Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O persoana fizica cu contract de munca incheiat cu o firma din Norvegia in domeniul constructiilor care lucreaza in Norvegia, doreste sa incheie un contract de asigurari de sanatate si aici in Romania, deoarece sunt perioade din an pe care le petrece aici si doreste, in caz de imbolnavire, sa poata apela la ingrijire medicala in tara.
Va rugam sa ne spuneti cum sa procedam, ce documente se depun si suma de plata pentru asigurarea de sanatate pe un an.
Asigurare in sistemul national de sanatate – raspunsul specialistului:
Asigurarea in sistemul national al asigurarilor de sanatate se face in acord cu prevederile Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, astfel:
"Art. 224.
(...)
(2) Categoriile de persoane care nu sunt prevazute la alin. (1) au obligatia sa se asigure potrivit prezentei legi si sa plateasca contributia la asigurarile sociale de sanatate in conditiile Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare."
De asemenea, art. 180 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal stipuleaza urmatoarele:
"(1) Urmatoarele persoane fizice pot opta pentru plata contributiei:
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
a)persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120;
b) persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1);
c) persoanele fizice care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155, pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.
(2) Persoanele fizice prevazute la alin. (1) lit. a) datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate dupa cum urmeaza:
a) daca depun declaratia prevazuta la art. 120 pana la data de 25 mai inclusiv, la o baza de calcul reprezentand valoarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul legal pentru depunerea declaratiei respective; sau
b) daca depun declaratia prevazuta la art. 1741 alin. (3) dupa implinirea termenului legal de depunere, la o baza de calcul echivalenta cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la termenul legal de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, inmultita cu numarul de luni ramase pana la termenul legal de depunere a declaratiei prevazute la art. 122, inclusiv luna in care se depune declaratia.
(3) Persoanele fizice prevazute la alin. (1) lit. b) si c) datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru 12 luni, la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei prevazute la art. 120, indiferent de data depunerii acesteia."
Astfel, persoana fizica isi va crea cont in SPV, va completa declaratia unica cod 212 in acord cu art. 120 din Codul fiscal si va deveni asigurata incepand cu luna depunerii inclusv, in acord cu alin. (1) lit. b), respectiv la o baza egala cu 6 salarii minime brute pe economie (19800 lei deocamdata) in vigoare la data depunerii declaratiei.
Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Salariu minim pentru muncitor necalificat in constructii. Contributii socialeDividende distribuite in 2018: Plafonul pentru plata in numerarOUG 69/2020: Facilitati fiscale pentru contribuabili. Bonificatii. Prorogare termenePLATA CASS 2016 de catre contribuabilii persoane fizice care obtin venituri din strainatate sau din RomaniaSe renunta sau nu la PLATA CASS pentru cei fara venituri?Ultimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiVenituri din activitati independente. Cat CASS datoreaza persoanele fizice pentru 2024Salariat cu venituri din chirii si dividende. Se mai plateste CAS sau CASS?Plafon CAS si CASS pentru anul 2023 si 2024 in cazul PFAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"