa la art. 5 din Conventie.
Avand in vedere ca serviciul este prestat pe teritoriul Romaniei urmeaza a fi facute aplicabile prevederile art. 8 din Codul fiscal care statueaza obligativitatea inregistrarii contractelor in sarcina persoanelor fizice si juridice romane care sunt beneficiare ale unor prestari de servicii de natura activitatilor de lucrari de constructii, montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte activitati, executate de persoane juridice straine sau fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei. In acelasi timp este subliniat faptul ca in cazul contractelor incheiate pentru activitati desfasurate in afara teritoriului Romaniei acestea nu vor face obiectul inregistrarii. Raportand aceste dispozitii la situatia prezentata consideram ca societatea din Romania va avea obligatia declararii contractului cu persoana fizica sau juridica din Rusia prin formularul 017. Declararea contractelor incheiate cu nerezidentii are ca temei prevederea cuprinsa in Codul fiscal enuntata mai sus in aplicarea careia a fost emis OPANAF nr. 2994/2016 privind procedura de inregistrare a contractelor/documentelor incheiate intre persoane juridice romane, persoane fizice rezidente, precum si persoane juridice straine care desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente.
Din perspectiva obligatiilor declarative vor fi incidenti si prevederile art. 231 alin. (1) din Codul fiscal potrivit caruia platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. Cu privire la indeplinirea aceste obligatii urmeaza a fi avute in vedere dispozitiile OPANAF nr. 3695/2016 care reglementeaza modelul si modul de completare a declaratiei 207.
De asemenea este necesara si inregistrarea persoanelor nerezidente care realizeaza venituri din Romania. Inregistrarea are ca temei alin. (1) al art. 82 din Codul de procedura fiscala care statueaza obligatia de inregistrare fiscala si de primire a unui cod de identificare fiscala, oricarei persoane sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal. Consideram ca este parte a unui astfel de raport nerezidentul care realizeaza venituri supuse impozitarii in Romania indiferent de faptul ca este scutit ca urmare a indeplinirii unui ansamblu de conditii conform art. 229 sau prin aplicarea Conventiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si statul de rezidenta.
Cu privire la obligativitatea inregistrarii fiscale in cazul veniturilor realizate de catre nerezidenti de natura celor supuse retinerii la sursa trebuie subliniate si dispozitiile alin. (3) al art. 82 care instituie o procedura derogatorie de realizare a inregistrarii direct prin intermediul platitorului de venit si nu doar direct sau printr-un imputernicit anume desemnat in conditiile art. 18 din Codul de procedura fiscala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Venituri impozabile obtinute din Romania
Intrebare:
O societate platitoare de impozit pe profit si TVA primeste servicii externe de la furnizori externi diversi. Aceste servicii externe sunt de mai multe tipuri si anume, servicii online si anume platforma online care o utilizeaza salariatii, unde incarca prezenta, CM etc., servicii prestate pe teritoriul Romaniei si servicii de Management, marketing care nu sunt specificate unde se desfasoara aceste servicii.
Dorim sa stim daca pentru aceste servicii trebuie platit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Scoaterea din evidenta a imobilizarilor corporale prin vanzare
Intrebare:
Societatea are ca obiect de activitate inchirierea si vanzarea de echipamente tehnologice.
Sunt situatii dese cand un echipament, incadrat initial ca mijloc fix, este inchiriat si apoi vandut.
1. Care este tratamentul contabil si fiscal pentru reclasificarea in marfuri a unui mijloc fix partial amortizat?
2. Exista o limita legala/ fiscala in ceea ce priveste durata de viata care trebuie avuta in vedere la momentul la care se face...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Chestiuni fiscale referitoare la anumite operatiuni cu societate din UK
Intrebare:
Societatea noastra produce si comercializeaza online semne metalice, brelocuri, insigne personalizate.
Avem un Client din UK pentru care producem cele de mai sus si le comercializeaza online cu ajutorul nostru.
Produsele noastre le distribuim prin DHL/Bundespost, etichetate in Romania, livrate la hub DHL Nuremberg Germania, de unde sunt preluate si distribuite.
Datorita acestei solutii eficiente, pe care o folosim, Clientul din UK ne solicita...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Prelucrare bunuri in alt stat membru. Obligatii fiscale
Intrebare:
Firma noastra x (Romania) produce un schimbator de caldura si, deoarece termenul limita de livrare catre clientul z (din afara ue) este prea scurt, cere ajutor din partea firmei y (Cehia) din grup pentru a face o parte din schimbator (conductele). Pentru aceasta, firma noastra x livreaza catre y materiile prime in vederea prelucrarii lor. Firma noastra x genereaza cod uit pentru materialele trimise in cehia si foloseste pentru uit valoarea lor de stoc. La final se ia decizia ca firma...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inregistrare servicii de audit si contabilitate
Intrebare:
O societate are contracte de prestari servicii audit intern si audit statutar.
In contul 617 Cheltuieli de management, pot fi inregistrate:
- cheltuieli cu management si exploatare, a sistemelor de calculatoare ale clientilor si/sau a facilitatilor de prelucrare a datelor, precum si serviciile anexe pentru acestea;
- cheltuieli cu planificarea strategica si organizatorica, procese de retehnologizare, managementul schimbarilor, reducerea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Servicii aferente unui bun imobil
Intrebare:
Societatea K SRL din Romania, inregistrata in scopuri de TVA, presteaza servicii de inginerie catre societatea W din Grecia, inregistrata in scopuri de TVA pentru un imobil situat in Grecia (analiza reconfigurare imobil existent pentru schimbare functiune economica).
Operatiunea este neimpozabila in Romania conform 278 (4) si nu se declara in 390?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<