Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Firme din constructii. Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de facilitati la plata salariilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Dec. 2022
Firme din constructii. Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de facilitati la plata salariilor?
Tags: facilitati la salarii, firme din constructii

Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinesca o societate pentru a beneficia de facilitatile in constructii la salarii? Sunt emise facturi doar catre clienti din RO, intreaga activitate fiind pe CAEN 4333. In situatia in care intr-o luna nu este emisa nici o factura de servicii, in acea luna societatea beneficiaza de facilitati la salarii pentru angajati? Multumesc.

Potrivit prevederilor art. 60 pct. 5 lit. a) e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, acordarea facilitatilor in domeniul constructiilor (scutirea de la plata impozitului pe salarii, exceptarea de la plata CASS si reducerea cotei de CAS) sunt conditionate de indeplinirea concomitent a conditiilor mentionate la acest articol.


In cazul in care societatea este nou-infiintata, respectiv, este inregistrata in cursul anului 2022, potrivit art. 3 alin. (3) din OMF nr. 1528/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor, (3) Pentru angajatorii nou-infiintati, respectiv inregistrati la registrul comertului/inregistrati fiscal incepand cu luna ianuarie a anului in curs, cifra de afaceri din activitatile prevazute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal si alte activitati specifice domeniului constructii, precum si cifra de afaceri totala se calculeaza cumulat de la inceputul anului sau incepand cu luna infiintarii, dupa caz, pana la luna in care se aplica scutirea inclusiv, denumit in continuare principiul angajatorilor nouinfiintati. .


Potrivit art. 8 pct. 2 din acelasi act normativ, In cazul angajatorilor nou-infiintati:
a) indicatorii Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii si Cifra de afaceri totala determinati conform art. 4 se calculeaza cumulat de la inceputul anului sau incepand cu luna infiintarii, dupa caz, pana la luna in care se aplica scutirea inclusiv;
b) pentru a beneficia de facilitatile fiscale, raportul intre Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii si Cifra de afaceri totala determinate conform lit. a) trebuie sa fie in procent de cel putin 80%.

Principiul societatilor nou-infiintate prevede ca indicatorii cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii si cifra de afaceri totala, se calculeaza cumulat de la data infiintarii pana la luna in care se aplica scutirea, inclusiv. Pentru a beneficia de facilitatile fiscale, raportul intre cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii si cifra de afaceri totala, trebuie sa fie in procent de cel putin 80%.

Prin urmare, in fiecare luna a anului 2022 calculati, raportul intre cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii si cifra de afaceri totala, care trebuie sa fie cel putin 80% pentru aplicarea facilitatilor fiscal din domeniul constructiilor.


In cazul in care societatea exista la 01 ianuarie 2022, potrivit art. 3 alin. (4) din acelasi act normativ, (4) Pentru angajatorii existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an se considera ca baza de calcul cifra de afaceri din activitatile prevazute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal

 si alte activitati specifice domeniului constructii, precum si cifra de afaceri totala, realizate cumulat pe anul fiscal anterior. In cazul in care limita minima a procentului de 80% nu este realizata, se aplica principiul angajatorilor nou-infiintati prevazut la alin. (3). 

Daca ponderea cifrei de afaceri realizata in anul 2021 este inferioara procentului de 80%, atunci in anul 2022 se aplica principiul societatilor nou-infiintate care prevede ca indicatorii cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii si cifra de afaceri totala, se calculeaza cumulat de la inceputul anului 2022 pana la luna in care se aplica scutirea, inclusiv. Pentru a beneficia de facilitatile fiscale, raportul intre cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii si cifra de afaceri totala, trebuie sa fie in procent de cel putin 80%.

Prin urmare, in fiecare luna a anului 2022 calculati, raportul intre cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii si cifra de afaceri totala, care trebuie sa fie cel putin 80% pentru aplicarea facilitatilor fiscal din domeniul constructiilor. Scutirea se aplica incepand cu luna in care sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.


Daca ponderea cifrei de afaceri realizata in anul 2021 este superioara procentului de 80%, atunci facilitatile fiscale se acorda pe durata intregului an 2022, rezultatul inregistrat in timpul anului 2022 (sub 80%) neproducand efecte cu privire la facilitatile acordate in acest an.



Raspuns oferit in luna decembrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016