Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Deducerea TVA in cazul prestarilor de servicii intracomunitare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Iul. 2011
Tags: tva, declaratia 390, codul fiscal, vies

In cazul in care o societate organizeaza in Romania o intalnire cu reprezentanti ai societatii-mama din alta tara, se efectueaza mai multe cheltuieli cu transportul, cazarea, mancarea etc. In ...


In cazul in care o societate organizeaza in Romania o intalnire cu reprezentanti ai societatii-mama din alta tara, se efectueaza mai multe cheltuieli cu transportul, cazarea, mancarea etc. In continuare, societatea din Romania trebuie sa refactureze aceste cheltuieli firmei din statul strain. Trebuie astfel stabilit daca societatea din Romania va declara factura in Declaratia 390 si daca vor fi declarate doar prestarile cu TVA.

Pentru procedura de refacturare, se au in vedere prevederile cuprinse la punctul 19 alin. (4) din normele metodologice de aplicare ale articolului 137 alin. 1 din Codul fiscal. Persoana impozabila care refactureaza astfel de cheltuieli nu este obligata sa aiba inscris in obiectul de activitate realizarea prestarilor de servicii pe care le refactureaza. Astfel, in cazul refacturarii de cheltuieli efectuate pentru alta persoana pentru care firma primeste facturi pe numele sau pentru prestari de servicii efectuate in beneficiul partenerului extern, trebuie aplicata structura de comisionar reglementata la pct. 6 alin. (3) si (4) si la pct. 7 alin. (2) din normele metodologice. Societatea dobandeste astfel calitatea de cumparator revanzator al serviciilor respective si isi poate exercita dreptul de deducere a TVA inscrisa in facturile primite de la diversi furnizori de bunuri si prestatori de servicii.

Pentru refacturarea acestor servicii prestate pe teritoriul Romaniei (cazare si transport) nu este aplicabila regula generala de taxare de la art. 133 alin. 2 astfel incat operatiunea sa fie considerata o prestare intracomunitara de servicii care se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390.

Daca pentru un astfel de eveniment s-au mai prestat si alte servicii decat cele de cazare, inchiriere sala, transport local si servicii de alimentatie publica pentru care locul prestarii se considera a fi in Romania, la momentul refacturarii cheltuielilor efectuate trebuie delimitata valoarea serviciilor care se incadreaza la regula generala de taxare (neimpozabile in Romania) de valoarea serviciilor care se incadreaza la exceptiile de la regula generala (impozabile in Romania). In acest caz, pot fi emise doua facturi:
 
- o factura pentru servicii neimpozabile in Romania a caror valoare se raporteaza prin declaratia cod 390 VIES cu simbolul S si prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, din care: " cu reportarea sumei la randul 3.1;

In acest caz, operatiunea de refacturare a cheltuielilor reprezinta pentru firma din Romania o prestare intracomunitara de servicii pentru care se aplica regula generala de taxare de la articolul 133 alin. 2 conform careia serviciul este impozabil la beneficiar.
 
- o factura pentru servicii impozabile in Romania a caror valoare se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 21 denumit "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%". In aceste caz, operatiunea de refacturare a cheltuielilor nu reprezinta pentru firma din Romania o prestare intracomunitara de servicii, motiv pentru care nu se mai raporteaza prin declaratia cod 390.

In concluzie, raportarea fiscala a operatiunii se efectueaza pentru toate cheltuielile refacturate, indiferent de regimul fiscal aplicabil fiecarui tip de serviciu.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul " Studiu de caz: Deducerea TVA in cazul prestarilor de servicii intracomunitare":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016